• Pi. apr 19th, 2024

Budovanie politického kapitálu ukradnutým autorským materiálom

Autor IMG_1979

apr 28, 2018
Foto: ilu

Niekedy okolo roku 2009 som postupne začal budovať to, čo ročne navštívi viac ako 1 000 000 ľudí a to informačný portál ZV-podujatia. 

Možno je to málo, možno je to veľa, v podstate to neberiem nejak dramaticky. Pokiaľ je to prospešné ľudom, beriem to pozitívne a neriešim ani to, koľko vlastného kapitálu som do toho vrazil.

O to viac ma mrzí, že za tie roky nahromadený autorský materiál si niekto bez opýtania prisvojí a je to o to horšie, že ho hanebne začne upravovať tak, že začne pôsobiť opačným dojmom, aj keď možno samotná podstata sa zakladá na pravde.

Pre pochopenie celej situácie Vám chcem pár riadkami opísať, o čo tu presne ide

V aule ZŠ Námestie mládeže sa konala 18.5.2017 prvá verejná diskusia o problematike parkovania na tunajšom sídlisku Západ a o nejaký čas neskôr aj druhá časť, ktorá bola vo svojej podstate o tom istom. Kompetentní mesta Zvolen sa takto snažili dať občanom nielen sídliska Západ najavo, ako to je s parkovaním a so všetkým okolo toho.

Mgr. Eva Ježovičová, šéfredaktorka Zvolenských novín a referentka pre styk s verejnosťou mesta Zvolen ma oslovila, či by som nebol ochotný tieto videá natočiť a poskytnúť ich mestu na zverejnenie na ich You Tube kanále a aj pre vlastnú potrebu.

Ponuku som prijal, nakoľko pre OZ Priatelia Zvolenskej kultúry bola schválená dotácia od mesta 400 eur (čerpanie 200) a ja som zároveň aj jeho štatutárom.

Tak ako bolo dohodnuté, videá som natočil a odovzdal a týmto som to považoval za vybavené.

Až do momentu, keď sa na Facebooku objavilo prvé video, ktorého url adresa odkazovala na You Tube kanál Parkuj Na Západe, kde sa postupne začali objavovať ďalšie videá.

Zaujímavé na nich bolo to, že je evidentné, že podkladové video pochádza z môjho natočeného videa a je doplnené rôznymi informáciami, ktoré majú za účel niečo verejnosti povedať.

Neriešim informačnú hodnotu, ale krádež

Mne je v podstate jedno, či v tejto novej upravenej podobe prinesie niečo nové, ide mi od samého začiatku o krádež autorského videa. Možno si poviete, prečo ma to trápi, ale kvôli tomuto incidentu sa pozastavilo natáčanie ďalších videí. Tak, ako oni okradli mňa, teraz v podstate tí istí okrádajú Vás o prístup k informáciám, ktoré ste mohli v inej podobe dostať.

V hre je veľa eur, ktoré som do portálu za XY rokov dal (rozumej portál ZV-podujatia, OZ Priatelia Zvolenskej kultúry) a nakoľko som dal verejný prísľub na Facebooku, že to nemienim a nenechám to napokoji, tak to aj splním.

Pôvodne som to nechcel rozmazávať, ale dostal som informácie, ktoré som si preveril, že poza môj chrbát sa rozoberá môj život a portál zároveň a to je zlé a nemienim to nechať tak, ale…

Na samotnom začiatku stačilo otvoriť ústa, tak ako sl. Ježovičová a pýtať si dané videá, to sa však nestalo…

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading