• Št. apr 25th, 2024

Svetový Deň divadla ako pripomienka sily umenia

Autor IMG_1979

mar 21, 2018
Zajatec vlastného príbehu. Foto: DJGT

TS: Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene pozýva divákov na silný večer spájajúci témy Posolstva k Svetovému dňu divadla s posledným predstavením hry inscenácie Zajatec vlastného príbehu a diskusiou. Diváci majú vstup voľný do naplnenia kapacity sály.

Každoročne sa 27. marca v divadlách na celom svete číta aktuálne Posolstvo k Svetovému dňu divadla od osobnosti výnimočného formátu. Posolstvá často pripomínajú silu divadla a zodpovedné miesto umenia v ľudskej spoločnosti, čo je téma aktuálna aj v dnešných dňoch.

V roku 1963, keď nad svetom visela hrozba jadrovej vojny, slávny dramatik Arthur Miller napísal: „V čase, keď diplomacia a politika majú nedostatočné a slabé prostriedky, musí umenie so svojím jemným, a niekedy aj veľkým dosahom niesť bremeno spájania ľudského spoločenstva.“ Na tieto slová nadväzuje v roku 2018 britský herec, spisovateľ a režisér Simon McBurney a slová jeho Posolstva odznejú aj na doskách Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene.

Nasledovať bude derniéra – posledné predstavenie autorskej hry Jakuba Nvotu Zajatec vlastného príbehu. Raritou hry je, že bola písaná priamo pre hercov zvolenského divadla vrátane originálnych piesní Ľubice Malachovskej Čekovskej. Výraznú komiksovo ladenú scénu a kostýmy navrhli bratia Daubravovci. Historky z nočného mesta sú sondou do nášho súčasného života a predstavujú s láskavým humorom príbehy siedmich ľudí, ktorých bizarné osudy sa pretnú v nonstop bare Amnézia. Derniéra je pre hercov aj tvorcov inscenácie príležitosťou rozlúčiť sa s nevšednou inscenáciou. Na ich pocity sa môžu diváci opýtať hneď po skončení predstavenia počas diskusie.

Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene pozýva divákov osláviť spoločne Svetový deň divadla v utorok 27. marca o 18.30. Fenomén divadla je, že sa koná vždy tu a teraz, v časopriestore medzi umelcami a divákmi. Reflektuje to aj tohtoročné Posolstvo: „Prítomný moment je vždy témou divadla. Bez umelcovho konania by publikum nemohlo uveriť. Bez viery publika by predstavenie nebolo úplné.“

Mgr.art. Uršuľa Turčanová dramaturgička DJGT Zvolen. Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading