• Št. apr 25th, 2024

Priestor pred železničnou stanicou sa definitívne zmení

Autor IMG_1979

sep 12, 2018
Pohľad zhora. Foto: zdroj TS

TS: ZVOLEN, 11. 9. 2018: Vstup do mesta celé desaťročia vítal návštevníkov Zvolena nie veľmi prívetivou tvárou. Prichádza zmena. Mesto získalo takmer dva milióny eur na rekonštrukciu celého priestoru. Chodníky, autobusové zastávky, zelené plochy a mnoho iného prejde úplnou premenou.

Rekonštrukcia bude rozsiahla a aj keď si priestor zachová svoj špecifický architektonický ráz, prakticky bude vystavaný úplne nanovo. „Kompletne sa vymenia povrchy ciest a chodníkov, zavedie sa nový systém parkovania a informačný systém, upraví a obmení sa tamojšia zeleň. Okolie stanice tak získa novú tvár, som si istý, že poteší Zvolenčanov i cestujúcich z rôznych kútov Slovenska,“ hovorí hlavný architekt mesta Peter Kašša.

Úplnou výmenou prejdú lavičky, smetné koše, informačné tabule, dokonca autobusové zastávky, rovnaké ostane len umiestnenie medokýša či stojiska bicyklov. Minulosťou sa stane slabé verejné osvetlenie, ktoré rozhodne neodrádzalo sociálne slabšie skupiny ľudí v snahách pýtať od cestujúcich peniaze. Zásahy mestskej polície pred železničnou stanicou sa tak stali denno-denným javom. Po novom bude osvetlenie riešené hneď trojakým spôsobom: stožiarovými svietidlami v rámci spevnených plôch, nízkymi parkovými svietidlami v časti priestorov so sadovými úpravami, dokonca modernými „bodovými“ svietidlami umiestnenými v dlažbe pod lavičkami.

„Zmeny v priestore so sebou prinesú aj vybudovanie nového priechodu pre chodcov rovno oproti hlavnej budove železničnej stanice,“ uvádza hlavný architekt mesta. A ktorého priestoru sa presne rekonštrukcia týka? „Ide o územie od vstupu do Višňovského parku na jednej strane až po koniec parkoviska pred poštou na druhej strane,“ dopĺňa Kašša.

„V tomto projekte sa spája snaha o zvýšenie bezpečnosti v predstaničnom priestore s úsilím vytvoriť Zvolenčanom i všetkým cestujúcim takú vstupnú bránu do mesta, na ktorú budú naozaj hrdí. Stálo to desiatky hodín práce, aby sme uspeli a získali na uskutočnenie projektu státisíce eur, som preto šťastná, že sa nám to podarilo,“ hovorí zvolenská primátorka Lenka Balkovičová. Podľa jej slov sa mesto teraz pripravuje na verejné obstarávanie, ktoré môže v prípade takto rozsiahlej investície trvať dlhšie. So samotnou rekonštrukciou by sa malo začať na budúci rok, ľudia však už dnes môžu vidieť budúcu podobu na vizualizáciách, ktoré si mesto nechalo vypracovať.

Aby toho nebolo málo, mesto vytvorilo projekt na kompletnú rekonštrukciu Parku Višňovského, ktorý leží v tesnej blízkosti železničnej stanice. Medializovaná bola tiež informácia o plánovanej rekonštrukcii objektu železničnej stanice zo strany ŽSR. Nemusí tak trvať dlho a celé zvolenské predmestie môže získať modernú podobu hodnú mesta v 21. storočí.

Vizualizácie predstaničného prietoru

Mgr. Eva Ježovičová, šéfredaktorka Zvolenských novín, Mestský úrad Zvolen. Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading