• Pi. apr 26th, 2024

Bažant Kinematograf prekvapil návštevnosťou

bazant-kinematograf-2013-zvolen-3
Foto: Ján Števonka.

Rok 2013 je počas leta neskutočne bohatý na filmové premietania v rôznych zákutiach mesta Zvolen. Tradične je možné zájsť do multikina Cinemas a pozrieť si aj 4D, prípadne tradičnú nádielku filmov Kino záhrady, ktorá vypukne už koncom mesiaca. Novinkou tohto roka je aj bohatá ponuka Letného kina SNG, ktoré sa koná za hradbami Zvolenského zámku a za zmienku iste stojí zelený autobus Bažant Kinematograf a jeho zástavka na námestí SNP pred pár dňami.

Bažant Kinematograf odštartoval svoju jedenástu sezónu a jeho dva známe retro-autobusy vyrazili na svoju cestu Slovenskom už v piatok 21. júna a do 9.septembra navštívia 36 miest. Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od významných slovenských režisérov. Tento rok je poslednýkrát celá kolekcia výlučne na 35 mm filmových pásoch. Pod hlavičkou Bažant Kinematograf sa s výnimočným programom divákom predstavia aj dve letné kiná na Magio plážach v Bratislave (16.7 – 21.8.) a premiérovo aj v Košiciach (24.7. – 21.8.).

Počas tohtoročnej letnej sezóny majú dva autobusy Škoda RTO s logom Bažant Kinematografu zastávku spolu na 36 miestach, vrátane letných festivalových podujatí.

  • Trasa 1: Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Prievidza, Handlová, Zvolen, Banská Bystrica, Nitra, Bratislava, Šaľa, Modra, Šenkvice;
  • Trasa 2: Trnava, Sereď, Nové Zámky, Partizánske, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Levoča, Poprad, Spišská Nová Ves, Bardejov, Prešov, Humenné, Košice, Lučenec, Malacky.

Na námestí sa premietali počas štyroch dní od 11-teho do 14-teho filmy: Polski film (r. Marek Najbrt, 2012,ČR/PL, 113 min.), Viditeľný svet (r. Peter Krištúfek, 2011, SR/ČR,104 min.), 13. 8. Samotári (r. David Ondříček, 2000, ČR, 103 min.) a Lóve (r. Jakub Króner, 2011, SR/ČR, 90 min.)

Hneď v úvode prvého dňa v nedeľu 11-teho bol prekvapujúci počet návštevníkov, kedy už pred začiatkom samotného premietania sa ťažko hľadalo voľné miesto  a pár ľudí si dokonca donieslo zo svojich domovov nielen šamrlíky, ale aj rôzne kempingové súpravy a tí silnejší (čo chceli aj pred dievčatami zaujať) poprenášali aj lavičky, ktoré sa nachádzajú po námestí.

Špecialitou večera, čo nebýva zvykom bol bufet, v ktorom obsluhovali mladé sympatické dievčatá. Samozrejme nemohlo chýbať pivo rovnomennej značky, ktoré síce v začiatku riadne penilo, ale neskôr sa aj tento neduh napravil. Tak či onak, tento bonus prilákal nespočetne veľa ľudí, čo spôsobilo ubúdanie ľudí z priľahlých terás.

Fotografie

Rozhodne treba uznať, že toto štvordňové podujatie bolo fantastické a prilákalo množstvo ľudí, väčšinou mládež aj napriek tomu, že počasie nebolo priam letného charakteru a dažďu doslova viseli nohy. Ak beriem do úvahy, že 100 stoličiek bolo na sedenie od mesta Zvolen a dobrá stovka ľudí si našla svojpomocne miesta kade tade, tak to bolo viac než dobré. Do budúcna si treba len priať, aby sa niečo podobné opäť konalo vo Zvolene.

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading