• Št. apr 25th, 2024

Zvolenská Noc múzeí a galérii 2018 priniesla nejedno prekvapenie

Autor IMG_1979

máj 23, 2018 ,
Prepojenie hudby a debatenia o baroku na zámku zožalo najväčší úspech. Foto: IMG_1979

Tak, ako za ostatné roky, aj tentokrát sa v tretiu májovú sobotu 19.5.2018 nielen na Slovensku konalo veľké spoločné podujatie, ktoré ponúklo pohľad a nevšednú zábavu všetkým tým, čo si našli čas, neváhali a prišli a veru bolo čo v tento deň obdivovať.

Toto podujatie sa volalo Noc múzeí a galérií a zapojili sa doňho rôzne európske inštitúcie a prezentovali tak kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene.

Opäť tak, ako rok minulý sa k mestu Zvolen pripojila Banská Bystrica a takto si navzájom vymenili svojich návštevníkov, ktorí sa za 1 € pokochali kultúrnym bohatstvom a zažili kopec rôzneho sprievodného programu, ktorý si jednotlivé inštancie pre návštevníkov pripravili.

Aj tento rok som strávil pendlovaním medzi Zvolenským zámkom (SNG Zvolenský zámok) a Lesníckym a drevárskym múzeom (LDM Zvolen) a tentokrát som do toho všetkého ešte zakomponoval aj X. ročník súťaže vo fitness detí F.R.E.S.H. CUP Zvolen.

Pôvodne som chcel spísať bod po bode program, ale pojmem to tak trochu inak a rozhodne musím vyzdvihnúť prístup lektoriek na jednom, či druhom pracovisku, kde všetko klapalo podľa harmonogramu.

SNG Zvolenský zámok

Tu začal program netradične slávnostným otvorením na pódiu zvolenského nádvoria za účasti riaditeľky Zvolenského zámku Eriky Trnkovej a po jej boku stáli za mesto Zvolen primátorka Lenka Balkovičová a víceprimátor Jaroslav stehlík.

Po všetkých troch príhovor sa začal po 15-tej program.

V tomto ročníku zažil program ďalšie kozmetické úpravy a bolo vidieť, že zásah na programe má na svedomí nová zámocká šéfová. Chválim hneď niekoľko vecí a prvá je tá, že aj kvôli podujatiu Zabudnuté remeslá sa tu nachádzalo veľa ľudí a presun na toto podujatie bol značne lepší (už sa tu nachádzalo veľa dospelých a detí). Zároveň chválim aj personál, ktorého bolo viac než dosť a aj keď sa blížilo k 22-hej hodine, ešte zvládali aj moje bádavé otázky.

V rámci programu sa nemenila pevná kostra – tvorivé dielne (sobotná bašta), ktoré boli o tradičnej fotografii, nechýbala tradičná debata z cyklu Pozrime sa na to štýlovo. Pozitívnou novinkou bolo dozaista nočné premietanie v krypte a lektorské výklady o 4 rôznych obrazoch a ich životnej ceste. Ak sa dá niečo vypichnúť, rozhodne najviac zaujal dvojhodinový program pod názvom Umenie a hudba v 16. až 18. storočí. V jeho úvode sa poriadne vyrozprával Miroslav Slúka a následne všetkým prítomným zahral Univerzitný komorný orchester Mladosť.

LDM Zvolen

V Lesníckom a drevárskom múzeu vsadili na tradičnú a osvedčenú koncepciu (tvorivé dielne, program v záhrade, debata, koncert a prehliadka). Tentokrát v záhrade okrem koníkov si bolo možné pohladiť psov, dozvedieť sa o nich a ich výchove doslova všetko. Povedľa sa deti mohli zapojiť do bábkového minikurzu animácie.

V priestoroch LDM okrem tvorivých dielní a rôznych súťaží pre deti pani Pavelková v Knižnici Ostrolúckych vyrozprávala príbeh z údolia ľalií.

Po 19:30 začala tradičná debata Les v umení – umenie v lese a tentokrát hosťom Petra Gogolu bola herečka Jana Pilzová a lesník a pedagóg Igor Viszlai.

Na záver ako tradičná bodka nechýbal koncert a tentokrát to bolo opäť niečo výnimočné a to Katarína Malíková a ansámbel a podľa mňa to bolo vskutku zaujímavé hudobné predstavenie.

Aby sa nezabudlo, okrem prehliadky nainštalovaných obrazov bola v tento deň posledná možnosť vidieť výstavu pod názvom Krajina okamihu.

Ako nepartner toho podujatia, ktorého som sa zúčastnil udeľujem palec hore obom inštanciám nielen za program, ale aj za ochotu odpovedať na mnohé otázky.

Fotografie

Článok a foto: IMG_1979

Fotografie – Zabudnuté remeslá 2018 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading