• Pi. apr 26th, 2024

Začína sa 13. sezóna Bažant Kinematograf na Slovensku

bazant-kinematograf-2013-zvolen-3
Takto sa premietalo v roku 2014. Foto: ZV-podujatia

TS: Tradičné premietacie autobusy Bažant Kinematograf začínajú v stredu 1. júla svoju trinástu cestu po Slovensku. Do 9. septembra navštívia 33 slovenských miest a divákom opäť privezú kolekciu piatich celovečerných filmov a krátkych predfilmov. Pravidelnými zastávkami budú aj letné festivaly Bažant Pohoda a Vrbovské vetry a rovnako aj tento rok bude Bažant Kinematograf filmovým programom spríjemňovať večery návštevníkom bratislavskej Magio pláže (14. 7. – 20. 8.).

Program Bažant Kinematografu aj tento rok prináša príjemnú zmes zábavy i vážnych tém, v ktorej si prídu na svoje skalní i noví diváci putovného letného kina. Slovenským zástupcom v programe je netradične dokumentárny film. Filmová pocta hokejistovi Pavlovi Demitrovi, 38, debutujúcej režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič predstavuje Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, ktorá má svoje pevné miesto nielen v dejinách slovenského športu. To potvrdil aj mimoriadny úspech filmu v slovenských kinách. Od premiéry v septembri minulého roku film videlo už takmer 115 000 divákov, vďaka čomu sa zaradil na 5. miesto v rebríčku TOP 10 najnavštevovanejších slovenských filmov v ére samostatnosti Slovenska a medzi dokumentárnymi filmami mu patrí suverénne prvé miesto.

Vo Zvolene sa bude premietať – začiatky o 21:30 

Svoje už tradičné miesto má v ponuke Bažant Kinematografu český režisér Jan Hřebejk. Tentoraz sa predstaví svojím najnovším filmom Zakázané uvoľnenie, konverzačnou a situačnou komédiou o tom, čo všetko sa môže stať, keď sa opijú unesená nevesta, ženský svedok jej ženícha a životom ostrieľaná barmanka… Film je adaptáciou divadelnej hry Petra Kolečka, jednu z hlavných postáv v ňom stvárnila slovenská herečka Zuzana Stavná a za kamerou stál Martin Žiaran. Po štvorročnej prestávke sa do programu Bažant Kinematograf vracia aj Jan Svěrák. V tohtoročnej filmovej kolekcii je zaradený jeho najnovší rodinný film pre deti i dospelých, muzikál Traja bratia, v ktorom popri hviezdach ako Vojtěch Dyk či Tomáš Klus účinkuje aj slovenská herečka Zuzana Norisová a pod vynikajúcu hudbu sa podpísal slovenský skladateľ Michal Novinski.

Nováčikom v programe putovného kina pod hviezdami nie je ani Miroslav Krobot. Po filmoch Dom či Príbehy obyčajného šialenstva, v ktorých stvárnil nezabudnuteľné postavy, tentoraz Bažant Kinematograf uvádza jeho režijný debut. Díra u Hanušovic, čierna komédia z prostredia českého vidieka, je hereckým koncertom Krobotových kolegov z Dejvického divadla, z ktorých traja (Ivan Trojan, Jaroslav Plesl a Lenka Krobotová) za svoje úlohy získali aj prestížnych Českých levov. Vo filme si zahrali aj slovenskí herci Lukáš Latinák a Ján Kožuch. Päticu filmov v programe uzatvára dobrodružné roadmovie Trabantom až na koniec sveta, ktoré divákov prenesie do Južnej Ameriky. Práve tento kontinent režisér Dan Přibáň a jeho odvážna partia precestovali na dvoch trabantoch, jednej fiatke a motocykli Jawa. Dan Přibáň minulé leto film s veľkým úspechom uviedol na bratislavskej Magio pláži a momentálne trabantom brázdi Austráliu.

Celovečerné tituly tradične uvedú zaujímavé predfilmy. V tomto roku to sú krátke animované dielamedzinárodne uznávaného slovenského animátora, režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského, ktorý striedavo pôsobí na Slovensku a v USA. Vo svojej tvorbe pracuje s rôznymi médiami (film, animácia, maľba, fotografia, video inštalácie, digital art, ilustrácie, či hudba) a získal za ňu množstvo ocenení vrátane Golden Eagle, Monitor Award i nominácie na americkú hudobnú cenu Grammy. Bažant Kinematograf uvedie päť vizuálne  podmanivých diel s nadčasovými témami: videoklipy Na čiernom koni (Jana Kirschner, 2006, cena Aurel), Kiko and the Lavender Moon (Los Lobos, 1992, cena MTV Award), The Carnival Is Over (Dead Can Dance, 1994) a krátke filmy Solution (2006) a Pravidlá hry (2014, z poviedkového filmu Slovensko 2.0).

Pod hlavičkou Bažant Kinematograf sa s kvalitným programom divákom predstaví tento rok už po piatykrát aj Letné kino Bažant Kinematograf na Magio pláži v Bratislave. V termíne od 14. júla do 20. augusta ponúkne zaujímavý a rôznorodý výber filmových titulov z posledného obdobia, tradičné kultové filmy, večery venované hudobným filmom, a tiež úplné filmové novinky. Letné kino otvorí v utorok 14. júla slovenská premiéra dokumentárneho filmu Amy (rež. Asif Kapadia) o vzostupoch a pádoch britskej speváčky Amy Winehouse. Stála scéna na Magio pláži tento rok tiež nahradí zastávku autobusu Bažant Kinematograf na bratislavskom Hlavnom námestí a uvedie tri z novších filmov z programovej pätice, 38, Díra u Hanušovic a Traja bratia. Sezónu uzavrie špeciálna premiéra českého filmu Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

Aktuálny ročník projektu uvádza jeho koordinátorka Ľubica Orechovská slovami: „Pred nami je symbolický trinásty ročník nášho letného filmového projektu, a ten v mnohom opakuje a zároveň rozvíja princípy svojho doterajšieho pôsobenia. Vážime si, že pri nás naďalej stojí generálny partner Zlatý Bažant a naše projekcie si ponechávajú svoju vybudovanú a silnú značku Bažant Kinematograf. S veľkou pomocou reklamného partnera Telekom a nového partnera Czech Tourism, môžeme rozvíjať nové a kvalitnejšie technologické riešenia našich projekcií, ku ktorým nám za posledné roky pomohol aj Audiovizuálny fond. Kočovné Kinematografy ostávajú pôvodné, ale ukážu sa na námestiach v novom šate. Počet zastávok je tiež podobný, no navštívime aj celkom nové mestá. Program sa drží tradičnej česko slovenskej dramaturgie. Na Magio pláži nás čaká opäť viacero celkom nových filmov, ale aj objavy z filmového archívu a skvelé európske filmy ocenené divákmi aj významnými festivalovými porotami či filmovými akadémiami počas uplynulého roka. Nech žije ďalšie leto a prázdniny. Veríme, že ich Bažant Kinematograf mnohým opäť spríjemní.“

Informácie o filmoch, podrobný rozpis premietaní a program nájdete v prílohe k tlačovej správe a na www.kinematograf.sk. Na uvedenej webstránke nájdete aj program Letného kina Bažant Kinematograf na Magio pláži.

Počas tohtoročnej letnej sezóny budú mať dva autobusy Škoda RTO s logom Bažant Kinematografu zastávku spolu na 33 miestach, vrátane letných festivalových podujatí:

  • Trasa 1: Vrbovské vetry (Vrbové), Nové Mesto nad Váhom, Bažant Pohoda (letisko Trenčín), Púchov, Považská Bystrica, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Prievidza, Handlová, Kremnica, Banská Bystrica, Brezno, Nitra, Podhájska, Šenkvice, Hlohovec;
  • Trasa 2: Trnava, Trenčín, Piešťany, Sereď, Nové Zámky, Zvolen, Ružomberok, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Poprad, Prešov, Michalovce, Košice, Rimavská Sobota, Šaľa, Malacky.

Fotografie

TS: http://kinematograf.sk/ a foto: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading