• Pi. apr 19th, 2024

Nemocnica Zvolen zakúpila pľúcne ventilátory pre akútnych pacientov

Autor IMG_1979

apr 18, 2018 ,
Nové pľúcne ventilátory nahradili staršie prístroje. Foto: Zdroj TS

TS: Nemocnica Zvolen, člen skupiny AGEL, obstarala v týchto dňoch dva nové pľúcne ventilátory pre oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Obnova medicínskej techniky je pre zvyšovanie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti nevyhnutná.

Pľúcne ventilátory patria k prístrojovej výbave oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ide o medicínske vybavenie používané u pacientov so zlyhávaním dýchania, v kritickom stave doslova za pacienta dýchajú. Nové pľúcne ventilátory nahradili dva staršie prístroje, ktoré boli dané do užívania ešte v roku 2006.

„Ventilátory použijeme pre pacientov s respiračnou insuficienciou vyžadujúcou umelú pľúcnu ventiláciu. Ide o pacientov s rôznymi diagnózami, napríklad závažné zápaly pľúc, ťažké systémové infekcie s prejavmi septického šoku, polytraumy, pomliaždenia hrudníka, ťažká astma bronchiale, dekompenzovaná chronická obštrukčná choroba pľúc, srdcové zlyhávanie s pľúcnym edémom, bezvedomia rôznej príčiny, mozgové porážky, krvácania do mozgu, závažné neurologické ochorenia, ťažké otravy. S týmito prístrojmi sa zlepší kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti u kriticky chorých pacientoch,“ uviedol primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Róbert Thonhauser.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny zabezpečuje akútnu zdravotnú starostlivosť o pacientov, ktorým hrozí zlyhanie životne dôležitých funkcií, zlyháva alebo zlyhala funkcia jedného alebo viacerých orgánových systémov. V Nemocnici Zvolen zabezpečuje oddelenie zdravotnú starostlivosť na troch úsekoch rozdelených na lôžkovú časť, úsek anestéziológie a ambulantný úsek. Lôžková starostlivosť je poskytovaná na piatich lôžkach. Zvolenská nemocnica na tomto oddelení ročne hospitalizuje priemerne 150 pacientov v kritickom stave, ktorým je potrebné zabezpečiť náročnú intenzívnu liečbu s kvalitným prístrojovým vybavením.

TS: Mgr. Alžbeta Sivá, tlačová hovorkyňa AGEL SK a.s., Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading