• Ne. máj 19th, 2024

Aj tigre vedia plakať

Autor IMG_1979

apr 15, 2013
558781_10200189779161935_1580740955_n
Ilistračné.

„Jéééj tiger!“ Zvolá nadšene malý chlapec.

„Pozri sa, aké má zubiská.“ ukazuje mu otecko.

„ A pozri sa, aké má pazúre.“ dodáva dedko, ktorý sa teší, že vnúčatám urobil radosť.

Ale  prečo mu niekto nepovie aj „ a pozri sa, aké má jazvy od biča“ „ pozri sa aké má v slabinách rany od bodákov“ alebo „ pozri sa aké má smutné oči“…  Stačil by jediný pohľad. Pohľad do duše zvieraťa, ktoré celým srdcom volá o pomoc. Volá v nádeji, že konečne niekto začuje jeho nemý nárek: „Prosím, pomôž!“

Prečo deťom skrývame pravdu? Prečo im nepovieme, že na to aby sa mohli na chvíľu zabaviť a híkať nad úžasnými kúskami cirkusových zvierat, musia tieto väznené tvory prežívať dennodenné týranie a mučenie.  Prečo im  nepovieme, že pri drezúre používajú cvičitelia neúmerné metódy (bodanie, bitie) a pomôcky, ktoré vyvolávajú strach a spôsobujú bolesť, ako bodce na bodanie do citlivých častí tela, elektrické tyče a háky, biče, náhubky, dokonca žeravé platničky na nohách. Napríklad obľúbené panáčikovanie a tancovanie medveďov sa dosahuje prikladaním rozpálených doštičiek na chodidlá medveďov! Zvieratám sú často odstraňované zuby a mnohé sú trénované pod vplyvom narkotík. Praktiky cirkusových krotiteľov sú však pred zrakmi verejnosti  ukryté. Navyše, pri verejných vystúpeniach prežívajú zvieratá stres z davov ľudí, vysokej hlučnosti a silného osvetlenia

Cirkusové zvieratá trávia dni a týždne na cestách. V kamiónoch, maringotkách, klietkach, prepravkách putujú tieto zúbožené zvieratá z krajiny do krajiny. Preprava je považovaná za vysoko stresujúci faktor pre všetky druhy zvierat. Pri transporte neskutočne trpia. Ich život sa pre ne stáva tá najhoršia nočná mora … a to všetko len kvôli tomu, aby sme sa mohli na pár minút zasmiať?!!! Prečo toto všetko deťom nepovieme, keď  im hovoríme o cirkuse?

My sme predsa boli stvorení, aby sme pomáhali, aby sme sa snažili na tomto svete niečo zmeniť, aby sme spoločným snažením našu Zem povzniesli a nie degradovali na ubytovňu plnú arogantných hostí, ktorí myslia len na vlastné blaho a zábavu.

Snažíme sa byť pre naše deti vzorom. Chceme ich naučiť ich láske, ľudskosti, ohľaduplnosti a empatie. Chceme v nich budovať morálku, česť a spravodlivosť… Ako je potom možné, že sa pokojne prizeráme násiliu, krutosti a tyranii? Ako je možné, že nikto nepovie DOSŤ!!!

Prizeráme sa a nerobíme vôbec nič. My teda podporujeme cirkusy so zvieratami aj tým, že sme ticho! Veď nikto predsa nebude nič meniť, ak nikomu nič nevadí. Prečo teda nepovieme, že s tým nesúhlasíme? Nemusíme predsa behať po námestí s transparentmi, ale možností je veľa. V prvom rade nepodporujte cirkus so zvieratami svojou účasťou!  Šírte medzi ľudí osvetu. Mnohí si naozaj myslia, že levík preskočí cez horiace koleso, len preto, že mu za to dajú sladkú odmenu…Vysvetlite svojim známym, ktorý sa chystajú na predstavenie, čo svojim rozhodnutím podporujú. Podpíšte petíciu na zákaz cirkusov so zvieratami a šírte ju medzi svojich priateľov. (petícia je dostupná na stránke slobody zvierat)

Na zmenu zákona najprv treba tlak zo strany verejnosti a ten sa dá vyvolať, len ak sa ľudia dozvedia pravdu o cirkusoch so zvieratami a pochopia, aké sú kruté a nezmyselné.

V mnohých krajinách sú už takéto predstavenia zakázané. Verím, že Slovensko sa k nim čoskoro pridá, pretože medzi svojimi obyvateľmi predsa nemá len bezcitných ľudí, ktorým je ľahostajné utrpenie nevinných.

Helmut Kaplan raz povedal: “Naši vnuci sa nás jedného dňa spýtajú: Kde si bol pri holokauste zvierat? Čo si urobil proti týmto strašným zločinom? Druhýkrát už nebudeme môcť prísť s rovnakou výhovorkou, že sme o tom nevedeli.”

A čo sme urobili my?…

Udalosť Zastavme týranie zvierat v cirkusoch na Facebooku

Článok:  Kristína Šupinová

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading