• Pi. apr 26th, 2024

Rytierske dni na Pustom hrade 2010

Autor IMG_1979

jún 2, 2010 , , ,
soska-keltskeho-rytiera
Soška keltského rytiera. Foto: Ján Števonka

2.ročník Rytierskych dní na Pustom hrade v sobotu 29.5.2010 sa niesol pod titulom Seniori na Pustom hrade.

Hlavný organizátor podujatia bol Jaroslav stehlík a ako pomocnú ruku mal pri sebe Mgr. Martina Mázora, ktorý robil dokonca aj sprievodcu po Pustom hrade aj z výkladom.

Celý sobotný program začal pod Pustým hradom už o 8. hodine ráno, kde hlavne seniori, a všetci ostatní, čakali na odvoz autobusom až pod Pustý hrad. Tu mi nedá napísať jednu vec, že pod Pustým hradom si urobilo jedno politické hnutie vlastnú agitáciu a hlavne dôchodcom doslova strkali igelitové tašky s propagačným materiálom rovno do ruky.

Autobusy sa striedali nepretržite hore a dole cestou na Pustý hrad a imobilnejších ľudí vyviezli tzv. sociálne taxíky až doslova pred hlavnú bránu hradu. Za takéto niečo organizátorom patrí odo mňa veľké poďakovanie. Pri vstupnej bráne na hrad stála a svojim úsmevom vítala dvorná dáma a ak mal niekto nejaké otázky, mohol íst rovno aj za ňou a ona im rada odpovedala.

Program na Pustom hrade bol viac než exkluzívny :

  • 8:50Vir Fortis predstavenie sokoliarov a ich operených dravcov a vtákov ako plamienka driemavá, krkavec čierny. Ukážka ako krkavec nadvihne klobúk, pod ktorým je maškrta a zoberie si ju a fotografovanie dravcov na sympatických sokoliarkach.
  • 9:20Vir Fortis ukážka paľných zbraní a šermiarskych zručností a dokonca si mohol jeden chlapec vystreliť z perkusnej zbrane – fotografie komplet Vir fortis TU
  • 10:00Karol Kočiš hra na fujaru – fotografie TU
  • 10:20Jaroslav Stehlík organizátor rytierskeho dna na Pustom hrade rozprával o tom aký zaujímavý program je pripravený až do konca podujatia.
  • 10:30Zvolenský spevokol – pani M. Mistríková na pódiu mala príhovor o tradícii Zvolenského spevokolu, ktorý už oslávil 125. výročie vzniku. Porozprávala ešte o tom, aké ukážky svetoznámych interpretov budeme počuť. Počas 20 minút bolo možne počuť skladby ako Zbor židov z opery Nabucco od Giuseppe Verdiho ako aj Slovenskú hymnickú pieseň Aká si mi krásna – fotografie TU
  • 10:50 – vystúpila hudobná skupina NO5, kde bolo možné vidieť medzi hudobníkmi napr. Jána Stríža hrajúceho na basu a spev. Počas ich hudobného predstavenia odzneli staršie veľmi známe evergreeny a ako prvá odznela skladba z filmu Nekonečný príbeh od speváka Christopher Hamill. Ďalšie skladby boli od Tublatanky, Heleny Vondráčkovéj, Petra Nováka a ďalších – fotografie TU.
  • 11:30 – vojenská ľudová hudba Jánošík zo Zvolena ktorého riaditeľom je Imrich Lalík. Odprezentovali ľudovú hudobnú tvorivosť – fotografie TU.
  • 12:00Vir Fortis predstavenie sokoliarov a ich operence
  • 12:15 – Najväčší pôžitok mali seniori z vystúpenia legendárneho Repeťáka Dušana Grúňa. Táto nestarnúca legenda doslova postavila na nohy seniorov pri spievaný hitov ako rodný môj kraj, plavovláska, Butterfly a ďalších. Po každej odspievanej skladbe povedal jeden vtip, pri ktorých si uťahoval nielen z blondínok. Rozhodne jeho hudobné predstavenie bolo z tých najlepších, čo bolo možné vidieť – fotografie TU.
  • 13:10 – Na scénu znova vystúpila skupina NO-5, kde tentokrát zazneli aj moderné skladby ako hit Sober od speváčky Pink. Zaujimavím prvkom v skladbe od Olympic – Želvy boli na pódiu zaujímavé detské vokalistky a poslednú skladbu, z ktorej mal doslova obavy aj samotný Ján Stríž ako dopadne bol megamix legendárnych hitov z pesničkárskej sútaže Repete. Ján Stríž dokonca spieval čast za legendu repete Ivana Krajíčka a išlo mu to doslova na výbornú.
  • 14:00 – 15:00 – sa o hudobnú zábavu starala skupina z CD ….. keďže bol čas k hlavnému programu.
  • 15:00 – rekonštrukcia stredovekej bitky z roku 1451 medzi vojskami Jána Jiskru z Brandýsa a Jána Huňadyho v podaní šermiarskej skupiny Vir Fortis – fotografie TU (od tejto po koniec) ale len toľko čo sa stihlo skrz dážď.

Tak to bol kultúrny program a teraz si povedzme čo bolo možne zažiť a vidieť ďalej :

  • armáda sa postarala o bezplatný guláš z chlebom a pohár minerálky, ako aj o zdravotnú starostlivosť
  • udržovať pitný režim bolo možné skoro na každom kroku a v dobrých cenových reláciách a, keď už bolo treba, tak si mohol človek odskočiť na chemické toalety s počtom 4 kusy
  • v stánkoch pri hradnom múre bolo možne sa pozrieť na ľudové remeslá, kúpiť si rôzne syrové maškrty a poprípade aj okoštovať medovinu ako aj varenú kukuricu za doslova nekrestenskú cenu 1,2 € za kus
  • pri chate sa piekol vôl na ktorého adresu jedno dieťa poznamenalo, že aké veľké kura
  • razili sa stredoveké denáre a piekli sa stredoveké posúchy, ktoré na môj vkus predčili moje očakávanie a hlavne tie z bryndzou boli viac než dobré
  • stredoveké zbrane ako aj streľbu z luku si bolo možne ohmatať aj vyskúšať
  • motorovou pílou sa vypilovali  rôzne veci do kmeňa stromu a bolo zaujímavé sledovať ako to išlo dotyčnému mladíkovi od ruky

Fotografie remesiel a atrakcií TU a ostatné fotografie TU.

Na záver konštatovanie : akcia Rytierske dni na pustom hrade z podtitulom seniori na Pustom hrade aj napriek poobedňajšiemu dažďu vyšla viac než na výbornú.

Blog, foto : Ján Števonka. Gramatická úprava : Lenka Hrobáriková.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading