• Ne. máj 19th, 2024

Šťastný a divadelný rok 2020

Autor IMG_1979

jan 9, 2020
Budova Zvolenského divadla. Foto: IMG_1979

TS: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene praje všetkým svojim návštevníkom šťastný a divadelný nový rok 2020. Tento rok je výnimočný tým, že sa bude celoslovensky sláviť ako Rok slovenského divadla. Počas celého roku si budú divadlá a široká verejnosť pripomínať 100. výročie založenie Slovenského národného divadla a 190. výročie prvého ochotníckeho predstavenia na našom území. To všetko upriami pozornosť na divadelné umenie ako také.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského k tejto udalosti prispeje tiež. Hneď prvá premiéra TICHÁ NOC, TMAVÁ NOC predstaví pútavým spôsobom úlohu umelcov – hercov, cirkusantov, filmárov, hudobníkov počas Slovenského národného povstania. Nepôjde však o klasickú inscenáciu na divadelných doskách. Príbeh inscenovaný formou imerzného divadla sa bude odohrávať súbežne na menej známych až úplne neznámych miestach divadla. Diváci dostanú možnosť ponoriť sa do paralelnej reality roku 1944 a hľadať svoju vlastnú cestu príbehom. Autorská inscenácia českého realizačného tímu na čele s režisérom Ivom Kristiánom Kubákom bude mať premiéru dňa 21. februára 2020.

Poctou storočnici slovenského divadla bude aj júnový 47. ročník Medzinárodného letného divadelného festivalu ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ. Koncepciou, programovou skladbou aj sprievodnými podujatiami bude vzdávať hold slovenskému divadlu v minulosti i dnes. Zámocká premiéra, ktorou DJGT tradične otvorí festival dňa 5. júna 2020, bude tiež v línii Roku slovenského divadla. Režisér Svetozár Sprušanský prinesie v dramatizácii diel Ferka Urbánka SRDCOVKY kultúrne dedičstvo našich predkov spracované pre súčasných divákov. Regionálnym prepojením bude spolupráca s folklórnym súborom Marína.

Medzi ďalšie očakávané udalosti patrí aprílová štúdiová premiéra súčasného textu Doroty Maslowskej DVAJA ÚBOHÍ RUMUNI HOVORIACI PO POĽSKY v réžii Ľuboslava Majeru, opätovné zaradenie inscenácií SVET (PODĽA) URBANA a DENNÍK ANNY FRANKOVEJ do hracieho programu, marcové podujatie SVETOVÝ DEŇ DIVADLA, prvomájový DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ DJGT a iné udalosti, pri ktorých môžu diváci zažiť jedinečnú divadelnú atmosféru.

TS: Ing. Jana Raffajová – riaditeľka DJGT Zvolen.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading