• Pi. apr 19th, 2024

Prevencia pred kriminalitou v meste je potrebná

Autor IMG_1979

jan 20, 2016 ,
dochodcovia-2
Foto: zdroj TS

TS: Mesto Zvolen ako okres Banskobystrického kraja patrí medzi mestá s najvyššou kriminalitou páchanou na senioroch. Len v roku 2015 sa udialo 13 z 33 prípadov zneužitia staršej osoby práve vo Zvolene. Preto sa vedenie mesta spolu s Odborom sociálnych vecí, zdravia a rodiny, mestskou a okresnou políciou rozhodlo pripraviť stretnutie zamerané na prevenciu pred takýmito prípadmi.

Zástupca kriminálneho oddelenia okresnej polície Ivan Majer spomenul viacero prípadov, keď dôchodcovia doplatili na to, že uverili podvodníkom. „Robia to cielene, nájdu si vaše číslo v telefónnom zozname a zavolajú vám ako váš vnuk alebo syn, ktorý si od vás potrebuje požičať peniaze.“ Starší obyvatelia Banskobystrického kraja takýmto spôsobom len za rok prišli o 60 000 eur. Pani Halandová potvrdila jeho slová: „Viem, že pred týždňom mali na Dobrej nive 4 telefonáty od muža, ktorý pýtal peniaze a tvrdil, že je niekoho vnuk.“ V ďalších prípadoch sa podľa polície páchatelia vydávajú za pracovníkov polície alebo sociálky.

Zástupcovia mestskej a okresnej polície na stretnutí pred takýmito situáciami vystíhali: „Sú to často vaše posledné peniaze a prídete o ne takýmto banálnym spôsobom,“ hovoril prítomným dôchodcom Ivan Majer, kriminalista okresnej polície. „Aby ste sa nestali obeťou podvodníka, musíte položiť telefón, zavolať polícii alebo konkrétnemu vnukovi, za ktorého sa podvodník vydáva,“ dodal. Druhým spôsobom, ako podvodníci často postupujú je, že prídu rovno k vám domov a vydávajú sa za niekoho, kým nie sú. „Neotvárajte, povedzte nech prídu inokedy a pozvite vtedy aj nejakého susedu, aby ste neboli sami.“ Aj v prípade, že vás zastaví na ulici auto, aby ste nastúpili a z nejakého dôvodu sa s danou osobou zviezli, nemusíte to urobiť.“ Starší obyvatelia mesta na stretnutí pripustili, že o podobných prípadoch počúvajú často. „Problém je ten, že keď tieto varovania počúvame, je to všetko pekné, ale každý si myslí, že nám sa to stať nemôže,“ vyjadril sa na stretnutí jeden z prítomných seniorov.

Primátorka Lenka Balkovičová na záver pripustila, že mesto s jeho polohou patrí medzi ťažko ochrániteľné. „Naša snaha informovať verejnosť je preto úpenlivá. Práve prevencia je spôsob, akým môže mesto najlepšie pomôcť pri ochrane osôb a majetku.“ Počas roka by vedenie mesta v podobných stretnutiach so seniormi chcelo pokračovať naďalej.

Fotografie

TS a foto: Mgr. Eva Ježovičová, referent mesta Zvolen.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading