• Pi. apr 26th, 2024

Ej, máje máje, zelenie máje…

Autor IMG_1979

máj 22, 2017 ,
Foto: ZV-podujatia.

TS: Folklórny súbor železničiarov Marína v spolupráci s Domom kultúry ŽSR uvádza tradičné podujatie – program folklórnych súborov spojený s rúcaním mája postaveného pred Domom kultúry ŽSR.

„V minulosti sme si na program pozývali rôzne folklórne súbory a skupiny z blízkeho i vzdialenejšieho okolia, pred dvomi rokmi s nami účinkovali vynikajúci sólisti inštrumentalisti – gajdoš Ľubomír Tatarka a fujarista Dušan Holík. Minulý rok sme si prizvali Zorničku, čo sa nám osvedčilo, takže tento rok pripravujeme program opäť spoločne – Marína a Zornička. Divákom však prinesieme aj hosťa, folklórnu skupinu Poľanola“, informuje vedúci súboru Marína Andrej Sýkora.

Po skončení programu vo Veľkej sále Domu kultúry ŽSR sa všetci účinkujúci spolu s divákmi presunú pred budovu, kde chlapci z Maríny, pri speve a vyhrávaní heligóniek a ľudových hudieb, zrútia máj.

Folklórne súbory železničiarov Marína a Zornička sú zvolenskému publiku dobre známe. Menej známou je folklórna skupina Poľanola. „Vznik folklórnej skupiny Poľanola sa viaže k Podpolianskym folklórnym slávnostiam v Detve v roku 2014, kedy v kruhu bývalých členov vysokoškolského súboru Poľana vznikla myšlienka, aby sme sa začali opäť stretávať. A tak sme sa bývalí poľanisti z blízka i z ďaleka začali opäť pravidelne stretávať a oprašovať staré choreografie súboru Poľana“, hovorí vedúca skupiny Slávka Tomášová. V programe sa však predstavíme s úplne novou choreografiou, ktorú ešte diváci nemali veľa možností vidieť, dodáva Tomášová.

Program bude pestrou prehliadkou tancov z rôznych regiónov Slovenska – zo Spiša, Hontu, Horehronia a z Podpoľania. Zornička okrem iných predvedie aj najnovšiu choreografiu, s ktorou sa o necelé dva týždne predstaví na celoštátnej prehliadke choreografií detských folklórnych súborov v Likavke. Marína uvedie choreografiu, s ktorou bude súťažiť na jeseň v krajskom kole súťaže choreografií dospelých folklórnych súborov. Okrem tancov, spevu a ľudovej hudby budú môcť diváci v rámci predstavenia obdivovať aj krásu tradičného ľudového odevu. Všetky tri kolektívy kladú veľký dôraz na štýlovú čistotu a autenticitu tradičného ľudového odevu.

„Krojom – teda súčastiam tradičného ľudového odevu, sme pri tvorbe našej najnovšej choreografie venovali zvláštnu pozornosť. Všetkému predchádzal akýsi výskum – štúdium literatúry, starých

filmov a hlavne fotografií. Radili sme sa s mnohými odborníkmi. Výsledkom je, že sa nám, ako detskému súboru, podarilo zrekonštruovať odev naozaj na veľmi vysokej úrovni, s využitím pôvodných kusov odevu a materiálov. Veľa súčastí sme si šili svojpomocne podľa starých vzorov, niečo nám šili v špecializovaných dielňach. Náš odev vysoko hodnotili aj poroty regionálneho a krajského kola súťaže choreografií, cez ktoré sme prešli. Na výrobu krojov nám ešte v roku 2016 prispel Banskobystrický samosprávny kraj“, uvádza Soňa Sýkorová Moumani, vedúca detského folklórneho súboru Zornička. Banskobystrický samosprávny kraj prispel na výrobu kožuchov zo spišskej obce Jakubany v tomto roku aj folklórnemu súboru Marína.

Záujemcovia si môžu vstupenky zakúpiť v stánku so suvenírmi Miroslav Eliáš – SLOVAKIA, pri OD Prior.

Stručná charakteristika súborov:

Folklórny súbor železničiarov Marína zo Zvolena pôsobí už 50 rokov a od svojho vzniku je reprezentantom najmä podpolianskej ľudovej tradície. Súbor tvorí ľudová hudba, dievčenská a ženská spevácka skupina a najpočetnejšia tanečná zložka. Súbor sídli a tvorí v priestoroch Domu kultúry Železníc Slovenskej republiky vo Zvolene.

Tvorbu Maríny charakterizuje dlhoročný špecifický rukopis umeleckého vedúceho a choreografa súboru Jána Jamrišku. Pod jeho vedením si súbor vytvoril vlastnú, jedinečnú tvár, charakteristickú vysokým umeleckým spracovaním a interpretačnou úrovňou. V choreografiách sa umelecky rozvíjajú špecifické, lokálne znaky tanečných motívov a zaužívané tradičné formy tancov.

Počas svojej bohatej histórie súbor spracoval už mnohé tance a zvyky z rôznych tanečných oblastí Slovenska (Podpolianska, Hontianska, Horehronská, Myjavská, Goralská, Šarišská, Gemerská, Liptovská, tance rómskeho etnika). V posledných rokoch sa však Marína venuje najmä spracovaniu folklórneho materiálu z jej najbližších regiónov stredného Slovenska – z Podpoľania, Hontu a Horehronia.

Súbor je držiteľom významných ocenení doma aj v zahraničí, pravidelným účinkujúcim na renomovaných folklórnych festivaloch a slávnostiach na Slovensku, a každoročne sa zúčastňuje zahraničných festivalov združených pod hlavičkou C.I.O.F.F. alebo I.O.V.

Umelecký vedúcim súboru je Ján Jamriška, tanečným pedagógom a organizačným vedúcim je Andrej Sýkora, ľudovú hudbu vedie Milan Hronček. Vedúcou dievčenskej speváckej skupiny je Irena Briešková, vedúcou ženskej speváckej skupiny Andrea Jágerová.

Detský folklórny súbor železničiarov Zornička vznikol v roku 1967. Založila ho nestorka detského folklorizmu na Slovensku, tanečná pedagogička a choreografka Mária Mázorová. Počas svojej existencie účinkoval na najvýznamnejších folklórnych festivaloch na Slovensku a precestoval 15 štátov Európy. V súčasnosti sa súbor zameriava najmä na spracovanie folklórneho materiálu Podpoľania a priľahlých folklórnych oblastí (Hont, Horehronie), no v repertoári má aj tanečné, hudobné a spevácke čísla zo vzdialenejších kútov Slovenska (Liptov, Zemplín, Ponitrie). V roku 2015 vydal súbor profilové CD pod názvom „To sme my…“. Pravidelne sa zúčastňuje prehliadok detských choreografií, ľudových hudieb, spevákov sólistov a speváckych skupín, kde dosahuje významné úspechy v celoslovenských kolách. Tanečným pedagógom, choreografom a vedúcim súboru je Soňa Sýkorová Moumani, vedúcou speváckej zložky Lenka Škodová a ľudovú hudbu vedie Milan Hronček. Vedúcou prípravky súboru je Ľubka Chlupisová.

TS: Ing. Andrej Sýkora, PhD

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading