• So. apr 27th, 2024

Na Zlaťáku bol otvorený prvý prírodný cintorín

Autor IMG_1979

okt 11, 2017
Kladenie sviečok na hladinu vody. Foto: ZV-podujatia.

Za účasti víceprimátora mesta Zvolen Ing. Jaroslava Stehlíka, doc. Ing. Mariána Schwarza, CSc. (fakulta ekológie a environmentalistiky TU Zvolen), Juraja Hipša (riaditeľ Živice) a samozrejme realizátorky projektu Andrey Uherkovej z CEEV Živica sa konalo na cintoríne slávnostné otvorenie Záhrady spomienok.

Záhrada spomienok sa otvárala po 10-tej hodine v utorok 10.10.2017. Je to prvý prírodný cintorín na Slovensku, ktorý v podstate vychádza z pražského Lesa vzpomínek, ktorý tam mala pod palcom a bola aj tu prítomná Monika Suchánska z organizácie Ke kořenům.

O prírodných cintorínoch a ich fungovaní porozprávala Andrea Uherková.

Vo svete fungujú vyše 20 rokov v Británii, Nemecku, Rakúsku, USA a aj v blízkych Čechách. Napríklad v Lese vzpomínek za 2 roky bolo viac ako 120 spoločných rozlúčení, čo ukazuje, že ľudia sa snažia hľadať aj iné alternatívy, ako je konvenčná forma súčastného pohrebníctva. Zároveň doplnila, že by bola rada, keby sa na tomto mieste spájala úcta k prírode s úctou k ľuďom.

Následne sa už konalo slávnostné otvorenie a to formou poliatia dvoch hlohov, ktoré sú vnímané ako vstupná brána na toto miesto a tohto aktu sa ujala dvojica Jaroslav Stehlík a Marián Schwarz.

V druhej časti tohto podujatia sa všetci presunuli medzi stromy, kde sa nachádza veľký vápencový blok a lavička a toto miesto bude slúžiť na prvú obradnú činnosť.

Okrem Mgr. Juraja Jordána Dovalu (duchovný) dali požehnanie tomuto miestu položením sviečky na hladinu vody aj Monika Suchánska a Andrea Uherková a týmto sa dalo toto podujatie považovať za ukončené.

Priebeh celého slávnostného otvorenia si môžete pozrieť na priloženom videu

Fotografie

Článok, foto a video: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading