• Št. apr 25th, 2024

Blues v maľbe majstra Pospíšila v Galérii na Tehelnej

Autor IMG_1979

máj 10, 2015 , , ,
rostislav-pospisil-diela
Okrem modrého tam nájdete aj veľa sviežeho farebného. Foto: ZV-podujatia

Jeho diela sú maľované modrou farbou nie preto, že by mal nejaké modré obdobie ako nejakých pár umelcov pred ním, ale z úplne prozaického dôvodu.

Nuž, ale vráťme sa cca o 20 minút dozadu k úvodnému slovu Jozefa Klementa, ktorý v Galérii na Tehelnej uvádzal novú,  v poradí už  74. nainštalovanú výstavu Rostislava Pospíšila … Tak to vidím ja.

Po úvodnej hudobnej vložke hudobného dua, ktorí si hovoria Uke Brothers Ensemble sa už k slovu dostal autor výstavy, ktorý si  podľa jeho slov  pripravil takú obhajobu toho,  čo tu je vystavené.

A práve tu prichádza odpoveď  z úvodu,  prečo sú jeho diela modré. Nuž preto, že v obchode mali akciu na modrú farbu, keď si kúpite dve,  dostanete tretiu zadarmo, avšak každý za tým môže vidieť niečo iné.

V rámci vernisáže nastala aj zaujímavá situácia, kedy autor dal možnosť sa priamo jeho opýtať po otvorení výstavy na to,  čo predstavujú jednotlivé diela. Týchto slov sa chytil priamo Jozef Klement, ktorý takto nachytal autora na hruškách, pretože ho vyzval, aby opísal dve diela. Majster sa nezľakol výzvy a prijal hodenú rukavicu.

Rostislav Pospíšil – 1950 Brno

Venuje sa kresbe, grafike a maľbe a scénografii. Pravidelne vystavuje od roku 1973. Samostatne vystavoval v Anglicku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku USA, Taiwane, na Morave a v Čechách.

V dobe letnej olympiády v roku 1996 výtvarne vyzdobil záhradu českého olympíjskeho domu v Atlante (USA). Jeho práce sú zastúpené i v zbierkach Metropolitného múzea v New Yorku a súkromných zbierkach v Čechách, USA Nemecku, Anglicku a Rakúsku.

Graficky pripravil a taktiež ilustroval radu kníh pre rôzne vydavateľstvá, ako scénograf a autor spolupracuje s mnohými divadlami doma aj v zahraničí.

Žije v Brne a na Kněževísku

Viac si už môžete pozrieť na priloženom videu.

Na záver ešte doplníme, že táto vskutku zaujímavá výstava je nainštalovaná v Galérii na Tehelnej a je dostupná na pozretiedo 11.6.2015 a vrelo ju odporúčame.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading