• Št. apr 25th, 2024

O krásach Slovenska sa môžu dozvedieť prostredníctvom fotokníh už aj repatrianti v Lešti

Autor IMG_1979

máj 12, 2020
Foto: zdroj TS

TS: Pod odvekým dohľadom hustých lesov Tribeča a Pohronského Inovca leží malebná krajina horného Požitavia. Kraj oddávna úrodný, posiaty mozaikou polí, lúk a viníc. Jeho srdcom sú Zlaté Moravce – posledné sídlo Tekovskej župy.

O krásach tohto kraja, ako aj to, že významný vplyv v tejto oblasti mal rod Migazziovcov, sa v týchto dňoch dozvedia repatrianti, ktorí sú aktuálne ubytovaní v karanténnom centre v priestoroch Centra výcviku v Lešti (vojenský priestor). „Prostredníctvom publikácie Zlaté Moravce a okolie z neba sa ľudia s cestovateľskou anamnézou dozvedia viac o tom, že rod Migazziovcov nám zanechal prekrásny kaštieľ, ako aj impozantné mauzóleum so vzácnym parkom. Unikátnu zbierku vzácnych drevín pri prelistovaní fotoknihy nájdu aj v neďalekom Arboréte Mlyňany,“ približuje publikáciu darovanú repatriantom v Lešti riaditeľ vydavateľstva Milan Paprčka.

Ako ďalej uviedol, po prezretí ojedinelej publikácie, získajú nielen repatrianti, ale aj dobrovoľníci či personál, ktorý sa o ľudí ubytovaných v karanténnom centre stará, inšpiráciu navštíviť, napríklad, aj starobylý Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom. Predrománsky kostolík je jednou z troch najstarších zachovaných sakrálnych stavieb na Slovensku. „Pochádza z konca 9. storočia a pamätá ešte éru Veľkej Moravy. O niekoľko storočí mladšia je majestátna zrúcanina hradu Hrušov, týčiaca sa na vrchu Skalka nad obcou Hostie. Nenáročný výstup naň sa vám odmení neopakovateľným výhľadom do širokého okolia. Svoje typické podmanivé čaro majú aj kaštiele v Skýcove a v Topoľčiankach. Tie sú však známe najmä vďaka chovu koní a zubrov,“ spresňuje námety na výlety a tým aj podporu cestovného ruchu Milan Parčka.

Pomôcť odvetviu, ktorý epidémia koronavírusu zasiahla po ekonomickej stránke najviac, t.j. , cestovnému ruchu chce vydavateľstvo aj prostredníctvom darovania fotokníh Podpoľanie z neba a Novohrad z neba. Aj tieto putovali do karanténneho centra v Lešti. „ Repatriantom, ale aj zdravotníkom, dobrovoľníkom, ako aj obslužnému personálu, v karanténnom centre nachádzajúcom sa v priestoroch Centra výcviku v Lešti, sme darovali spolu 200 našich fotokníh z edície Slovensko z neba. Chceme im aj touto cestou spríjemniť nielen tento pobyt, ale radi by sme im vďaka nášmu pohľadu z neba na región, kde rieka Ipeľ už po stáročia neustále formuje tunajšiu krajinu i ľudí , priblížili aj vodnú nádrž Málinec, Mýtna, Luboreč, Sklabiná, či Ružiná. Prostredníctvom fotokníh ich oboznámime aj s bohatou a pestrou minulosťou stredovekých hradov ako je Fiľakovský hrad, hrady Modrý kameň, Divín, Šomoška, Haličský zámok a mnohé ďalšie. V publikácii nechýbajú fotozábery zo srdca Novohradu – mesta Lučenec s novo rekonštruovanou synagógou, ako aj z Veľkého Krtíša či Poltáru,“ hovorí pilot a cestovateľ Milan Paprčka.

Nahliadnuť z vtáčej perspektívy do srdca Podpoľania, t.j. mesta Detva, kráľovského Zvolena, Zvolenského zámku, Pustého hradu, Látok, Detvianskej Huty, Očovej, zámku Vígľaš, kaštieľa Ostrolúckych na Ostrej Lúke, kúpeľných miest Sliač i Kováčová budú môcť zamestnanci i repatrianti prostredníctvom fotoknihy Podpoľanie z neba. Aj táto publikácia je súčasťou daru, ktorý 12. mája 2020 putoval od Vydavateľstvo CBS spol, s.r.o. do karanténneho centra vo vojenskom priestore v Lešti.

Vydavateľstvo celkovo vyčlenilo ako dar pre karanténne centrá po celom Slovensku spolu viac ako 9500 kníh. Doteraz poputovalo do centier v Banskobystrickom, Bratislavskom a Trnavskom kraji 1420 publikácie z edície Slovensko z neba.

V stredu 12. mája zamestnanci odovzdajú ďalších 400 kníh, konkrétne 100 ks publikácie Dolná Nitra z neba I. , 100 ks Dolné Považie z neba, 100 ks Pov. Bystrica a Púchov z neba a 100 ks Prievidza a Bojnice z neba do karanténnych centier v Trenčianskych Tepliciach a Omšení.

Tlačovú správu z odovzdania kníh v Rimavskej Sobote, Trnave, Pezinku i Bratislave nájdete tu.

Tlačovú správu z odovzdania fotokníh v Banskej Bystrici a Zvolene nájdete tu.

TS: Mgr. Lucia Lalíková – Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading