• Pi. apr 26th, 2024

Jaroslav Kolibík: Politika sa dá robiť pre ľudí aj bez kradnutia

Autor IMG_1979

jan 31, 2016 ,

jaroslav-kolibik-144Jaroslav Kolibík je Hasič a záchranár nielen majetku obyvateľstva – to je jeho oficiálne zamestnanie. Ak sa však pozriete na zoznam toho, čomu sa venuje a venoval vo voľnom čase a čo sa aj s jeho pomocou podarilo dosiahnuť,  tak si možno poviete, že to ani nie je možné, ale veru je to tak.

Viac ako 6 rokov trénuje hokejbal nielen so ženami Slovenskej hokejbalovej reprezentácie, ale aj s juniorkami a  pod jeho vedením až  4 dievčatá na Majstrovstvách sveta siahli na niektorú z medailových pozícií. (Slovensko, Česko, Kanada a Švajčiarsko).

15 rokov sa venoval aj hokejbalovej mládeži v meste, s ktorou taktiež úspešne reprezentoval Slovensko a Zvolen zároveň a len tak mimochodom, na jeho poličke v domácom príbytku nájdete aj dve sošky v podobe Cien primátora mesta Zvolen.

Dalo by sa ešte veľa pozitívneho písať o tomto výnimočnom človeku, ale tento článok je v podstate rozhovorom o jeho ďalšom smerovaní a to politickom, v ktorom sa chce taktiež čo najvýraznejšie zamerať na pomoc obyvateľom svojho rodného mesta Zvolen a preto…..

Okrem športovej oblasti mal záujem pomôcť aj mestu Zvolen v politickej sfére a v roku 2014 sa neúspešne pokúsil kandidovať na post poslanca MsZ Zvolen s číslom 17, volebný obvod číslo: 1– Sekier, Záhonok, Lipovec, Môťová, Kráľová, osada Sekier, kde mu chýbalo na úspech len pár krúžkov naviac pri jeho mene od ľudí v deň volieb.

Teraz z odstupom času sa mu opäť naskytla možnosť  kandidovať ale za poslanca NR SR, ktorej sa chytil a nakoľko sa viac než dobre pozná s podnikateľom Borisom Kollárom, ktorý je v politickom hnutí Moja Rodina – Boris Kollár 6. pod jeho krídlami s číslom 144 kandiduje za poslanca NR SR.

Práve preto a nielen preto sme ho oslovili a položili sme mu zopár zaujímavých otázok, ktorých odpovede sa týkajú aj obyvateľov mesta Zvolen.

Nech sa páči čitajte a možno sa práve po týchto riadkoch rozhodnete, koho budete voliť, ale to je už na Vás.

Prečo práve Boris KolLár?

S Borisom Kollárom sa poznám dlhé roky, vážim si ho ako čestného človeka, podnikateľa, ktorý pomáha ľuďom ktorí pomoc potrebujú.  Otvorene povie čo si myslí a pomenuje veci zrozumiteľným spôsobom. Nie je politik, založil  hnutie SME Rodina – Boris Kollár. Do volieb ide za svoje. Nie je odkázaný na sponzorov a všetko si bude financovať sám, čo o iných politických stranách sa nedá povedať. Nik ho nebude vydierať, tak ako to na Slovenskú robí Oligarchia. Boris ma oslovil, či by som nešiel s ním a ponúkol mi kandidovať v parlamentných voľbách 2016. Oslovil ma ako športovca, organizátora športových podujatí, trénera, ktorý vraj má aj nejaké medzinárodné úspechy, ale aj ako Hasiča – záchranára, ktorých si nesmierne váži za ich pomoc ľuďom a záchrane životov.

Prečo práve strana Borisa Kollára Sme rodina?

Prečo som sa rozhodol Sme Rodina ? Som najstarší z piatich detí mojich rodičov a viem čo je veľká rodina. Pre mňa moja rodina je všetkým. Rodina je základom šťastia, pokoja a spokojnosti.  Rodina je základ spoločnosti. Treba vychádzať mladým rodinám v ústrety a podporovať ich. Dlho som zvažoval a radil sa s mojou rodinkou či ponúknutú kandidátku prijmem. ” Kritikou nič nezmeníš, nekritizuj a urob niečo pre dobrú vec, ty dobre vieš čo ľudia potrebujú a hlavne vieš ako. Nebuď za každú cenu proti niečomu, ale buď za niečo. Pomáhaš celý život ľuďom, zachraňuješ životy, je to tvojím životným poslaním,  máš v povahe pomáť, tak pomôž ľuďom, rodinám na Slovensku aj cez politiku. ” Toto bola odpoveď mojich najbližších, mojej rodiny. Názor rodiny rozhodlo a Borisovi som povedal , že idem s ním a chcem pomávať naďalej, aj v politike.

Za predpokladu, že Vás ľudia zvolia za poslanca NR SR budete venovať svoje úsilie viac pre Slovensko všeobecne alebo viac smerom k regiónom a mestám?

Som rodený Zvolenčan, žijem tu a som na svoje mesto hrdý.  Keď som reprezentoval Slovensko, reprezentoval som v prvom rade svoje mesto, kde žijem so svojou rodinou, pracujem tu a mám tu veľa priateľov. Ak si ma Zvolenčania vyberú za svojho poslanca inak to nebude, nič sa nezmení  môj vzťah rodnému mestu a regiónu. Je toho veľa čo treba pre náš región, čo trápi ľudí. Dôležité je vidieť očami ľuďí čo žijú v reálnom živote, spolupracovať s predstaviteľmi mesta Zvolen, starostami obcí bez rozdielu z akej politickej strany sú. Dôležité je spolupracovať s Občianskými združeniami, Nadáciami a vnímať ich poslanie v spoločnosti.

Čo konkrétne pre región budete presadzovať?

Je toho veľa, nie som naivný a nechcem byť populista, ale tieto pre náš región sú potrebné, reálne splniť a pre mňa prioritné:

1) Doprava – Obchvat mesta Zvolen a napojenie na cestu R2 smer Lučenec.

  • V prvom rade sa mal vybudovať obchvat mesta a následne stavať komunikáciu smer Lučenec. Teraz je cesta v istých usekoch pred voľbami zjazdná, ale komplexne nerieši plynulú prejazdnosť mestom Zvolen a regiónom.

2) Hospodárstvo – Vodné dielo Slatinka

  • definitívne zrušiť zámer štátu Vodné dielo Slatinka. Tým sa uvoľní Môťovská priehrada dlhé roky naviazaná na projekt Slatinka. Potom bude vodná nádrž voľná a môže sa realizovať zámer Mestského rekreačného strediska . Mesto Zvolen musí vypracovať projekt na programy štátu na podporu rozvoja cestovného ruchu,  žiadať cez výzvy na Ochrana pred povodňami . A to je parketa pre poslanca NR, ktorý bude podporovať a spoluobhajovať zámer projektu v regióne. Z fondov by sa vyčistilo dno priehrady, spevnili brehy, vybudovala infraštruktúra, dostupná cestná komunikácia a iné. Zvolenčania by potom s rodinami mohli využívať priehradu, tráviť voľné chvíle na oddych a rekreáciu .

3) Životné prostredie – ovzdušie

Predsa nie je možné, aby sústavne, dlhodobo znečisťovali prostredie a ovzdušie v okolí Zvolena  drevárska firma bývala Bučina. V ovzduší je cítiť piliny a to dýchame všetci. Zle to vplýva na naše zdravia a sú z toho respiračné choroby a alergie.

4) Kultúra -Cestovný ruch

Pustý hrad podporím spracovanie štúdie, aby  Pustý hrad slúžil na oddych, turistiku a objavovanie kultúrnych pamiatok.  Je potrebné pravidelné financovanie archeologických prác z rozpočtu štátu.

5) Šport a čo tu chýba

Výstavba plavárne s 50 metrovým bazénom, kde je možná spolupráca so Slovenským zväzom plávania a kde je možné z Ministerstva školstva SR sekcie športu získať finančné prostriedky na spolufinancovanie investičného zámeru športových zariadení.

Vybudovať z investičných zámerov  štátu pre šport jednoduchú, montovanú, finančne nenáročnú, univerzálnu športovú halu s posilňovňou, tak ako je to bežné všade vo svete. Vo Zvolene chýba takáto telocvičňa väčších rozmeru 40m x 20m, výškou stropu zodpovedajúcich medzinárodných parametrom v uvedených športoch a s mobilným hľadiskom do 1500 divákov: Pre športy Florbal, Hokejbal, Sálový futbal, Volejbal, Basketbal, Kulturistika–Fitnes, Karate-Bojové športy, Tanečné športy a iné.

 Čo vidíte ako najproblematickejšiu vec v rámci športu? (v kontexte podpora mládeže, iných druhov športu atď)

V športe na Slovensku dávam na prvé miesto prácu s mládežou a šport pre všetkých. Šport na Slovensku hlboko klesol morálne a výkonnostne. Šport je obraz spoločnosti. Vzťah k športu začína v rodine. Rodičia svojou výchovou formujú svoje deti a vzťah k športu. Viem, že nie je to vždy jednoduché, ale treba si nájsť viac času pre svoje deti a viesť ich k pohybu.  Tie vety, že sú tu počítače u mňa nebstojí. Však aj v iných krajinách majú počítače a tam nie je problém. Je potrebné vytvoriť aj podmienky pre všetkých ľudí na športovanie, lebo nie každý chce byť vrcholovým športovcom. Príkladom dávam postavenú cestičku popri Hrone smer Sliač. Keď sa niečo postaví na zmysluplné využívanie športových aktivít, tak ľudia si cestu k pohybu nájdu. Ale keď nič nie je, tak potom sa nemá kde športovať.  Z okna sa pozerám na zamrznutú Môťovskú priehradu. Až neuveriteľné koľko ľudí tam korčuluje, lyžuje na bežkách, alebo sa len tak prechádza. Príroda je najväčšia telocvičňa. Idem ako športovec do politiky preto a chcem aby sme šport dali do správnych a možno aj starých koľají. Začnime od mládeže. Viem však, že sám ako jednotlivec toho veľa nedosiahnem, ale s  podporou všetkých športovcov, ak ma zakrúžkujú a stanem sa ich poslancom, tak sa dá veľa zmeniť. Môj výrok už skoro každý pozná: Vždy je lacnejšie pre štát jedno miesto v telcvični, ako jedno miesto chorého človeka v nemocníci.

Podľa Vás, je prerozdeľovanie financií podľa vzorca respektíve podla toho ako je zákon nadstavený a schválený je správny a bude to lepšie ako momentálny stav.

poviem vám pravdu, keď som videl prvýkrát ten vzorec, tak sme si s kolegami trénermi z toho robili srandu, lebo na výpočet treba byť matikár P = (A x ÚD x KVV + A x ÚM x KVV ) x (B x ZD + C x ZZ) + (1 – 2 x A) x M18 . Nie všetko sa podarilo zrealizovať v Zákone o športe. Na druhej strane si myslím, že v tejto novele zákona o športe je toho nového viac ako dosť. Odpracovalo sa kvalitne, s dobrým tímom. Aj keď viac mohli zapojiť do tvorby zákona Neolympíjske športy, ktoré nosia najviac medailí z medzinárodných podujatí a dobre reprezentujú Slovensko v zahraničí. Tento zákon delí šport na Olympíjske a Neolympijske športy, čo nie je dobré. V ďalších fázach bude treba vychytávať muchy a pracovať na tom, aby sa to dotiahlo ešte ďalej, zjednodušili a stransparentnili prostredia.  Aby športová komunita mala kde športovať. V zákone sa odbremenili rodičia od práce s mládežou. Toto ma potešilo, pretože na to musíme mať odborníkov, najlepších trénerov a dobrovoľníkov, ktorí chcú pracovať v tomto systéme.  Som rád že je konečne v zákone pojem “Profesionálny športovec ” , ako zamestnanec. V zákone sa sprehľadní tok financií, evidencia, sponzoring a kontrola v športe. Štát je na ťahu. Bude dôsledne sledovať ” výpočet vzorca podielu športu “, kde výsledok vzorca ” P ” budú pridelené finačné prostriedky od Ministerstva školstva SR na činnosť a reprezentáciu športových zväzov. Dôležité je aplikovať Zákona o športe do praxe, aby bolo radosť športovať.

Vo Zvolene bolo dosť často počuť, že tu skapal pes. Aký je Váš názor na túto vec?

Áno, ožíva, musím vedenie mesta pochváliť, že život prichádza pomaly do centra mesta, tak ako to bolo za mojich mladých čias. Veľký podiel na tom má môj kamarát z detstva zástupca pimátora Jaro Stehlík. Páči sa mi, že počúva názory zvolenčanov, ako by sa dalo námestie skultúrniť a pritiahnuť ľudí nie len zo Zvolena, ale aj z okolitých obcí. Vianočné námestie bolo krásne, dobrá atmosféra a veľa, veľa známych som tam stretol. Držím mu palce, aj keď sme na tému námestie spolu hovorili, mňa viac oslovuje posedenie pri Môťovskej priehrade, Sekierska dolina alebo Kráľova.

Ako vnímate prerozdelenie dotácii na jednotlivé odvetvia v meste Zvolen?

Oceňujem, že samosprávy financujú šport vo svojich mestách a obciach. Ale dokedy? Dokedy budú suplovať štát a športové zväzy? Bez dotácií miest a obcí by neprežil žiadny športový klub a štátu to vôbec nevadí. Prerozdeľovanie vo Zvolene je podľa môjho názoru nie dobré, ale to je skôr vec pohľadu. Chýba mestu Zvolen “vízia športu” do budúcna. Čo chce a čo bude podporovať. Športové kluby, alebo šport pre všetkých obyvateľov v meste Zvolen? Viac financií z rozpočtu by malo ísť do športu v meste Zvolen pre tie športy, ktoré organizujú svoje mestské ligy. napr. Liga malého futbalu, Mestská hokejbalová liga, Amatérska hokejová liga, Občianským združeniam čo pracujú s mládežou, venujú sa športu a pohybovým aktivitám. Napríklad začať komunikovať a  podporiť  fitnes centrá vo Zvolene, kde by mohli spoločne organizovať športové podujatia. Nepáči sa mi akým spôsobom sa v minulosti organizovali a organizujú športové podujatia v meste Zvolen. Mám niekedy pocit, že zorganizujú niečo, aby sa nepovedalo, na papieri sa spraví čiarka, ale či to bolo podujatie úspešné, koľko Zvolenčanov sa do športových projektov zapojilo, nikoho nezaujíma. Treba prepojiť cyklistickou cestou centrum mesta zo sídliskom Sekier a Môťovskou priehradou až do Slatinky, kde sú výborné podmienky na beh v prírode. Oceňujem podujatie beh okolo Môťovskej priehrady. Bolo to nádherné športové podujatie škoda že som sa nemohol zúčastniť zo zdravotných dôvodov. A takto si predstavujem organizáciu podujatí pre všetkých Zvolenčanov.

Na záver takú nejakú myšlienku (úvahu) prečo by mali práve Vás na kandidátke krúžkovať

Chcem presvedčiť čo najviac ľudí, že politika sa dá robiť pre ľudí aj bez kradnutia, korumpovania, klamania a tunelovania štátneho rozpočtu. Nie som politik, som človek z praxe a bežného života. Chcem sa venovať problematike športu, štátnej a verejnej správe, bezpečnosti štátu, v čom mám vedomosti, skúsenosti, výsledky a prax.  Nechcem sľubovať prázdne reči a skončiť ako ďalší politik, ktorý keď potreboval voličov tak im sľuboval a následne po voľbách na nich zabudol. Chcem sa obyvateľom aj v budúcnosti s čistým svedomím pozrieť do očí.  Prinášam zmenu, novú politickú kultúru, kedy Vy budete presne vedieť čo som pre Vás urobil, čo som podporil a navrhoval. Chcem byť aktívny poslanec, ktorý bude sledovať dianie a potreby nielen mesta, regiónu, ale celého Slovenska. Nekandidujem s úmyslom zašiť  sa do parlamentu, alebo robiť zo seba šaša, ale budem riešiť Vaše problémy v prospech všetkých. Som jeden z Vás.

Ak by ste Zvolečanaia  chceli za svojho poslanca v NR SR Zvolenčana bryndziara, tak budem potrebovať Váš preferenčný  hlas, aby som sa dostal hore. Potom krúžkujte vo voľbách čislo 144 na kandidátke hnutia SME RODINA- BORIS KOLLÁR 6 .  Bez Vás to nepôjde, potrebujem na to váš preferenčný hlas priatelia.

jaroslav-kolibik-144

kolibik-kollar

Článok: Ján Števonka. Odpovede na otázky: Jaroslav Kolibík.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading