• Po. jún 17th, 2024

XVIII. ročník Výstupu na Pustý hrad

Autor IMG_1979

sep 14, 2010 ,
odovzdavanie-suziek
Odovzdávanie putovních stužiek z rúk Pavla valenta starostovi mesta Zvolen Ing. Miroslavovi Kuseinovi. Foto: Ján Števonka

Začiatok podujatia XVIII. ročníka výstupu na Pustý hrad začalo ako zvyčajne o 8. hodine otvorením podujatia v parku Ľudovíta Štúra.

Ako uvádzač programu sa zhostil mikrofónu Mgr. Martin Mázor, ktorý jednotlivé časti programu moderoval  a ako prvé sa dostalo k slovu kladenie vencov.

Kladenia vencov, ktorého sa zhostil primátor mesta Ing. Miroslav Kusein spolu s bývalým primátorom mesta Zvolen a momentálne teraz aj zástupcom v Európskom parlamente Vladimírom Maňkom.

Medzi v rade stojacich ľudí vedľa seba bolo možne vidieť také mená ako Ing. Miroslav Kusein, Vladimíra Maňku, Ing. Juraja Družbackého, Igora Kovačoviča a veľa ďalších.

Spomínaný Igor Kovačovič mal aj dlhší príhovor za mikrofónom, kde okrem iného rozobral aj momentálne citlivú tému sochy Svätopluka, ktorá sa nachádza na Bratislavskom hrade.

Celý príhovor si môžete pozrieť aj na priloženom videu.

Po tomto príhovore sme sa všetci odobrali na túru na Pustý hrad.

Pocta a minúta ticha Václavovi Hanuliakovi

Skôr, než začal oficiálny program vyzval, Mgr. Martin Mázor na počesť pamiatke zosnulého Václava Hanuliaka minútu ticha. O tom, ako si vážia ľudia to, čo spravil nielen pre Pustý hrad, svedčil aj počet kvetov, ktoré ľudia zanechali pod pamätnou tabuľou, ktorá visí na hradnom múre.

Privítanie Cyklojazdy historie a odovzdanie stužiek

Tak ako na Zvolenskom námestí deň pred tým, tak aj tu na Pustom hrade sa v čele objavili najskôr historické bicykle a až potom zvyšný zástup účastníkov Cyklojazdy histórie.

Tak ako tradícia káže, tak aj tento rok sa do rúk primátora mesta Zvolen odovzdali putovné stužky prejdených miest na bicykloch z rúk vedúceho skupiny a to Pavla Valenta.

Úsmevná scénka a hudobná skupina na 2 spôsoby

Skupina historického šermu Ricasso sa predstavila na Pustom hrade premiérovou scénkou pod názvom Alchymista. Dej nebudem prezrádzať, ale poviem , že to mali účinkujúci viac než náročné, pretože na premočenej tráve sa im dosť šmýkalo a bolo potrebné brať na zreteľ tento fakt tak, aby sa predišlo možným zraneniam. Prítomní ľudia sa im za toto predstavenie odvďačili potleskom a môžem povedať, že si to fakt zaslúžili.

Fotografie Ricasso – Alchymista TU a slide TU

Folková skupina Šumichrast odohrala svoje hudobné vystúpenie dá sa povedať dva krát. Raz len tak na nečisto bez elektrickej energie, a keď sa podarilo sprevádzkovať elektrinu z agregátu, tak sme si mohli konečne ako tak vychutnať hudobnú skupinu. Medzi odohratými skladbami prekvapila coververzia hitu Hallelujah od legendy Leonarda Cohena, kde sa skupina na provizórnom pódiu síce snažila, ale sami posúďte ako jej to išlo.

Fotografie folkovej skupiny Šumichrast TU a slide TU.

Športové hry nielen pre deti

Na voľnom priestranstve boli vytvorené tri stanovištia, kde si mohli nielen deti vyskúšať pár športových disciplín a tým sa troška zabaviť.

Novinkou bol šerm kordom, pri ktorom deti dostali ochranné helmy na hlavu a mohli sa smelo pustiť do súpera. Rozhodcom bol pán od Ricassa a veru niektoré deťúrence to zobrali ozaj vážne.

Strkanie palicou do súpera na klátoch je tradičná disciplína, ktorá však vie veľmi vyčariť úsmev na tvári. Napriek tomu, že pravidlá hovoria o tom, že sa nesmie útočiť na tvár, tak to sa niekedy aj stalo, že to bolo niekedy vyššie ako je povolené, ale po dohovore ďalšieho člena od Ricassa, ktorý bol rozhodcom v tejto disciplíne, všetko dopadlo v poriadku.

Streľba z luku na terč bola taktiež lákavá a tí, ktorí si to vyskúšali v konečnom dôsledku zistili, že strieľať z luku a trafiť sa do terča nieje až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať.

Fotografie športových hier TU a slide TU.

Ostatný program na hrade

Tak ako každý rok, tak aj tento nemohol byť výnimkou v razení pustohradného denára za 1 €. Pri vytvorení väčšej skupiny bol mladý lektor aj ochotný vyrozprávať odborný výklad o Pustom hrade, a jeho slová sa dobre počúvali.

Záverečné zhrnutie

Podujatie do tej doby, dokiaľ nezačalo výdatne pršať, malo nádej byť viac než vznikajúce, žiaľ v poslednej dobe je to taký fenomén, že dážď dokáže pokaziť jedno podujatie za druhým a tak prekaziť radosť a nadšenie tých, čo sa na podujatí nielen zúčastňujú, ale aj organizátorom vyryť vrásky na čelách je čoraz ľahšie.

Prajme si teda aby sa to konečne umúdrilo a aby ľudia odchádzali nielen z tohto podujatia vysmiaty od ucha k uchu …….

Blog, foto a video: Ján Števonka. Gramatická úprava : Lenka Hrobáriková.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading