• So. apr 27th, 2024

V januári ponúka SNG Zvolen návštevníkom priehrštie zaujímavých podujatí

Autor IMG_1979

jan 19, 2019
Zvolenský zámok január 2019 . Foto: IMG_1979

TS: Slovenská národná galéria na Zvolenskom zámku si pre Vás v januári pripravila už tradičný cyklus prednášok “Pozrime sa na to štýlovo”, ktorého súčasťou sú “Sobotné bašty na zámku” venované rodinám s deťmi, mládeži a nadšencom výtvarného umenia.

Okrem zaužívaných prednášok máte možnosť navštíviť krátkodobú výstavu s názvom“Made in Paper”, ktorá je spoločným projektom Univerzity Tomáše Bati v Zlíne a Technickej univerzity vo Zvolene.

Výstava “Made in Paper” – 17.1.-17.2.2019

Made in Paper je spoločným projektom Univerzity Tomáše Bati v Zlíne aTechnickej univerzity vo Zvolene. Je koncepčným experimentom v dizajne papierového nábytku. Práca na tomto zadaní spája využitie papiera ako nosného konštrukčného materiálu a taktiež ako špecifického prvku výrazu.

Pozrime sa na to štýlovo – 31.1.2019 /štvrtok/ o 18.00 I vstupné: 2,70 €

“Renesancia až za hrob

Zuzana Ludiková – kurátorka zbierok starého umenia

Predstaviteľov najvyššej šľachty v Uhorskom kráľovstve v ranom novoveku pochovávali na rodových pohrebných miestach. Magdaléna Székely ab Ormosd s ohľadom na očakávania kladené spoločnosťou na príslušníčku magnátskeho rodu objednala pre svoju rodinu náhrobnú pamiatku, ktorú dnes považujeme za  jednu z najvýznamnejších renesančných náhrobných pamiatok domáceho prostredia. Pri voľbe miesta svojho posledného odpočinku pred trojnásobnou vdovou stáli viaceré alternatívy. Jej rozhodnutie malo následky až za hrob.

S kým sa stretne v nebi?


Andrea Uherková – koordinátorka projektu SadOVO a prírodného cintorína Záhrada Spomienok 

Druhá časť prednášky bude venovaná súčasnému pochovávaniu. Projekt „Záhrada spomienok“ vo Zvolene je prvý prírodný cintorín na Slovensku, na ktorom sa združuje úcta k ľuďom so šetrnosťou k prírode. Nenájdete na ňom žiadne náhrobky, popol zosnulých je ukladaný ku kvetinovým záhonom či ku koreňom stromov.


Sobotná bašta na zámku  – 26.1.2019 /sobota/ o 10.00 I vstupné: 2 € / rodina Program pre rodiny s deťmi / 6+

“Zrodenie Venuše

Stratili ste niekedy niečo, už ste na to aj zabudli a potom ste sa veľmi tešili, keď ste to znova našli? Verili by ste, že sa niečo podobné môže stať aj v umení?

Na zámockej tvorivej dielni budeme hľadať stratené diela renesancie a technikou koláže a kresby im vdýchneme nový život. Maximálna kapacita je 30 detí.

Nádvorie zvolenského zámku 360° 

Zdroj info SNG Zvolen. Foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading