• Ne. máj 19th, 2024

Roma Fest 2010 vo Zvolene

roma-fest
Rómovia to nieje len tanec a spev, ale aj pestrofarebne vyzdobené oblečenie. Foto: Ján Števonka

Vo štvrtok 5.8.2010 odštartoval vo Zvolene už v poradí 3. ročník festivalu pod názvom Roma Fest.

Myšlienka vzniku festivalu rómskej, kultúry Roma Fest sa zrodila hlavne preto, aby sa mohla aj táto časť etnika prezentovať svojim kultúrnym bohatstvom, ktoré koluje v ich žilách od nepamäti.

Roma Fest je v celkovom poňatí prezentácia rómskeho talentu – či už sa jedná o nadanie v oblasti tanca alebo spevu. Tento rok trval festival 3 dni od 5.8 do 7.8.2010.

Zavŕšením na Zvolenskom Námestí SNP bolo podujatie hlavne pre mládež Street dance Quo vadis a vo večerných hodinách na Zvolenskom zámku Magic pianom Richarda Rikkona.

Program Roma Festu

Štvrtok 5.8.2010

  • divadlo J. G. Tajovského – konferencia o vzdelávaní “Way to education”  od 10. do 15:00 hod.
  • ľudia vetra – Rómovia na cestách, veštenie a workshop – Námestie SNP od 16. do 19:00 hod.
  • žiaci SZUŠ a SCVČ Quo vadis – latino, Flamengo
  • Partia – tanečná flamengová skupina (BA)

Piatok 6.8.2010 Námestie SNP od 17. do 19. hodiny

  • Rom jazz – Klavdio Kováč
  • Rom spev a pop spev – žiaci SCVČ Quo vadis
  • Marcel Berky

Sobota 7.8.2010 Námestie SNP od 11. do 14:00 hod.

  • Street dance Quo vadis – battle
  • Street dance crew
  • tanečný workshop
  • Gankstri z Detvy
  • sútaže a maľovanie na tvár

Jednotlivé dni pár vetami

Vo štvrtok 5.8.2010 – sa na pódiu Námestia SNP prezentovali svojim kultúrnym programom talentované deti nielen zo Zvolena, ale aj z Detvy, Krupiny, ako aj hostia z viacerích miest na Slovensku, kedže tento festival patrí medzi nadregionálne.

Spomedzi vystupujúcich skupín treba spomenúť aj Tanečnú skupinu Partia (BA), ktorá predviedla nielen hudobné  vystúpenie ale na pódiu zatancovala aj uznávaná učiteľka tanca Mgr. art. Libuša Bachratá , ktorú bolo možné vidieť pred pár dnami vystupovať vo Zvolene na podujatí Culturebox 4 ale spolu s kapelou Golpe De Suerte.

Tento štvrtkový deň bol rozhodne nabitý až po strop a veru, bolo sa na čo pozerať jednoducho rómovia majú hudbu, tanec a spev v krvi a dokonca riadne horúcu čo sa ukázalo aj pri menšej roztržke pod pódiom medzi divákmi.

V sobotu 7.8.2010 – od 11. do 14:00 hod na Námestí SNP bol program zameraný pre mladšiu generáciu a to konkrétne program pod názvom Street dance Quo vadis, kedy počas týchto 3 hodín bol doslova bohatý program, kde okrem skupiny Gankstri z Detvy, ktorí predviedli svoj tanečný potenciál, ale ako sa patrí naložili obecenstvu veľkú porciu rapu.

V tanečnom workshope pod vedením lektora Radovana Tomana sa bolo možné naučiť základy tancov poppin, breakdance ako aj elektro boogie a veru bolo veľa odvážlivcov.

Na tomto podujatí sa na pódiu uskutočnila aj veľká “battle bitka” kde si zmerali svoje sily 4 družstvá proti sebe a každý člen víťazného družstva si odniesol za odmenu tričko.

V neveľkom červenom stánku si mohli rodičia nehať pomaľovať svoje ratolesti na tvár ako aj si zakúpiť menšie drobnosti ako tričká a šiltovky.

Všetky fotografie Roma Fest + Street dance Quo vadis


Zhrnutie podujatia na Námestí SNP

Z môjho subjektívneho pohľadu bol tento ročník o triedu lepší ako ten minulý a to nepreháňam.

Rómovia sa na tomto podujatí ukázali v tom, v čom sú doma a ukázali všetkým naokolo to pravé orechové, čo v nich je o to Romano jilo (rómske srdce), ktoré doslova bilo a rozdávalo všetkám ľudom naokolo vynikajúcu atmosféru.

Toto podujatie ukázalo cestu aj mladšej generácii, aby ak majú záujem sa pripojili a prišli sa pozrieť do centra voľného času na aktivity, z ktorých sa dá veľa vyberať a každý si tam nájde svoje.

Ostáva len veriť, že o rok sa znova stretneme a ak to bude tak dobré, ako tento rok, bude sa na čo tešiť.

Ostatné fotografie TU a slide TU.

Blog a foto : Ján Števonka. Gramatická úprava : Lenka Hrobáriková.


Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading