• Pi. apr 26th, 2024

Spomienkové stretnutie pri príležitosti nedožitých 60-tin Vlada Oravca

vlado-oravec
Vlado Oravec. Foto: ZV-podujatia

Vo štvrtok 2.5.2013 sa uskutočnilo v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene spomienkové podujatie pod názvom To bol Vlado Oravec, pri príležitosti nedožitých šesťdesiatin Vladimíra Oravca, speváka populárnych piesní a rodáka zo Zvolena, ktoré pripravil jeho osobný priateľ, spevák a skladateľ Marián Kološta.

Celý program si pripravil a uvádzal práve Marián Kološta, ktorý všetkých prítomných v úvode pozdravil a povedal, že tento večer je venovaný piesňovej tvorbe, ale ako je známe, textová tvorba je tvorbou básnickou. A ak by sme si prečítali mená ľudí, ktorí písali pre Vlada, tak ide aj o popredných slovenských básnikov a spisovateľov Jozefa Pavloviča, Vlastu Brezovskú a veľa ďalších.

Na toto spomienkové stretnutie prišlo nielen jeho dvojča Katarína Oravcová a jeho najmladšia sestra Elena, ale aj veľa známych osobností, ako napríklad Martin Gáblik, Jozef Pinka st, Jozef Billy, Roman Toth a veľa ďalších,  ktorí si prišli takto zaspomínať.

Viac z úvodu tohto spomienkového podujatia nájdete vo videu.

Vladimír Oravec (1953 – 1984)

sa narodil vo Zvolene a v sedemdesiatych rokoch bol idolom mladej generácie pre svoj zaujímavý chlapčenský hlas. Roky  1971-1975 boli obdobím jeho najväčšieho úspechu, najviac nahrával v Československom rozhlase Bratislava, spolupracoval so skladateľmi Vojtechom Wickom a Ali Brezovským a s textárom Alexandrom Karšayom. Ako autor písal aj pre Janu Kocianovú a Karola Duchoňa. Úspešný bol aj na festivaloch populárnej hudby – Bratislavská lýra 1975, s E. Kostolányiovou reprezentovali Československo na festivale v írskom Castlebare (1973). Medzi jeho najznámejšie piesne patria Čerešne, Zašlé časy, Nemám auto a ďalšie.
Fotografie 
Záverom treba poďakovať pánovi Kološtovi za to, že takáto spomienková akcia vznikla, lebo až tu sa veľa ľudí dozvedelo, kto to bol Vlado Oravec, ktorého spev je počuť ešte aj dnes v legendárnych skladbách.

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading