• Pi. apr 19th, 2024

Správanie vedenia BBSK voči mestu Zvolen? Jednoznačný nezáujem

Autor IMG_1979

okt 30, 2017

TS: Schyľuje sa k voľbám. Už túto sobotu si ľudia na celom Slovensku budú vyberať svojich zástupcov v poslaneckých laviciach vyšších územných celkov a tiež ich predsedov. Práve Banskobystrický kraj (BBSK) bude pod drobnohľadom ľudí i médií a práve my, jeho obyvatelia, máme šancu ukázať, na čom nám skutočne záleží. Bola by som nedobrou primátorkou, ak by som aj pri tejto príležitosti neuvažovala, čo je dôležité pre naše mesto.

V tejto chvíli ponechám bokom politickú otázku, pretože mám pocit, že v mnohých ľuďoch vyvoláva skôr apatiu a neochotu pristúpiť k voľbám. Či nám nie sú dôverne známe vety typu: „Len sa hádajú a pre ľudí nikto nič neurobí,“ „Je úplne jedno, kto tam bude sedieť,“ „Nejdem voliť, aj tak to nemá význam?“

Skutočne nemá? Uvažujme o tom, keď sa objednávame u očného lekára a ten nám dá termín až o niekoľko mesiacov, lebo „očiarov“ v meste veľa nie je. Pritom licencie lekárom udeľuje samosprávny kraj. Či sa jeho vedenie zaoberalo otázkou možnosti skrátenia čakacích dôb u lekára, či hľadalo možnosti vytvorenia rozsiahlejšej siete odborných lekárov, sme sa za celé funkčné obdobie nedozvedeli. Kraj jednoducho nejaví záujem.

Nemá význam ísť voliť, keď kraj financuje opravu a údržbu ciest? Koľko nás, Zvolenčanov, nadáva na nebezpečnú križovatku a chýbajúci kruhový objazd pri Hypernove? Obracajú sa na mesto s požiadavkou riešenia a my im môžeme povedať jediné. Snahu sme mali, no cesty sú v správe BBSK a ten žiaden záujem nemá.

Nemá význam ísť voliť, ak predseda kraja zámerne brzdí to, na čom Zvolenčanom skutočne záleží? O Borovú horu s ním zápasíme už takmer tri roky. Denne dostávam otázky, kedy sa konečne tento krásny kus prírody vráti do majetku mesta, kam historicky patrí. Odpoveď je jednoznačná. Urobili sme všetko, čo sa dalo, často sme v tejto otázke dokonca nahrádzali úlohu župy. Boli sme to my, kto navrhol zámenu pozemkov, dal vypracovať ich zameranie, predložil návrh v mestskom, dokonca i v krajskom zastupiteľstve. Boli sme to my, kto urobil návrh zámennej zmluvy. Všetko dnes stojí na jedinom podpise – samozrejme na strane kraja, ktorý opäť nejaví záujem.

Nemá význam ísť voliť, ak je za stav mnohých budov zodpovedný práve kraj? Za všetky spomeniem jedinú – jej osud už pozná snáď každý Zvolenčan. Budova bývalého osemročného gymnázia je zdevastovaná, v jej okolí sa zdržiavajú asociáli, stala sa z nej hanba nášho najväčšieho sídliska. Málokto však vie, že tu bola snaha o jej prenájom, pričom mohla opäť slúžiť na vzdelávacie účely. Vedenie kraja však nemalo záujem.

Stará múdrosť hovorí, že na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. Keďže som si toho veľmi dobre vedomá, pred rokmi som prisľúbila Zvolenčanom, že ak sa stanem primátorkou, odídem z funkcie poslankyne BBSK, ktorú som dovtedy zastávala. Svoj sľub som splnila, čo mi umožňuje naplno sa venovať nášmu mestu. Dnes naozaj dokážem posúdiť, že stíhať naraz funkciu poslanca NR SR a zároveň predsedu BBSK (čo je prípad súčasného predsedu BBSK), jednoducho nie je možné. Vlastne možné to je – no tak to potom aj vyzerá.

Tak teda má alebo nemá význam ísť voliť? Z môjho pohľadu rozhodne áno. Ten nezáujem konečne treba prelomiť, treba pomôcť nášmu kraju a v konečnom dôsledku nášmu mestu a ľuďom, ktorí v ňom žijú. Už v sobotu budeme mať príležitosť. Nezabudnime na to a do volebnej schránky vhoďme meno kandidáta na predsedu, ktorý sa bude zaujímať aj o naše mesto a bude mať čas venovať sa svojej práci. A podobne skúsme uvažovať, aj keď si budeme voliť svojich zástupcov v krajskom parlamente.

TS: mesto Zvolen. Video: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading