• Pi. apr 26th, 2024

V kulturáku namiesto basy pochovali Urbana

Autor IMG_1979

feb 11, 2016 , , ,
uz-sa-fasang-krati-66
FS Marína. Foto: ZV-podujatia

V Železničnom kulturáku sa pochovával Urban. Počas tejto smutnej udalosti sa strhla neskutočná veselica vo folklórnom duchu, plná spevu, tanca a vykrúcačiek, ktorých nebolo konca kraja.

Poďme si však povedať, prečo sa táto nešťastná udalosť stala, prečo mládenci na pódiu dievky povykrúcali a prečo tu bol počas viac než hodiny aj smiech cez slzy.

Nuž veru tak Vám poviem, po Škaredej strede, alebo lepšie povedané Popolcovej – to aby aj mešťania pochopili, začína veľký predveľkonočný pôst. Zároveň sa deň predtým pred polnocou  pochováva basa, ale nie vždy je  všetko tak, ako sa môže zdať, ale poďme pekne poporiadku…

Samotné podujatie pod názvom Už sa Fašang kráti zorganizovalo Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene spolu s DK ŽSR Zvolen a konalo sa v utorok 9.2.2016. Úvodné slová predniesla PhDr. Andrea Jágerová z Podpolianskeho osvetového strediska.

Počas viac ako hodiny sa v ucelenom programe postupne divákom predstavili  so svojim programom  FS Marína, DFS Zornička, DFS Lastovičky a FSk Bazalička (Plachtince), ktorý okrem tanečného vystúpenia predviedol  vtipnú scénku pochovania Urbana (vid záver videa) a samostatne sa z tohto súboru predstavili rozprávači Juraj Matiaš a Mária Kropáčová.

Na záver neostáva nič iné, len skonštatovať, že veru veľmi dobre bolo a ľudia v hľadisku sa dobre zabávali. Deti z Lastovičky a Zorničky pekné oku  lahodiace tance predviedli a o folkloristoch z Maríny ani nehovoriac.

FSk Bazalička (Plachtince) bol fantastickým spestrením programu a tie čarokrásne kroje na tých slovenských dievkach boli neskutočné. Nuž,  nebudem ja viacej tárať a ako zvyčajne som pre Vás priniesol sem do článku nejaké to video a pár fotografií.

Video

FSk Bazalička

DFS Lastovičky

Fotografie

Článok, foto a video: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading