• Po. máj 13th, 2024

Týždeň Slovenských knižníc 2018

Autor IMG_1979

mar 1, 2018
Mám rád knihu. Foto: ZV-podujatia.

TS: V dňoch 5. – 11. marca 2018 sa uskutoční 19. ročník Týždňa slovenských knižníc pod spoločným mottom: KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH.

Organizátormi podujatia sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc 2018 je Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národného divadla. Záštitu nad Týždňom slovenských knižníc prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

Týždeň slovenských knižníc 2018 bude na celom Slovensku prebiehať prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí za účelom pozitívne zviditeľňovať knižnice ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ktoré plnia svoju nezastupiteľnú úlohu v rozvoji
znalostnej spoločnosti.

Knižnice na celom svete aj v 21. storočí nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú modernými inštitúciami s aktívnym vplyvom na spoločenský a kultúrny rozvoj obce, mesta, regiónu i kraja. Sú to práve knižnice, ktoré často, aj napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov, ponúkajú pre svojich používateľov a návštevníkov veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného. Promptne reagujú na aktuálne potreby používateľov nielen vo fyzických priestoroch knižníc, ale čoraz viac aj prostredníctvom virtuálneho prostredia internetu.

Na Slovensku je takmer 4 000 registrovaných knižníc a v ich fondoch sa nachádza skoro 40 miliónov zväzkov kníh.

Týždeň slovenských knižníc je zameraný na prezentáciu knižníc, knižnej kultúry, knihy a propagáciu významu čítania. Počas celého týždňa budú mať návštevníci knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska možnosť absolvovať množstvo zaujímavých aktivít, ktoré budú uverejnené na webovej stránke Slovenskej asociácie knižníc http://www.sakba.sk a na celoslovenskom knihovníckom portáli InfoLib: http://www.infolib.sk.

Hlavnými partnermi Týždňa slovenských knižníc 2018 sú Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., kníhkupectvo Martinus, spoločnosť Panta Rhei, vydavateľstvo Slovart, celoslovenský knihovnícky portál InfoLib a Rádio Regina, rodinné rádio verejnoprávnej inštitúcie RTVS.
Priebeh slávnostného otvorenia TSK 2018 v Nitre podporili viacerí partneri a spoločnosti.

Železničná spoločnosť Slovensko bude propagovať TSK 2018 v rýchlikových spojeniach na Slovensku, organizátori podujatia ponúknu cestujúcej verejnosti tiež knihy, ktoré si bude môcť počas jazdy vlakom bezplatne vypožičať.

Rádio Regina, rodinné rádio verejnoprávnej inštitúcie RTVS, bude vo všetkých regiónoch Slovenska, počas celého Týždňa slovenských knižníc 2018, vysielať pestrú paletu aktualít, reportáží z najzaujimavejších podujatí v knižniciach a hodnotných informácií, ktoré
podčiarknu dôležitosť a význam knižníc a ich ponuky služieb pre všetky vekové kategórie. V rámci rôznych ankiet a súťaží pre verejnosť na všetkých regionálnych vysielaniach Rádia Regina budú môcť poslucháči vyhrať hodnotné knižné dary od vydavateľstva Slovart.

Okrem každodenných aktualít, reportáží a ankiet, či súťaží Rádio Regina Západ venuje v utorok 6. marca 2018 hodinový priestor k téme Týždňa slovenských knižníc v relácii Hosť v štúdiu, Rádio Regina Stred bude v tento istý deň o 21.05 z Banskej Bystrice vysielať kontaktnú reláciu Večerné reflexie a Rádio Regina Východ bude okrem reportáži zo zaujímavých podujatí v Košiciach, Prešove a iných mestách (napr. vyhodnotenie ankety Kniha roka Prešovského kraja 2017) v sobotu 10. marca 2018 vysielať reláciu Našli sme v regióne, ktorá bude zameraná na predstavenie vzácnych kníh z knižničných fondov viacerých východoslovenských knižníc.

Celoslovenskou akciou budú knižničné hliadky, ktoré odmenia čítajúcich na verejných priestranstvách záložkami do kníh, venované kníhkupectvom Martinus. Na knižničných hliadkach sa zúčastnia nielen knihovníci, ale ako dobrovoľníci z radov študentov.

Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc 2018 sa uskutoční dňa 5. marca 2018 o 13.00 hod. v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre, pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu. Miesto konania tohtoročného slávnostného otvorenia TSK 2018 je spojené s pripomenutím 95. výročia založenia Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre a prehliadkou jej priestorov.

Spoluorganizátormi slávnostného otvorenia TSK 2018 sú najvýznamnejšie nitrianske knižnice: Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre, Agroinštitút, š. p. Nitra – Depozitná knižnica FAO, Slovenská poľnohospodárska knižnica pri SPU v Nitre, Univerzitná knižnica Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Otvorenie bude už tradične bude spojené s odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2017 – za aktívnu činnosť knižnice, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu v uplynulom roku.

Otvoreniu bude predchádzať tlačová konferencia, ktorá sa bude konať 5. marca 2018 o 12.00 hod. v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre, na ul. Fraňa Mojtu 18.

Otvorením Týždňa slovenských knižníc 2018 na začiatku marca si zároveň pripomenieme tradíciu Mesiaca knihy, kedy budú knižnice realizovať množstvo podujatí na podporu čítania pre všetky vekové kategórie. V závere mesiaca marec v piatok 23. marca 2018 sa vyše 240
verejných a školských knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska už trinásty raz zapojí do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom 2018, ktorého koordinátorom na Slovensku je Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Veríme, že opäť prekonáme minuloročný rekord s aktívnou účasťou viac ako 10 000 slovenských detí. Informácie priebežne uverejňujeme na celoslovenskom portáli InfoLib: http://www.infolib.sk.

Na slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc 2018 a na tlačovú konferenciu srdečne pozývame zástupcov všetkých médií a tešíme sa na stretnutie v Nitre!

TS: zdroj TS. Foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading