• Po. jún 17th, 2024

V Arboréte sa konalo veľké Vítanie vtáčích poslov jari

vitanie-poslov-jari-9
Tóno Krištín nakukuje do vtáčej búdky. Foto: ZV-podujatia

Vítanie vtáčích poslov jari. Ako už je zjavné  z názvu, jedná sa o podujatie o operencoch, ale že to bude až také fantastické podujatie, to by niekto možno nepredpokladal, pokiaľ sa na niečom podobnom nezúčastnil, ale bolo to naozaj tak.

Podujatie sa už niekoľko rokov koná v Arboréte Borová hora a organizačne bol tento ročník pripravený ÚEL SAV Zvolen a samozrejme priestor dodalo Arborétum.

Samotná akcia bola rozdelená na dva dni, kedy 31.3. bola od 15-tej sprístupnená pre verejnosť a deň na to – 1.4.2016 od raňajších hodín pre detského návštevníka,  respektíve pre deti zo škôl.

Posledný marcový deň bolo príjemné jarné počasie a dvaja zoológovia Miro Saniga a Tóno Krištín (SAV) už mali na stanovištiach naťahané siete a všetko pripravené, aby sa mohlo začať postupne s prehliadkou.

Počas presúvania z jedného miesta na druhé pán Krištín pútavo rozprával a my nezasvätení sme si ani nestihli všimnúť a on už podľa štebotania hneď vedel, o akého vtáčika letáčika sa jedná.

Pri potulke Arborétom mu sekundoval pán Saniga, ktorého pozná veľa ľudí podľa jeho záľuby v Murárikovi červenokrídlom, ktorého podobizeň u neho doma nájdete doslova všade, aj na dámskych náušniciach a nielen tam.

Obaja páni sú rozhodne vo svojom odbore fundovaní odborníci a svoje bohaté poznatky šíria pochopiteľnou formou ďalej. Po cca 3 hodinách mal človek v pár veciach lepší obzor a viac si všímal veci, ktoré sa dejú naokolo a rozhodne toto bol večer, ktorý obohatil všetkých, ktorí si našli v tento deň čas.

Na ďalší deň, už aprílový si na svoje prišli deti, ktorých tu bolo neúrekom a odpovedať na ich bádavé otázky bolo neraz náročné, ale páni to zvládli bravúrne.

Nech sa páči, záverom aspoň pár fotografií z prvého ešte marcového dňa.

Fotografie

Článok a foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading