• Št. apr 25th, 2024

V Nemocnici Zvolen zaznamenali zvýšený nárast chrípkových ochorení

Autor IMG_1979

okt 5, 2017 ,
Foto: ilustračné.

TS: Nemocnica Zvolen, člen skupiny AGEL, registruje v týchto dňoch zvýšený nárast chrípkových ochorení. Pacienti by nemali chrípku podceňovať, ale mali by vedieť aj o komplikáciách sprevádzajúcich toto ochorenie. Takzvané prechodenie chrípky, zanedbanie liečby, môže viesť až k fatálnym následkom.

Chrípka môže mať aj veľmi ťažký priebeh komplikovaný rozvojom primárneho vírusového zápalu pľúc a srdca, čo je veľmi ťažká forma ochorenia končiaca na dýchacích prístrojoch alebo aj smrťou pacienta.

Chrípková sezóna obvykle začína v októbri a môže trvať až do konca apríla nasledujúceho roka. Široká verejnosť by mala poznať aspoň základné informácie o tejto chorobe.

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 ºC .

Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle, nádcha začína jeden až dva dni od začiatku ochorenia. Ku klinickým príznakom dochádza za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia. Vírus infikuje bunky sliznice dýchacieho traktu a v týchto bunkách sa rozmnožuje po 4 až 6 hodinách. Z napadnutej bunky sa uvoľňuje niekoľko tisíc vírusov, ktoré infikujú ďalšie bunky sliznice dýchacieho systému. Poškodenou sliznicou priedušiek a výstelky pľúc sa pri kašľaní a kýchaní dostávajú uvoľnené vírusy do ovzdušia. Obdobie nákazlivosti, teda obdobie kedy sa od chrípkou postihnutého človeka môžu nakaziť iní ľudia v jeho okolí je zvyčajne tri až sedem dní od vzniku príznakov.

„Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže byť priebeh chrípkového ochorenia komplikovaný. Nie je vhodné chrípku prechodiť z dvoch dôvodov. V prvom rade, aby sme ju ďalej nešírili a aby sme sa ignorovaním príznakov ochorenia nevystavili riziku komplikácií, ktoré pri neliečení chrípky často vznikajú. V dôsledku toho, že vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, môže dôjsť k druhotnej infekcii dýchacích ciest baktériami. Tie sa potom podieľajú na rozvoji hnisavého zápalu stredného ucha, prínosových dutín, priedušiek ako aj bakteriálneho zápalu pľúc“, povedala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť PhDr. Elena Mikušová.

„Chrípka môže mať aj veľmi ťažký priebeh s rozvojom vírusového zápalu pľúc a srdca, čo sú veľmi ťažké formy ochorenia často vyžadujúce podporu dýchania na prístrojoch a niekedy u oslabených jedincov môžu končiť aj smrťou pacienta,“ dodala PhDr. Elena Mikušová.

Možno povedať, že chrípka je ochorenie, ktoré dokáže rýchlo vyčerpať rezervy imunity. V krátkej dobe poškodí ochranné bariéry vybudované organizmom proti infekciám a ich opätovná obnova je veľmi náročná. Doba do úplného zotavenia po chrípke s vážnejším priebehom preto trvá často aj niekoľko týždňov a v tomto období sú ľudia naviac oveľa zraniteľnejší voči iným infekčným ochoreniam.

Nemocnica Zvolen ročne ošetrí desaťtisíce pacientov v regióne, ktorý má takmer 150 000 obyvateľov. Spádovou oblasťou pre všetky typy poskytovanej zdravotnej starostlivosti sú hlavne okresy Zvolen, Detva a Krupina.

TS: Alžbeta Sivá, tlačová hovorkyňa AGEL SK as.,

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading