• Pi. apr 26th, 2024

Žeby svetová premiéra?

Autor IMG_1979

jún 22, 2017
Spoločná fotografia. Foto: Miloš Masarik

Za viac ako 30 rokov pôsobenia zvolenský malý futbal nezaznamenal toľko vydarených akcií ako v tomto roku.

V rámci Slovenska drží LIMFU viacero prvenstiev. Výbor LIMFU nielenže zabezpečil a usporiadal na vysokej úrovni historicky prvý ročník Slovenského pohára výberov malých líg, ktorý poctil svojou návštevou i najvyšší predstaviteľ svetového malého futbalu prezident WMF Dr.Filip Juda i „generalita“ Slovenského malého futbalu na čele s Ing. Stanislavom Cintavým, prezidentom Slovenského zväzu malého futbalu, i generálnym sekretárom SZMF Ing. Petrom Králikom, ktorý je i členom výkonného výboru Európskej federácie malého futbalu, ale i prvenstvá v rámci pôsobenia členských organizácií Slovenského zväzu malého futbalu. Od svojho založenia usporiadal už 31 ročníkov dlhodobej súťaže na úrovni 1.ligy, 22 ročníkov ligy druhej, 13 ročníkov tretej ligy a tiež 29 ročníkov Zimného pohára LIMFU a v príprave je už 25. ročník „Primátorského pohára“. Liga 40+ hráčov nad 40 rokov zaknihovala v tomto roku 13. ročník, liga 50+ 6. Ročník. Teraz sa navyše uskutočnil i premiérový prvý ročník podujatia, ktoré nemá obdobu nielen na Slovensku, ale ani v Európe a nezistilo sa ani jedno podujatie usporiadané v členských krajinách Svetovej federácie malého futbalu pre kategóriu „veteránov“ malého futbalu nad 60 rokov.

V sobotu po ukončení súťaží troch líg LIMFU a slávnostnom odovzdaní cien víťazom a naj strelcom nastúpili na plochu štadióna MFK Zvolen s umelou trávou hráči k stretnutiu LIGY 60+. Pod taktovkou nekompromisného arbitra Petra Hanesa nastúpili v bielomodrých pruhovaných “reprezentačných“ dresoch LIMFU hráči vedení Ondrejom Lamešom proti rivalom v „limfáckych“ podobných červenobielych dresoch s kapitánom Luborom Klandúchom. S ohľadom na „vek“ sa hralo od začiatku svižne, šesťdesiatnici ukázali výbornú prácu s loptou, predviedli brilantné technické finesy, akcie na jeden dotyk a dokazovali výkonom, že nie sú „starí páni“ a že majú tento šport v génoch. Skóre otvoril po individuálnej akcii krížnou strelou k opačnej žrdi strelecky potentný Bosák, polčasový výsledok uzavrel po brejku s prehľadom Mojžita. Po najkrajšej akcii zápasu a perfektnej prihrávke Bosáka pred prázdnu bránu skóroval Piecka a štvorgólové vedenie červených zabezpečil po rýchlom prieniku znovu Bosák. Už sa zdalo, že Patraš „vychytá nulu“, no pred koncom stretnutia prepasíroval loptu za jeho chrbát Konček a zabezpečil modrým čestný úspech.

Autor myšlienky usporiadať takéto podujatie Ján Račko, ktorý organizačne podujatie zabezpečil, po zápase pri malom občerstvení a doplnení kalórií, odovzdal všetkým účastníkom pamätné diplomy. Šesťdesiatnici potom ešte dlho „dohrávali“ stretnutie v kuloároch a spomínali na dávne futbalové časy. Pri aktivitách LIMFU je predpoklad začiatku ďalšej tradície, aktéri sa už tešia na 2.ročník LIGY 60+ v roku 2018 a veria, že si zahrajú už na novopostavenom špecializovanom ihrisku na malý futbal na sídlisku Západ.

Fakty z 1.ročníka LIGY 60+:

Modrí – Červení 1:4 (2:0), pk 2:2 (Zauška, Konček – Piecka, Mojžita)

Góly: Konček – Bosák 2, Mojžita, Piecka

Rozhodoval Peter Hanes

Zostavy:

Modrí:

  • Zdeno Uhrík – Ondrej Lameš, Dušan Konček, Ján Podkonický, Ján Bešina, Milan Zauška, Ondrej Dian

Priemerný vek 63,571 rokov

Červení:

  • Marián Patraš – Lubor Klanduch, Ján Bosák, Michal Bešina, Štefan Sudimak, Vlado Mojžita, Rudolf Kuchár, Ján Piecka

Priemerný vek 62,125

Priemerný vek všetkých hráčov 62,8 roku

Článok a foto: Miloš Masarik

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading