• Pi. apr 26th, 2024

Vo Zvolene sa konali Školské olympijské hry

Autor IMG_1979

jún 16, 2014 ,
v+ş+ąazn+í 4b do titulky
Foto: Mgr. Mária Danihelová.

Nedávno sa uskutočnili Školské olympijské hry “Jednotky”. Základná škola na ulici P. Jilemnického vo Zvolene pripravila zaujímavé podujatie ku Dňu detí na štadióne MFK Lokomotíva Zvolen ako projektový zámer, ktorý bol súčasťou národného projektu Kompetencie pre prax – Rozvoj „Soft Skills mladých“, podporený z Európskeho sociálneho fondu, ktorý organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže, pripravila koordinátorka projektu Mgr. Monika Krčmáriková s podtitulom „Športujeme aby sme boli zdraví“  pre žiakov 1. až 4. ročníka.

Zaujímavej športovej akcii predchádzali Daltonské bloky o olympijských hrách a kvíz o olympizme. Podujatie začalo podobne ako klasické olympiády nástupom zúčastnených tried vyzbrojených transparentmi na plochu štadióna, potom nasledovalo prinesenie olympijskej vlajky, stavba loga školy z kartónových krabíc a po príhovore otvorila ŠOH 2014 riaditeľka školy Mgr. Anna Cúttová.

V príhovore povedala:

„Uplynulo viac ako 1500 rokov, kým sa našiel človek, ktorému sa podarilo obnoviť OH. Bol to Piere de Coubertin a novodobé OH sa uskutočnili v Aténach v r. 1896. Ako učiteľ veľa čítal a zaujímal sa o život ľudí v starovekom Grécku. Páčila sa mu myšlienka kalogatie a želal si, aby deti a mladí ľudia vyrastali v duchu dobra a krásy. Aby sa nielen dobre učili, ale aby aj športovali, a tak si upevňovali svoje zdravie. Pier de Coubertin uvažoval o tom čím by mohol vylepšiť OH. Predstavovali si, aké by bolo pekné, keby päť farebných kruhov znamenalo, že na OH budú súťažiť športovci z celého sveta. Predstavoval si, že na hlavnom štadióne veje olympijská vlajka a horí olympijský oheň. Takto vznikli olympijské symboly. Medzi ktoré patrí 5 farebných kruhov, olympijská vlajka, olympijský oheň a olympijské heslo: Rýchlejšie, vyššie, silnejšie. Aj vízia našej školy sa odvíja od myšlienky kalogatie – harmónie tela a ducha. Víziou našej školy je, aby jej absolvent bol úspešný, vzdelaný a fyzicky zdatný mladý človek. Školské OH sú jednou z významných aktivít školy podporujúcich jej víziu.Tak ako OH spájajú športovcov  z celého sveta, symbolizujú mier, priateľstvo a fair play, tak školské OH spájajú žiakov našej školy, učiteľov, rodičov a priateľov školy. Spája ich aj symbol školských OH a to vlajka s obrazom dievčatka a chlapčeka JEDNOTKY. Našej školy. ŠOH Podporujú výchovu k zdravému životnému štýlu, motivujú ich k aktívnemu pohybu, pomáhajú predchádzať sociálno-patologickým javom, čo v konečnom dôsledku má význam pre mesto Zvolen a spoločnosť- výchovu mladej generácie.“

Potom Simona Kubičinová za všetkých žiakov zložila slávnostný olympijský sľub a začalo sa zápolenie v piatich disciplínach, ktorých motiváciou bol staroveký pentatlon. Štafeta s tenisovou loptičkou, hod ringom na diaľku, skok vo vreci, beh dvojíc v záprahoch a preťahovanie lanom šesťčlenných družstiev prebiehali za búrlivého povzbudzovania spolužiakov i rodinných príslušníkov v hľadisku a ich výsledky rozhodli v súčte získaných bodov o celkových víťazoch. V prvej kategórii olympijské prvenstvo získali žiaci 2.A triedy a v druhej zvíťazili žiaci 4.B. Po slávnostnom vyhlásení „olympijských“ víťazov zabezpečili organizátori    spoločné občerstvenie.

Akcie sa zúčastnilo sa 150 žiakov 1. – 4. ročníka a 20 žiakov 7. B, ktorí nám pomáhali pri organizovaní školských OH.

Zúčastnilo sa 8 triednych učiteľov a 4 vychovávateľky Školského klubu detí.

Výsledky:

1. kategória:

  1. miesto 2.A
  2. miesto 1.A
  3. miesto 1.B

2.kategória:

  1. miesto 4.B
  2. miesto 4.C
  3. miesto 4.A
  4. miesto 3.B
  5. miesto 3.A

Iniciátorkou celého projektu bola Mgr. Monika Krčmáriková a  prečo sa rozhodla pre športový projekt hovorí po úspešnom skončení ŠOH: „Rozhodol určite pozitívny vzťah k športu ako takému, na škole som koordinátorom tried pre deti nadané na šport na 1. stupni a vediem 2 krúžky futbalový 1.-2. ročník a futbalový 3.-4.ročník. Teraz išlo síce  o malý projektový zámer, ale  tým, že som do tohto projektu zapojila všetky deti 1. stupňa trošku som mala aj obavy, ako taká masová akcia prebehne. No všetko prebiehalo presne tak, ako som si ho pripravila, dokonca sme sa zmestili aj do časového harmonogramu. Projekt splnil očakávania, myslím, že nielen moje, ale i všetkých zúčastnených. Veľmi dôležitá bola pre mňa spätná väzba detí, spokojnosť, pocit radosti a šťastia z pohybu a samozrejme možnosť zvíťaziť v duchu fair play. Mala som výborný realizačný tím, ktorému by som sa chcela poďakovať a výborných pomocníkov, chlapcov a dievčatá z už spomínanej 7.B. triedy.“

Zámer podujatia podporiť výchovu detí k zdravému životnému štýlu, motivovať ich k pohybu, predchádzaniu obezite a rôznym sociálno-patologickým javom, rozvíjať zdravé súťaženie, šíriť myšlienky olympizmu, fair play, čestnosti, tolerancie a spolupatričnosti sa vydaril  nielen k spokojnosti detí, ale učiteľov i rodičov.

Fotografie – autorka fotiek je Mgr. Mária Danihelová.

Článok: Ing. Miloš Masarik.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading