• Ne. máj 19th, 2024

Už po tretí raz sa bežalo šrégom nočným Zvolenom

Spoločný štart pretekov pred TU Zvolen. Foto: ZV-podujatia

V sedemdielnom seriáli podujatí tohtoročnej Zvolenskej bežeckej ligy (ZBL) sa v utorok 18.apríla uskutočnilo v poradí druhé podujatie ako tretí ročník už veľmi obľúbeného večerného behu „Šrégom nočným Zvolenom“.

Sedemkilometrová trať viedla po osvetlených asfaltových a betónových chodníkoch i cestných a trávnatých komunikáciách okolo najzaujímavejších miest vo Zvolene, popri obrnenom vlaku, Zvolenskom zámku, mestskom opevnení, oboch kostoloch cez najväčšie námestie v strednej Európe, Štúrovým parkom sa pokračovalo okolo Zvolenskej Európy a popri Hrone i vodnom kanály cez sídlisko Západ a cez Lanice k miestu štartu a cieľa pred aulou Technickej univerzity. Symbióza spolupráce organizátorov s PZ SR priniesla hladký priebeh podujatia a všetkých 326 bežcov prebehlo cieľom. Aj v tomto ročníku dominoval v hlavnej kategórii mužov favorit podujatia 25-ročný Šimon Wahlandt (Hraj Na Tie Nohy) rekordným časom 23:18 a doteraz nedal súperom šancu ani v jednom z ročníkov „šrégom“ a posunul hranicu rekordu z minulého roku o neuveriteľných 18 sekúnd. Medzi ženami bola najrýchlejšia Sára Budáčová časom 27:58, ktorá bola v minulom ročníku pomalšia skoro o neskutočné dve minúty, no vtedy zvíťazila v kategórii študentov. Medzi študentmi dominoval Jakub Haviarik časom 23:48 a v tej istej ženskej kategórii bola po výbornom výkone najlepšou Nikola Berčíková časom 28:21, tretia v minulom ročníku časom o 2 a pol minúty horším.

O obľúbenosti divácky veľmi atraktívneho podujatia na Zvolenskej bežeckej scéne svedčí i rekordná účasť v rámci ZBL. Po prvom ročníku, kedy sa zúčastnilo 166 bežcov a bežkýň, účasť 351 nadšencov behu z druhého ročníka nebola prekonaná, keď v tomto ročníku sa predviedlo na trati v zákutiach nočného Zvolena „len“ 326 atlétov, ale zvýšila sa celková úroveň pripravenosti štartujúcich. Po troch ročníkoch môžeme zaknihovať celkovo 843 účastníkov a pozitívom je, že všetci preteky dokončili.

V priebehu celej akcie panovala u pretekárov pravá športová atmosféra umocnená eufóriou z masovej účasti štartujúcich od štartu do cieľa, bolo vidieť i počuť všeobecné nadšenie a vzájomnú podporu.

Na štarte sa objavili kvalitní pretekári, víťazi maratónov napr. v Bostone, Aténach, Varšave, Košiciach i prednedávnom v Bratislave, majúci na konte viac ako stovku či dokonca dvestovku ubehnutých maratónov, či víťazi BB Marathon Tour, 1.ročníka ZBL, aj kvalitní účastníci doterajších pretekov ZBL, ktorí tu bojovali o ďalšie body do celkového poradia. O aktuálny komentár z priebehu pretekov sa postaral s prehľadom Ondrej Bajza. Tím Cyklo Zvolen elektronickou časomierou zabezpečujúci priebeh všetkých pretekov Zvolenskej bežeckej ligy v symbióze s poriadateľmi z radov študentov z TJ Slávia TU Zvolen a WoodenWorld – študentskej organizácie Technickej univerzity vo Zvolene zvládli nápor štartujúcich a prispeli k jeho hladkému priebehu, ktorý vyvrcholil odovzdávaním cien pre najlepších podľa kategórií vyhlasovateľov, ocenenie pretekárov podľa kritérií ZBL prebehne pri vyhlasovaní výsledkov posledných pretekov sedemdielneho seriálu ZBL 2017 dňa 6.decembra 2017 o 18:00 hod. na Starej radnici po Mikulášskom behu.

Výsledky:

Študenti a zamestnanci

Muži

  1. Jakub Haviarik (Extreme Obstacle Runners) 23:48
  2. Matej Schieber (amatér)24:17
  3. Peter Ursíny  (ŠK Atléti BS) 24:23

Ženy

  1. Nikola Berčíková (TJ Slávia, Zvolen) 28:21
  2. Janka Gombalová (KTŠ UMB BB) 28:26
  3. Ivana Knapova (Not specified) 30:10

Verejnosť

Muži

  1. Šimon Wahlandt (Hraj na tie nohy) 23:18
  2. Dušan Krajčovič (svetielko nádeje) 23:33
  3. Peter Wahlandt (W-team) 24:41

Ženy

  1. Sára Budáčová (Not specified) 27:58
  2. Iveta Furáková (Svetielko nádeje) 31:32
  3. Jana Dlhopolcová (Not specified) 31:54

Fotografie

Článok: Miloš Masarik. Foto: J. Števonka

 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading