• Št. apr 25th, 2024

25 sviečok na torte VADu ponúkne šťavnatú porciu umenia

vad-25
Plagát VADu.

Je tomu už 24 rokov, čo sa začala písať história medzinárodného divadelného festivalu spojeného s prezentáciou ďalších foriem súčasného umenia a jeho zakladateľom je Boris Kršňák (OZ NKA).

Tento rok oslávi štvrťstoročie a prinesie nie ako za ostatné roky 3 dni nabitého programu rôznorodých interpretov, ale dvojnásobok, čiže rovno 6.

Počas šiestich dní čaká na priaznivcov kultúry poriadna porcia nevídaných zážitkov a všetko sa to odštartuje v utorok 12.11.2013 o 18-tej na Zvolenskom zámku predstavením „Neistý grunt“ divadla Stoka z Bratislavy a neskôr večer v DK ŽSR koncertom skupiny Andrej Šeban Band.

Nech sa páči menšia rekapitulácia toho čo môžete očakávať a bude Vám dopriate počas šiestich dní. 

fedor-galV stredu 13-teho sa bude na zámku premietať dokumentárny film Martina Hanzlíčka a Fedora Gála35 mesiacov s Natálkou.“ Film vypovedá o cestách za rodinou Natálky z Vítkovic, ktorá sa stala obeťou rasistického podpaľačského útoku a o hľadaní ciest dobrej pomoci. Následne bude „Phurikane Giľa“ – koncert starodávnych rómskych piesní v podaní Rómov z Markušoviec z rovnomenného projektu.

Štvrtkový večer 14-teho bude najskôr divadelný. O 18-tej divadlo SkRAT povŕta v archívoch ŠTB v koncepte nazvanom „Vnútro vnútra“ – DK ŽSR. Po 20-tej to na záver dňa na zámku rozbalí kapela Talent Transport.

Predvíkendový večer 15-teho o 17:30 bude v Dome kultúry „Inventúra“ – debata s hercom a bývalým majiteľom rádia Twist Andym Hrycom nielen o jeho knihe. Následne bude pokračovať „Sado“ (Láska v Európe), GUnaGU a na záver dňa sa ukončí koncertom Urband z Brna. Všetko v Dome kultúry.

Prvý víkendový deň 16-teho začne už o 16-tej na zámku debatou „V.H. – človek, dramatik, politik“ – debata s prvým a posledným tajomníkom prezidenta Václava Havla Vladimírom Hanzelom a Martinom Vidlákom. Moderuje Boris Kršňák. Na zámku sa ešte ostane aj po 18-tej a divadlo Kontra zo Spišskej Novej Vsi zahrá predstavenie Petra Čižmára, ocenené na Kremnických gagoch cenou Stana Radiča „Nenávidím.“ Zo zámku sa bude treba premiestiť do Domu kultúry, kde najskôr o 19:30 začne zaujímavé divadelné predstavenie, v ktorom o príbehu rozhodujú diváci tzv. divadelný automat „Teatromat“ zoskupenia VOSTO5. Na samotný záver to po 23-tej rozbalí Martin Valihora ,,Rock´n´Roll All Stars Night“ – s koncertom rockových hitov.

Posledný a záverečný deň festivalu  bude v nedeľu 17-teho a o 15-tej sa na zámku budú recitovať  „Sarkazmy a iné orgazmy“ z beatnickej poézie, ktorú budú recitovať Iveta Radičová, Rasťo Piško a Ivan Kováč, hudobný sprievod Peter Preložník. S bývalou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou následne potom podiskutuje otec festivalu Boris Kršňák na tému „Je slovenská politika reformovateľná? Nechýba jej kultúrny rozmer?“ Nádvorie zámku bude patriť o 18.30 divadelnému predstaveniu „Putin lyžuje“ – Divadlu Líšeň a ich predstaveniu politickej frašky o obetiach Putinovej vlády. Na záver dňa ako aj celého festivalu sa bude konať koncert ukrajinskej skupiny Zapaska.

Ako ste si mohli prečítať, programu je neúrekom a počas 6-tich dní si dozaista každý nájde to svoje orechové. Viac informácií o jednotlivých interpretoch a celkovo o samotnom festivale nájdete na stránke venovanej festivalu.

vad-25

Zdroj info (http://www.vikendatraktivnehodivadla.sk)

Článok: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading