• Ne. máj 19th, 2024

Trojdňový festival detských folklórnych súborov dopadol na výbornú

Folkloristky od Šafolky. Foto: IMG_1979

Počas troch februárových dní (od 16.2 do 18.2.2020) sa v meste pod Pustým hradom konal trojdňový Festival detských folklórnych súborov (FDFS).

Organizačne ho pripravilo Podpolianske osvetové stredisko, detský súbor FS železničiarov Zornička a ďalší partneri.

Ten, kto aspoň okrajovo sleduje folklórne dianie dozaista zbystril, že tu pár vecí nesedí. Jednak to, že už nemá prívlastok medzinárodný a po druhé, konal sa v úvode mesiaca február, namiesto konca mája, kedy sa striedal každý rok s dospeláckym Akademickým Zvolenom.

Máte pravdu, tento rok prišiel s novou koncepciou, ktorú v úvode prvého dňa v Rytierskej sieni Zvolenského zámku ozrejmil Igor Danihel z POS Zvolen.

Ako dalej povedal, chcú sa viac ako predtým venovať edukatívnej časti tohto festivalu nielen voči návštevníkom a divákom, ale aj voči samotným účastníkom.

A práve v tomto duchu sa niesli tieto tri dni, o ktorých si teraz niečo viac napíšeme.

Tento rok sa predstavilo vo Zvolene spolu 6 kolektívov.

Účinkovali:

  • DSS Šafolka a ĽH Oriešok zo Smižian, DFS Hajovček zo Strečna, DFS Vartášik z Krupiny, DFS Zornička a Lastovičky zo Zvolena.

Ako už bolo spomenuté, jednalo sa o novú koncepciu a tak už prvý deň v nedeľu poobede sa v Rytierskej sieni Zvolenského zámku konalo privítanie účastníkov. Po úvodných príhovoroch nielen už spomínaného Igora Danihela ako aj primátorky mesta Zvolen Lenky Balkovičovej a predstavení účinkujúcich súborov bol tu pre ne pripravený program.

Ten pozostával nielen z fundovanej prehliadky tunajšieho zámku, tvorivých dielní, ale aj z lekcie spevu. Tie dve posledné akcie zohrali úlohu v ďalších nasledujúcich dňoch festivalu.

Nasledujúci deň v pondelok doobeda sa súťažné kolektívy učili ľudové piesne a poobede na zámku bola prehliadka detí MŠ v speve ľudových piesní a aj vystúpenia účastníkov festivalu.

Večer ich v kulturnom dome v rámci programu pod názvom Fašiangové hry a tance zobral do parády Matúš Druga, s ktorým si nielen zaspievali Fašiangy Turice, ale zahrali si samozrejme aj hru s palicou.

V posledný deň boli na programe len dve akcie a to najskôr interaktívne výchovné koncerty pre deti základných škôl a večer to vyvrcholilo parádnym Galaprogramom v DK ŽSR Zvolen.

Tu sa nielen vo veľkej paráde predviedli všetky zúčastnené súbory, ale jeden blok bol venovaný prehliadke masiek, ktoré si deti vyrobili na zámku a samozrejme tancu a spevu, do ktorého ich prvé dni zasvätila Andrea Jágerová (POS Zvolen) a spomínaný Matúš Druga. Samozrejme, ako čerešnička na torte a ako ukážka toho, čo sa stane, keď deti dospejú vystúpila naša Marína, do ktorej postupne prechádzajú Zorničkári.

Tak toto bolo v skratke o samotnom priebehu festivalu a nech sa páči, už tradične prinášame pár fotografií a videá.

Video: DFS Zornička 

 

Video: DFS Vartášik

Video: DSS Šafolka

Fotogaléria: FDFS 2020 Zvolen 

Článok, foto a video: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading