• Pi. apr 26th, 2024

Hudbou sa oslavovalo povstanie vo Zvolene

Autor IMG_1979

sep 1, 2014 , ,
pigs-zhp-2014
Pigs On The Wing. Foto: ZV-podujatia.

Nie zbrane rinčali, ale hudba znela.

Aj tak by sa dal nazvať hudobný festival ZHP (Zvolenské Hudobné Povstanie), ktorého filozofiou je  osláviť  SNP (Slovenské národné povstanie) hudbou, keď už nie kladením vencov pri pamätníkoch.

Jeho už 9-te  pokračovanie sa konalo 28.8.2014 na zvolenskom námestí a tradične ho obyvateľom mesta Zvolen ako aj všetkým ostatným pripravilo mesto Zvolen s ďalšími partnermi.

Aj napriek chladnejšiemu počasiu sa prišlo pozrieť na jednotlivé kapely dosť ľudí, možno mohlo byť o niečo viac, ale to je na dlhšiu debatu a samozrejme, že veľké nadšenie prejavili aj všetci tí, ktorí boli v kostole na večernej omši v rockovom duchu.

V tomto už 9. ročníku sa divákom predstavili skupiny Pigs On The Wing, The Mytus, The Toones a ako hosť večera  na záver vystúpila kapela Persona Grata. Moderátorom večera bol herec zvolenského divadla Richard Sanitra.

To bol teda úvod, ale poďme si trochu rozobrať to, čo bolo počas viac ako 5 hodín možné nielen vidieť, ale aj počuť.

Pigs On The Wing

Na úvod hrala zvolenská známa Pink Floyd revival skupina v zložení Martin Námešný (spev a basová gitara), Stanislav Hupian (klávesy a zvuky), Filip Sľúka (gitara), Michal Ugler (bicie) a Juraj Šufliarsky (gitara). Po špecifických koncertoch v rámci ATOM TOUR 2013 alebo nového Live at Pompeii tour tu na Zvolenskom povstaní hrala kapela všetky známe skladby od skupiny Pink Floyd tak, ako ich poznáme, až má človek pocit, že na pódiu nestojí Pigs On The Wing.

The Mytus

Kapela The Mytus vznikla v roku 2010 a bola založená frontmanom a skladateľom skupiny Samom Ištókom. Od svojho vzniku prešla viacerými personálnymi zmenami, aby sa vyformovala do súčasnej podoby. Hudba The Mytus je zmesou britpopu, Rnroll-u, inšpirovaná hudbou 60-tych rokov so slovenskými textami. Kapela hrala v zložení Samo Ištók (spev, bicie, sprievodná gitara, texty, hudba), Peter Pribilinec  (sólová gitara, vokály, spev) a Bohuš Sedmák  (basgitara).

The Toones

Pre veľkú časť Zvolenčanov dobre známa kapela, ktorej tvorba pozostáva zo zlatých 60-tych a 70-tych rokov. Ich repertoár tvoria nielen vlastné skladby, ale hrajú aj známe hity skupín ako Led Zeppelin, Black Sabbath, Cream, The Beatles, Jimmy Hendrix, …a všetko hrajú na aparatúre, ktorá  taktiež pripomína dobu minulú.

Kapelu tvoria traja členovia: Filip Argay (sólo spev, gitara), Ján Rell  (spev, basgitara) a Andrej Penička (spev, bicie).

Persona Grata

Sexteto hudobníkov v zložení  Martin Stavrovský (spev), Ján Šteňo (bicie), Peter Luha (gitara), Nina Sivošová (flauta, spev), Matej Mikloš (klávesy) a Timotej Strieš  (basgitara) predviedlo vskutku zaujímavú show. Ich interpretácia sa drží progresívneho rocku a tvorba skupiny je ovplyvnená takými skupinami ako “Jethro Tull”, “Dream Theater”, “Meshuggah” a moderné “Muse ‘

Aj napriek tomu má kapela vlastné črty a v  jej interpretácii je počuť prirodzený vývoj všetkých vyššie uvedených spolu s dôrazom na melódiu a komplexné rytmy.

Tak, ako skončili oslavy 70. výročia SNP tak aj pre tento rok skončil už 9. ročník Zvolenského hudobného povstania a dúfajme, že budúci rok oslávime 10. ročník.

PS: Jeden bonus v podobe tanečnej choreografie

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading