• Ut. máj 14th, 2024

Investície do školstva patria vo Zvolene medzi tie najväčšie

Autor IMG_1979

okt 8, 2018
Športový areál na Hrnčiarskej po dokončený. Foto: zdroj TS

TS: ZVOLEN, 8. 10. 2018: Mesto Zvolen v uplynulom období investovalo aj vďaka externým zdrojom množstvo financií do škôl. Zrekonštruovali sa materské školy Ľ. Fullu a Hrnčiarska, ihriská aj šatne. To však nie je koniec.

Zrejme najväčšou investíciou, s ktorou škola už vstupovala do prázdninového obdobia, bol novo- vybudovaný vonkajší športový areál s tartanovou atletickou dráhou na ZŠ Hrnčiarska. V centre mesta pribudlo moderné športovisko určené tak žiakom školy, ako aj širokej verejnosti. Cez prázdniny sa tiež začali rekonštruovať šatne a telocvičňa na ZŠ Hrnčiarska. „Mesto získalo 104 000 eur od ministerstva školstva na zateplenie strechy nad telocvičňou, rekonštrukciu sociálnych zariadení, prezliekarní, kabinetov a ďalších priľahlých priestorov telocvične v ZŠ Hrnčiarskej,“ hovorí vedúci odboru školstva mesta Zvolen Miroslav Marcinko a dodáva: „Túto investíciu sme spolufinancovali vo výške 30 000 eur.“ Ako uvádza primátorka mesta Lenka Balkovičová, Zvolen je pomerne úspešný v získavaní financií z externých zdrojov. „Teší ma, že sa nám aj vďaka týmto peniazom darí postupne napĺňať víziu moderných škôl,“ hovorí.

Počas letných prázdnin boli ukončené aj komplexné rekonštrukcie materských škôl Hrnčiarska a Ľ. Fullu. „Došlo k výmene okien a vonkajších dverí, zatepleniu, výmene časti podláh, elektroinštalácie, rozvádzačov a svietidiel, vykurovacích telies a termostatických ventilov vrátane obnoviteľného zdroja, k výstavbe bezbariérových vstupov, spojovacích chodieb, vzduchotechniky atď. Obidvom materským školám sa výrazne zlepšili podmienky,“ vymenúva Marcinko. Mesto na tento účel získalo nenávratný finančný príspevok 1 089 396 eur z európskych fondov, z programu Kvalita životného prostredia.

Riaditeľka MŠ Ľ. Fullu Tatiana Axmannová hovorí o rozsiahlej rekonštrukcii ako o úspešnom, aj keď náročnom projekte. „Robili sa úplne nové rozvody elektriky, kúrenie, zatepľovanie celej budovy, zateplenie strechy, výmena všetkých svietidiel, čerpadlá atď. Sme tiež veľmi radi, že sa zo starej zdevastovanej a nepoužívanej kočikárne urobila telocvičňa pre deti,“ hovorí. Oceňuje nielen dodávateľa prác, ale najmä ochotu zamestnancov. „Chcem sa poďakovať mojim kolegyniam, ktoré tu boli od rána do večera, od pondelka do nedele upratovali a všetko dávali do pôvodného stavu, aby sa do krásnych a čistých tried mohli vrátiť deti. Ani jedna jediná kolegyňa mi nepovedala, že nepríde, veľmi si to vážim,“ hovorí Axmannová. Dúfa, že úspora na energiách bude citeľná a v celej materskej škole bude príjemne teplo.

Chorobnosť detí klesla

V materskej škole Hrnčiarska zase s dokončovaním prác po komplexnej rekonštrukcii pomáhajú rodičia. „Zamestnancom aj rodičom materskej školy patrí vďaka za trpezlivosť a toleranciu, ktorú prejavili počas celej rekonštrukcie,“ hovorí riaditeľka MŠ Hrnčiarska Dagmar Korytárová. Kým rekonštrukčné práce na budove už skončili, teraz sa pracuje na dokončení záhrady. „Chceme ju dokončiť z projektov alebo z financií rodičovského združenia,“ hovorí riaditeľka a uvádza: „Prínosom rekonštrukcie okrem zníženia energetickej náročnosti je vytvorenie spojovacích chodieb z pôvodných balkónov, čím vznikol priestor na aktivity detí (výtvarné a hudobné centrum, detská knižnica). Aj keď výsledky samotnej úspory, čo bol hlavný cieľ európskeho projektu „Zníženie energetickej náročnosti budov“ ukáže až čas, riaditeľka aktuálny stav hodnotí kladne: „Vplyvom vynovených priestorov nám už minulú zimu výrazne klesla chorobnosť detí, čo vnímam veľmi pozitívne.“

Mesto Zvolen bolo tento rok úspešné aj v žiadosti o získanie finančného príspevku na vybudovanie a modernizáciu 11 odborných učební na štyroch základných školách s dotáciou približne 500 000 eur. Do škôl a vzdelávacích zariadení ide vo všeobecnosti aj najväčšia časť rozpočtu mesta, ročne je to približne 15 mil. eur. „Investícia do mladých ľudí a ich vzdelania je jedna z najlepších, pretože sa môže vrátiť v podobe spokojnej a úspešnej mladej generácie, a o to nám ide“ uzatvára primátorka Lenka Balkovičová.

Fotografie – rekonštrukcie MŠ, ZŠ

TS a foto: Mgr. Eva Hapčová, šéfredaktorka Zvolenských novín, referent pre styk s verejnosťou Zvolen

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading