• Po. máj 13th, 2024

Poznáme výsledky súťaže 19. ročníka Etudy z dreva!

Autor IMG_1979

feb 17, 2018
Na výstave sa dajú obdivovať nápadité veci. Foto: ZV-podujatia.

Vo štvrtok 15.2.2018 sa konalo v priestoroch Lesníckeho a Drevárskeho múzea vo Zvolene slávnostné vyhlásenie už v poradí 19. ročníka súťaže Etudy z dreva a zároveň bola táto výstava otvorená aj pre širokú verejnosť.

Výstava je stálicou a je vyvrcholením celoslovenskej súťaže Etudy z dreva. Pozostáva z troch stále sa opakujúcich tém – Drevená hračka, Drevený bytový doplnok a Drevený úžitkový predmet a šperk.

Najvďačnejšou témou tohto už 19. ročníka súťažno výstavného projektu Etudy z dreva bol Drevený úžitkový predmet a šperk.

Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastnilo veľa známych osobností ako prvá dáma mesta Zvolen Ing. Lenka Balokovičová, PhDr. Peter Zemaník (generálny sekretár spracovávateľov dreva SR), Ing. Štefan Schneider, PhD (katedra dizajnu a interiéru TU Zvolen), Ing. Jozef Bystriansky (technický riaditeľ) a zástupcovia stredných a odborných umeleckých škôl.

Garant súťaže a autor výstavy Milan Boledovič prítomným priblížil celý priebeh súťaže (celé video v závere článku)

Hodnotiaca porota mala toto zloženie:

Predseda – Ing. Štefan Schneider, PhD a členmi boli Eva Bodnárová (šéfredaktorka časopisu Informácie), Želmíra Šipková (bývalá riaditeľka LDM Zvolen a zakladateľka tohto projektu), PhDr. Peter Zemaník (generálny sekretár spracovávateľov dreva SR), doc. Ing. Tibor Uhrín, ArtD. (vedúci katedry dizajnu VŠVU Košice), Marián Huba (akademický sochár),  Ing. Ladislav Klíma (Slovenské technické múzeum Košice)

Ako to dopadlo?

I. kategórii sériovo vyrábané úžitkové predmety a šperky neboli udelené 1. ani 2. miesto. Udelené boli dve 3. miesta:

  1. miesto – nebolo udelené
  2. miesto – nebolo udelené
  3. – Roštek Marek, Krpeľany – misa z bukového dreva – Cena bola udelená za úžitkový produkt vyrobený z bukovej prírodnej anomálie.
  4.  a 3 – M&M máme masív, Brezno – črepníky a zrkadlo – Cena bola udelená za polyfunkčný úžitkový prvok s povrchovou úpravou drásania a farebných povrchových úprav.

II. kategória: originál, prototyp dreveného úžitkového predmetu a šperku

  1. miesto: Samuel Burian, Stredná odborná škola drevárska Zvolen – COIL – puzdro na slúchadlá – Cena bola udelená za minimalistický funkčný dizajn úžitkového predmetu s využitím nových technológií.
  2. miesto: Patrik Škorvaga, Škola Úžitkového Výtvarníctva Bratislava – koreničky – Cena bola udelená za nápaditý dizajn s precíznym spracovaním detailu a celku.
  3. miesto: Timotej Kramár, Škola úžitkového výtvarníctva Ružomberku – BOWLS misy – Cena bola udelená za čistý dizajn s funkčným detailom a opracovaním úžitkového.

Cena primátorky

  • Vrábel Erik, Súkromná stredná škola umelecká Žilina – ROT BROOCHES brošne – Cena bola udelená za výber materiálu s výnimočnou kresbou farebnosti materiálu a tvarovej inštalácie.

Cena Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky

  • Jana Kamenská, Stredná odborná škola drevárska Zvolen – drevené traky – Cena bola udelená za traky netradične.

Cena vydavateľstva YUDINY

  • Kristína Demková, Stredná umelecká škola Košice – prívesok z dreva a živice – Cena bola udelená za presvedčivé spojenie dreva a živice do výsledného šperku s osobitým vyžarovaním.

Čestné uznanie:

  • Bibiána Kňazíková, Stredná odborná škola drevárska Zvolen – kabelky – Cena bola udelená za uplatnenie konštrukčného detailu pre vytvorenie dizajnu celku funkčnej kabelky
  • Alžbeta Furtkevičová, Škola úžitkového výtvarníctva Ružomberok – BAKERY misy – Cena bola udelená za tvarové riešenie mís inšpirované pečivom.Juliána Bučková, Súkromná stredná škola umelecká Žilina – hmatky – Cena bola udelená za kolekciu tvarových prvkov – hmatiek na báze dreva s relaxačným pôsobením na organizmus človeka a s precíznym remeselným spracovaním.

Výstavu vytvorenú z výberu súťažných predmetov si môžete pozrieť v Lesníckom a drevárskom múzeu do 30. 3. 2018. Srdečne pozývame.

Video

Fotografie

Článok, foto a video: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading