• Št. apr 25th, 2024

V meste sa spomínalo na okupáciu v roku 1968

Autor IMG_1979

aug 24, 2018
Bohatá fotografická výstava v parku Ľudovíta Štúra. Foto: IMG_1979

Počas dvoch augustových dní 21. a 22.8.2018 sa na viacerých miestach v meste Zvolen konala séria spomienkových podujatí venovaných „osmičkovým rokom“.

Tieto podujatia boli zorganizované v rámci 50. výročia príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a začiatku okupácie.

Túto časť podujatia malo pod palcom mesto Zvolen spolu s Krajskou knižnicou Ľ. Štúra, Lesníckym a drevárskym múzeom, Filmovým skoro klubom a RTVS.

A práve preto sa nielen v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra konala diskusia spojená s premietaním nových dokumentárnych filmov „Spýtaj sa vašich 68“ od autoriek Barbory Berezňákovej a Pavlíny Morháčovej.

Film bol pútavou „oral history“ mozaikou emocionálne ladených výpovedí obyčajných ľudí s fotogenickými dokrútkami, dynamickou vizuálnou ukážkou premýšľania o dobe, pohľadnicou z roku 1968 so všetkým, čo sa nás týkalo. Pri natáčaní tvorcovia zavítali aj do Zvolena a pátrali po prípade Jozefa Leváka, ktorý zahynul pod kolesami tanku.

Po filme nasledovala diskusia hostí – Vladimíra Šeda, bývalého viceprimátora mesta a redaktorov rozhlasu Fedora Mikoviča a Michala Várošíka, pričom každý z nich sa na udalosti augusta 68 díva inak a túto celú časť moderoval Radoslav Kuric.

Následne sa niektorí zúčastnení presunuli na námestie k pamätnej tabuli Jozefa Leváka, kde uctili jeho pamiatku, nakoľko práve on zahynul pod pásmi tanku.

Tu povedal všetkým prítomným pár slov Vladimír Šedo.

Na záver tejto časti a aj tohto dňa bol venovaný spomienke na okupáciu koncert kapely Definitívum a Jakuba Havlíka 21.

Časť podujatia pri pamätnej tabuli a koncert v parku zorganizovala Občianska iniciatíva August´68,Zvolen (V.Šedo, A.Vágner, M.Daniš) a ďalšie osobnosti, ktoré podali na júlovom mestskom zastupiteľstve Návrh na udelenie ocenenia In memoriam: Čestný občan mesta Zvolen a Cenu mesta Jozefovi Levákovi.

Streda 22.8.2018 patrila premietaniu filmov na Starej radnici, či už sa jednalo o Vlny slobody alebo Sliač v bratskom zovretí. Neostalo však len pri filmoch, na záver prebehla diskusia s tvorcami filmov.

Sprievodný program

Počas oboch dní si bolo možné pozrieť nielen v knižnici, Starej radnici, ale aj v parkovej galérii Ľudovíta Štúra výstavy fotografií Emila Rakytu (autentické fotografie príchodu tankov do Zvolena) a do 30.9.2018 budú dostupné na pozretie v knižnici.

Fotografie

Článok, foto a video: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading