• So. máj 11th, 2024

V Galérii na Tehelnej vystavuje poľská výtvarníčka Agata Czeremuszkin-Chrut

Jej diela Vás doslova vtiahnu zamyslieť sa. Foto: IMG_1979

Po mesiaci sa tento rok už druhý raz konala slávnostná vernisáž v Galérii na Tehelnej. Po regionálnom umelcovi Pavlovi Mózovi prevzala tento priestor poľská výtvarníčka Agata Czeremuszkin-Chrut.

Samotná vernisáž sa konala v piatok 7.2.2020 a tí, ktorí sa jej zúčastnili, následne obdivovali vystavené obrazy.

Po úvodnom slove pána Jozefa Klementa a následnom vyrozprávaní príbehu kurátorkou výstavy sa k slovu dostala aj samotná autorka Agata Czeremuszkin-Chrut, ktorá vo svojom rodnom jazyku porozprávala ďalšie dôležité fakty.

Potom nasledovalo obligátne zvečnenie jej podpisu do obrazu a tým sa považovala táto výstava za otvorenú.

Nebudeme viac už prezrádzať, všetko si môžete pozrieť aj na priloženom videu a pár fotografiách v galérii, ale rozhodne návštevu výstavy doporučujem, takéto niečo sa len tak ľahko nevidí a asi dlho ani vidieť nebude.

Samotná výstava je predajná a diela si môžete prísť pozrieť do 5.3.2020 v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00.

Agata Czeremuszkin-Chrut

Abolvovala Fakulty maľby a sochárstva Vroclavskej akadémie výtvarných umení. Študovala tiež v Edinburghu na Vysokej škole umenia a na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Má za sebou vyše 20 samostatných výstav a účasť na niekoľkých desiatkach kolektívnych výstav. V roku 2019 obhájila titul doktorka výtvarných umení na Akadémii výtvarných umení v Lodži. Pracuje s klasickou maľbou na plátne a maľbou na stenu. Okrem prác na tradičných povrchoch vytvára od roku 2015 aj priestorové maľby na dvojdimenzionálnom plátne. V roku 2014 získala čestné ocenenie na 8. Miniatúrnom bienále v Częstochowej. V roku 2013 bola nominovaná na tretí ročník III. Poľskej súčastnej maľby, ktorý organizuje Galéria BWA v Rzeszowe. Trikrát sa zúčastnila medzinárodnej výstavy súčasného umenia Nord Art Kunstwerk Carlshutte v Nemecku. Žije a pracuje vo Varšave.

Video: Agata Czeremuszkin-Chrut

Fotogaléria: Agata Czeremuszkin-Chrut

Článok, foto a video: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading