• Št. apr 25th, 2024

Slovnaft spúšťa zber spáleného kuchynského oleja na 88 čerpacích staniciach

Autor IMG_1979

okt 7, 2015 , , ,
separovanie-kuch-oleja-2
Foto: Slovnaft

TS: Použitý kuchynský olej z domácností nemal na Slovensku dlhé roky praktické využitie. Zvyčajne smeroval z panvice rovno vo výlevky. Zanášal kanalizáciu a na olejové vrstvy sa lepili zvyšky potravín, ktorých zápach láka hlodavce. V neposlednom rade olej znečisťuje vodu. No aj použitý kuchynský olej sa môže ešte využiť a prispieť k ochrane životného prostredia. Dnes sa zbiera, recykluje a po spracovaní ďalej používa ako biopalivová zložka do motorovej nafty. Z jedného litra použitého kuchynského oleja sa vyrobí až 0,9 litra biopalivovej zložky.

Zatiaľ čo reštaurácie a jedálne separujú použitý olej zo zákona, bežné domácnosti doteraz veľa možností nemali. Jednu ponúka spoločnosť SLOVNAFT, a.s. V týchto dňoch spúšťa zber použitého kuchynského oleja na 88 čerpacích staniciach v 70 mestách a obciach po celom Slovensku. Cieľom ekologického projektu „Aj kvapka oleja sa ráta“ je umožniť domácnostiam jednoducho a komfortne odovzdať použitý olej na viac ako tretine čerpacích staníc Slovnaft.

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej – po vyprážaní z fritéz, ale aj olej, ktorý slúžil ako nálev potravín – rýb, zeleniny či syra. Dôležité je zbierať čistý olej, bez zvyškov potravín a vody. Najlepšie je ho zliať cez sitko do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu. Nazbieraný olej je následne možné odovzdať obsluhe na čerpacej stanici.

separovanie-kuch-oleja-3
Označenie miesta.

„Keďže recyklácia použitého kuchynského oleja ešte nie je na Slovensku masovo rozšírená, snažíme sa motivovať k zberu aj samotné domácnosti cez vernostný program na našich čerpacích staniciach Klub BONUS. Za odovzdaný použitý kuchynský olej dostanú naši zákazníci extra bonusové body, ktoré môžu vymeniť za odmeny,“ uviedol riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a.s., Anton Molnár.

V tomto roku sa Slovnaft spojil s novým silným partnerom – spoločnosťou Meroco, ktorá z upraveného vyzbieraného oleja vyrába biopalivovú zložku. Tú následne Slovnaft pridáva do motorovej nafty.

zber-oleja-slovnaft-zoznam
Zoznam čerpacích staníc a Slovensku.

„Výrobcovia biopalív vítajú možnosť zapojiť najširšiu verejnosť do aktívnej ochrany klímy pred škodlivými emisiami skleníkových plynov. Použitý kuchynský olej, ktorý spotrebitelia odovzdajú na čerpacích staniciach, putuje do závodu Meroco, kde ho spracujeme na biopalivovú zložku. Pridaním biopalivovej zložky do nafty spolu ušetríme až 83% emisií v ovzduší. Využívanie kuchynského oleja pri výrobe paliva je dobrým príkladom hľadania nových zdrojov pre výrobu pokročilých biopalív, pretože budúcnosť patrí biopalivám z odpadov. Projektom Aj kvapka oleja sa ráta prispievame k ochrane životného prostredia, a zároveň napĺňame emisné ciele, ktoré Slovensko prijalo v rámci Európskej únie,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Meroco Dušan Haruštiak.

Spoločnosť Slovnaft odštartovala projekt Aj kvapka oleja sa ráta v roku 2011. Po pilotnom zbere oleja na vybraných čerpacích staniciach sa projekt postupne rozšíril na 10 čerpacích staníc, kde boli trvale umiestnené zberné kontajnery. V roku 2013 pribudlo ďalších päť čerpacích staníc. Doteraz spoločnosť Slovnaft vďaka svojim zákazníkom, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, vyzbierala viac ako 6 ton použitého kuchynského oleja.

Fotogaléria

TS a foto: Slovnaft

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading