• So. apr 27th, 2024

Aj divadlá majú svoj sviatok

den-divadla-2013-zvolen-totovci-2
Herci Tótovcov. Foto: Ján Števonka.

Medzinárodný deň divadla bol vyhlásený v roku 1961 Medzinárodným divadelným inštitútom (ITI) a oslavuje sa od roku 1962.

Pri príležitosti oslavy tohto dňa (slávi sa od roku 1962 a je mu vyhradený dátum 27. marec) sa organizujú mnohé národné a medzinárodné divadelné akcie, zamerané na propagáciu divadelného umenia.

Tak ako po iné roky,  tak aj tento rok sa k Medzinárodnému dňu divadla pridalo aj naše zvolenské Divadlo J. G. Tajovského a na tento večer si pripravilo pre svojich divákov hneď dve prekvapenia.

Prvým prekvapením bola brilantná čierna groteska Tótovci za nulové vstupné a druhým prekvapením bola beseda po odohraní predstavenia.  

Pred samotným predstavením Tótovci vyšiel na pódium Radoslav Kuric, ktorý sa prihovoril prítomným a zároveň prečítal posolstvo ku Dňu divadla pre rok 2013 od talianskeho satirika, dramatika, režiséra, herca, skladateľa  a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Daria Fo.

Posolstvo píše Každý rok iná osobnosť svetového mena, v mene divadelníkov sa prihovorili svetu napr. Arthur MillerLaurence OlivierPeter BrookRichard BurtonEugene IonescoVáclav Havel či Ariane Mnouchkine. Tento rok už spomínaný Dario Fo. 

Radoslav Kuric – čítanie posolstva pre rok 2013

Po skvelom predstavení sa konalo druhé prekvapenie tohto večera a to beseda s dramaturgom Jánom Chalúpkom a hercami Barborou Špánikovou, Radoslavom Kuricom, Štefanom Šafárikom, Svetlanou Sarvašovou, Vladimírom Rohoňom, Michalom Ďurišom, ktorí v tomto predstavení účinkovali. Týmto spôsobom dostal možnosť ktokoľvek sa opýtať v podstate na čokoľvek jednotlivých hercov a  otázky boli naozaj zaujímavé.

Prvých desať minút besedy Vám prinášam na videu, v ktorom sa dozviete o režisérovi tohto divadelného predstavenia Ľuboslavovi Majerovi a o tom, prečo práve táto hra sa v tento večer hrala.

Fotogaléria: Deň divadiel 2013 DJGT Zvolen

Deň divadla je teda za nami a už teraz sa všetci tešíme, čo o rok divadlo pre nás pripraví. Jedno je však isté a to, že už 12.4.2013 bude v rámci  Slovenského autorského roka ďalšia skvelá premiéra a to konkrétne Šesť autorov hľadá postavy – inscenované čítanie z hier: G. Alexovej, M. Ditteho, Z. Dzurindovej, M. Godoviča, I. Horváthovej, Š. Timka.

Článok foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading