• Pi. apr 26th, 2024

V Menze sa konal rómsky bašavel

Autor IMG_1979

sep 25, 2014 , , ,
jozef-kovac
Jozef Kováč. Foto: ZV-podujatia.

V sobotu 19.9.2014 sa konala v Menze vo Zvolene významná slávnosť s bohatým kultúrnym programom, plným vzácnych hostí, ktorá trvala až do neskorých nočných hodín.

Slávnosť sa konala na počesť 70. výročia rómskeho holokaustu. Hlavným organizátorom bol pán Jozef Kováč a záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Zvolen Ing. Miroslav Kusein. Pán Miroslav Kusein sa tohto podujatia osobne zúčastnil a spolu s ním aj víceprimátor mesta Zvolen Mgr. Juraj Družbacký.

Kultúrny program pozostával z dvoch časti, gro kultúrneho programu moderovala a pripravila preň scenár Anna Oláhová.

Viac ako hodinu vystupovali na pódiu účinkujúci – SZUš-QUO VADIS, tanečná skupina RISTERO, Súkromné konzervatórium Pink Harmony, Marcela Fucunová, Milan Berky a veľa ďalších.

V závere prvej časti povedal pár slov organizátor podujatia pán Jozef Kováč, ktorý poďakoval zástupcom mesta za účasť, poďakoval i za to, že im vyšli v ústrety a podali pomocnú ruku pri organizácii podujatia.  Ako ďalej uviedol, najviac si váži tých, ktorí sem dnes prišli a ktorých zaujímal tento kultúrny program ako i to, čo príde po ňom.

Mgr. Juraj Družbacký: Keď prišiel Jozef Kováč s touto myšlienkou za mnou ako za starým kamarátom, povedal mi –  chcem pripraviť túto akciu a ja som sa ho spýtal, či má všetko pripravené. Na margo akcie uviedol, že to bola milá a fantastická akcia a zaželal, aby takýchto akcií spravili ešte veľa, pretože v takejto dobrej nálade a družnom rozhovore sa už dávno neocitol.

Po tejto časti zaznela rómska hymna Geľem, geľem… a potom už nasledovala druhá časť programu.

V druhej časti, ktorá bola skôr zameraná na zábavu sa o tanečnú zábavu postaral City Boys a CHORUS Maťo a Vladko.

Záverom treba naozaj vyzdvihnúť podujatie ako také, nakoľko aj tieto míľniky našej histórie si treba pripomínať, napríklad  aj takouto kultúrnou formou.

Rómska hymna – Geľem, geľem…

Fotografie

Článok a foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading