• So. máj 11th, 2024

Na dolnom hrade bolo otvorené infocentrum a krstila sa aj kniha

Autor IMG_1979

júl 29, 2018
Bufet a informačné centrum zároveň. Foto: IMG_1979

Piatkové júlové dopoludnie 27.7.2018 sa vo Zvolene dozaista zapíše veľkými písmenami, nakoľko sa na Pustom hrade (dolnom) konali súbežne dve významné akcie na jednom mieste.

Ako dozaista dobre tušíte, jednalo sa v prvom prípade o slávnostné otvorenie novovybudovaného bufetu a informačného centra zároveň a neskôr aj o uvedenie novej publikácie o Pustom hrade.

Tejto akcie sa okrem sympatizantov hradu a turistov samozrejme zúčastnili aj známe osobnosti nielen kultúrno – spoločenského života, ale samozrejme aj politického diania na Slovensku.

Za BBSK jeho predseda Ján Lunter, Lenka Balkovičová (primátorka mesta Zvolen), Jaroslav Stehlík (víceprimátor mesta Zvolen), Ivan Gallo (riaditeľ lesného podniku Zvolen), Jiří Pěč (OOCR Stredné Slovensko) a samozrejme tu boli prítomní aj pán Ján Beljak a Noémi Beljak Pažinová (SAV Zvolen).

Nakoľko som sa zúčastnil tohto podujatia osobne, nebudem tu podrobnejšie rozpisovať priebeh, môžete si ho pozrieť na priložených videách.

Ešte doplním, že bufet bude otvorený denne od 10-tej do 17-tej hodiny.

Video – otvorenie chaty na dolnom Pustom hrade

Tou druhou oslavou bolo predstavenie a krst novej publikácie pod názvom Pustý hrad vo Zvolene a hrad Peťuša s podtitulom vo svetle aktuálnych výskumov.

Samotnú knihu síce vydáva mesto, ale informácie v nej pochádzajú od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica. Publikácia vznikla s podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko.

O knihe

Na knihe pracoval kolektív autorov takmer pol roka. V publikácie zhrnuli výsledky z výskumu, ktorý na Pustom hrade vedie od roku 2009 archeológ Ján Beljak a na hrade Peťuša archeologička Noémi Beljak Pažinová. Michal Šimkovic sa hlbšie pozrel na architektúru stavieb. „Publikácia sa komplexnejšie venuje histórii oboch hradov a analyzuje materiálnu kultúru, ktorá veľa napovie o živote na hrade,“ hovorí Noémi Beljak Pažinová, ktorá knihu zostavovala.

Kniha obsahuje aj množstvo obrazových materiálov, ako sú fotografie oboch hradov a nálezov, mapy, letecké snímky a mnohé iné. „Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko podporuje rozvoj cestového ruchu v regióne. Práve Pustý hrad je jednou z hlavných dominánt, ktoré svojou históriou a atmosférou lákajú stále viac návštevníkov do regiónu. Preto sa tešíme, že vznikla takáto zaujímavá publikácia o Pustom hrade a zároveň sa obnovil aj infobod, ktorý tam doposiaľ turistom chýbal,” zhrnul Jiří Pěč z OOCR Stredné Slovensko.

Video – krst knihy o Pustom hrade

Fotografie

Článok, foto a video: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading