• Pi. apr 19th, 2024

Skúsená geriatrička: ,,Verím, že v budúcnosti nebude platiť heslo, že staroba je len pre odvážnych“

Autor IMG_1979

mar 31, 2022 ,
MUDr. Petrovská. Foto: zdroj TS

TS: Staroba. Životná etapa, ktorú si v mladosti nikto z nás nepripúšťa, keď však príde ten čas, spája sa s najrôznejšími prejavmi. Pribúdajú zdravotné problémy, ale nesmierne závažnými sú aj individuálne pocity. Tie sú zvyčajne spájané so strachom z opustenia, samoty, ťažkých chorôb, nesebestačnosti. Sú však aj seniori, ktorí si starobu aktívne užívajú. Bohaté skúsenosti s fenoménom staroby majú aj v Nemocnici AGEL Zvolen.

Geriatria patrí v súčasnosti medzi najvyťaženejšie medicínske odbory. Špecialisti – geriatri pracujú so seniormi dennodenne, a preto je zaujímavý ich pohľad na špecifiká tejto etapy života. Boja sa ľudia staroby? To je asi jedna z najčastejších otázok okolia, rodiny, laikov, ktorí tento vek zatiaľ nedosiahli. ,,Áno, boja. Boja sa toho, že zostanú rodine na príťaž, že s nimi bude mať rodina starosti,“ jednoznačne odpovedá lekárka geriatrickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Martina Petrovská. ,,Starí ľudia sa najviac boja straty sebestačnosti pri zhoršovaní fyzického aj psychického zdravia,“ hovorí skúsená lekárka s tým, že v tomto si mnohí naozaj postupom času aj napriek snahe nevedia pomôcť. Prekvapujúci je fakt, že väčšina seniorov sa necíti opustená. ,,Väčšina má rodinu, vzdialených príbuzných alebo priateľov, ktorí sa postarajú, dohliadnu, pomôžu, porozprávajú sa, odvezú ich k lekárovi. Ale samozrejme, niektorí sú skutočne osamelí,“ dodáva MUDr. Petrovská.

Z praxe pridáva aj radu, ako si poradiť, ak sa senior s rôznymi diagnózami vráti po hospitalizácii domov a rodina je ďaleko, nemá čas, ale dotyčný nie je schopný sa postarať sám o seba. Prvou možnosťou sú senior centrá, domovy dôchodcov, čo však nemusí vždy najmä z časového hľadiska vyjsť podľa potreby. ,,Vtedy je možné sa obrátiť na mestský alebo obecný úrad v mieste bydliska a poinformovať sa o možnosti opatrovateľskej služby,“ radí MUDr. Petrovská.

Vzhľadom na trend starnutia obyvateľstva, o niekoľko dekád sa predpokladá, že bude žiť omnoho viac seniorov ako dnes. Je to aj vďaka pokroku v medicíne, faktu, že žijeme dlhšie. Prognózy hovoria, že o 50 rokov sa počet dôchodcov u nás zdvojnásobí. Sme na takéto obdobie ako národ mentálne pripravení? ,,Mentálne sme na to pripravení, zmeny vo vekovom zložení populácie prichádzajú postupne. Ale materiálne veľmi nie,“ pridáva svoj pohľad odborníčka. Podľa nej to, ako sa budeme mať v starobe, určite ovplyvňujeme my sami už v mladosti. ,,Starostlivosť o fyzické, ale aj psychické zdravie od mladosti je veľmi dôležité. Je to najlepšia investícia do staroby. Pevne dúfam, a týka sa to už aj našej generácie a generácie našich detí, že budeme aktívnejšími seniormi, s lepším fyzickým aj duševným zdravím. Že nebudeme starnúť so strachom, čo nás čaká a nebude platiť heslo, že staroba je len pre odvážnych,“ dodáva s optimizmom MUDr. Petrovská.

TS: Mgr. Martina Pavliková – Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading