• Št. apr 25th, 2024

Vďaka revitalizácii pribudla telocvičňa na najväčšom sídlisku vo Zvolene

Autor IMG_1979

sep 26, 2018

 

Ján Lunter a Lenka Balkovičová tesne pred prestrihnutím pásky. Foto: IMG_1979

TS: Predseda samosprávneho kraja Ján Lunter spolu s primátorkou mesta Zvolen Lenkou Balkovičovou sprístupnili telocvičňu na sídlisku Sekier v budove po bývalom gymnáziu na Okružnej ulici vo Zvolene. Sprístupnenie telocvične je prvou fázou obnovy budovy po zatvorení gymnázia v roku 2014.

BANSKÁ BYSTRICA. Budova bývalého gymnázia na najväčšom zvolenskom sídlisku Sekier získala svoje nové využitie. Predseda samosprávneho kraja Ján Lunter spolu s primátorkou mesta Zvolen Lenkou Balkovičovou otvorili zrekonštruovanú telocvičňu.

Sprístupnenie telocvične je prvou fázou revitalizácie budovy a pozemkov bývalého gymnázia Mateja Bela na Okružnej ulici vo Zvolene. Budovu gymnázia zatvorili za bývalého vedia Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2014 a kvôli jej nevyužívaniu v posledných štyroch rokoch budova schátrala do dezolátneho stavu.

Primárny cieľ sú športové a kultúrne aktivity pre školy a školákov

„Oživenie verejných priestorov prostredníctvom aktívneho zapojenia občanov je pilotný projekt na riešenie problému zanedbaných budov vo vlastníctve kraja, ktorých sme žiaľ dostali po predchádzajúcom vedení viac. Budovy, ktoré sú v správe kraja musia slúžiť verejnosti. V žiadnom prípade nemôžeme dopustiť, aby chátrali,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

S iniciatívou plánu na obnovenie budov v kraji prišiel predseda Rozvojovej agentúry BBSK Ondrej Lunter. „Začíname na sídlisku Sekier, kde obyvatelia posledné štyri roky trpeli tým, že na vlastné oči sledovali spustnutie funkčnej budovy uprostred 11-tisícového sídliska.“ Jednou z podmienok pre výber pilotnej lokality bolo to, že získal širokú podporu vo Zvolene. „Som nesmierne rád, že na dobrej veci v prospech občanov dokážeme vytvárať partnerstvá cez celé politické spektrum. Špeciálne poďakovanie patrí pani primátorke Lenke Balkovičovej ako aj krajským poslancom Jánovi Beljakovi a Petrovi Košíkoví.“

Telocvičňa bola prvou zrekonštruovanou časťou objektu, pretože dokáže slúžiť aj samostatne a byť využívaná komunitou aj skôr ako dôjde k celkovej rekonštrukcii budov, ktorá je oveľa nákladnejšia. Telocvičňa zostáva majetkom župy a bude sa prenajímať, pričom primárnym cieľom je, aby prenajaté priestory slúžili na športové, kultúrne, spoločenské a výchovno-vzdelávacie aktivity.

Nájomca bude tiež zodpovedný za prevádzku a údržbu budovy tak, aby už nedošlo k jej opätovnému znehodnoteniu. Celý areál má slúžiť občanom mesta Zvolen a priľahlých obcí.

Budova školy s ihriskami patrí do vlastníctva BBSK a pozemok, ktorý tvorí areál školy je vo vlastníctve mesta Zvolen. Revitalizáciu podporilo mesto Zvolen, ako aj všetci poslanci Zastupiteľstva BBSK za okres Zvolen.

Zapojenie občanov najviac zohľadní ich potreby

O ďalšom využití budovy sa bude rozhodovať v participatívnom procese, ktorý bude realizovať odborné občianske združenie Punkt. Združenie sa zameriava na komplexnú podporu rozvoja mesta na rôznych úrovniach, s cieľom prepojiť potreby obyvateľov s urbánnym rozvojom. Počas jesene bude prebiehať analýza aktuálneho stavu formou prieskumu v teréne, dotazníkov a štruktúrovaných rozhovorov.

„Oproti klasickej príprave projektu umožňuje participatívny proces lepšiu orientáciu zadávateľa, projektanta a obyvateľov, návštevníkov či užívateľov. Je to proces, ktorý pomáha lepšie komunikovať záujmy a názory a odstraňuje negatívne emócie a domnienky, ktoré často vyplývajú z nedostatočných informácií, komplikovanosti návrhu a nemožnosti sa vyjadriť. Verejnosť si v takomto procese výstupy projektu osvojí, vytvorí si istú formu “vlastníctva”. Ako súčasť procesu zisťovania potrieb verejnosti na Sekieri usporiadame verejné podujatia a workshop, ktoré by mali tiež pomôcť utužiť komunitu a zlepšiť informovanosť,“ povedala Barbara Zavarská z občianskeho združenia Punkt.

Fotografie – Otvorenie telocvične Sekier

 

TS: Mgr. Marcela Glevická vedúca oddelenia styku s verejnosťou. Foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading