• Pi. apr 19th, 2024

EYOF 2022 prekvapil návštevnosťou, súťaže a fanzónu navštívilo takmer 150-tisíc ľudí

Autor IMG_1979

júl 30, 2022
EYOF 2022.

TS: (Banská Bystrica, 30. 7. 2022) – Európsky olympijský festival mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 sa chýli k svojmu záveru. Sedem dní nezabudnuteľných okamihov, športovej radosti i smútku v podaní mladých športovcov v desiatich odvetviach, ale aj nasadenie organizátorov, obetavosť a ochota dobrovoľníkov, či športových zážitkov pre množstvo divákov alebo pestrý sprievodný a kultúrny program pre všetkých návštevníkov. Toto všetko podčiarkla aj úspešná organizácia najväčšieho multišportového podujatia na Slovensku v doterajšej histórii.

Bodku za EYOF Banská Bystrica 2022 dá večerný záverečný ceremoniál, ktorý sa pre nepriaznivú predpoveď počasia presúva do haly určenej pre súťaže v džude v banskobystrickom Šport parku. „Žiaľ pre nepriaznivú predpoveď počasia sme museli ceremoniál presunúť z fanzóny do vnútorných priestorov. Pre kapacitné dôvody ho bude tvoriť len protokolárna časť, teda odovzdanie organizátorskej štafety nasledujúcemu hostiteľovi EYOF slovinskému Mariboru,“ vysvetlil výkonný riaditeľ EYOF Banská Bystrica 2022 Peter Hamaj.

Trinásť športovísk ponúklo divákom zápolenia v desiatich športoch. Záujem divákov organizátorov príjemne prekvapil. „Vysoká návštevnosť na športoviskách s takmer 150 000 ľuďmi nás ohúrila. EYOF rozprúdil športový život nielen v Banskej Bystrici, ale v celom regióne. Špeciálna vďaka patrí dobrovoľníkom, bez ktorých by nebolo možné podujatie takého rozsahu zorganizovať,” dodal Peter Hamaj.

Vďaka EYOF sme mohli zažiariť

Koniec júla 2022 sa už navždy zapíše do histórie Banskej Bystrice. Srdce Slovenska sa stalo dejiskom najväčšieho kontinentálneho multišportového mládežníckeho podujatia. „Dokázali sme, že v porovnaní so svetovými metropolami môže aj malé mesto pod Urpínom dokázať veľké veci. Som hrdý na Banskú Bystricu!“ uviedol prezident organizačného výboru a zároveň primátor hostiteľského mesta Ján Nosko, ktorý nezabudol ani ďakovné slová určené všetkým. “Úprimne sa chcem poďakovať každému, kto prispel k úspešnému priebehu tejto výnimočnej udalosti. Moja vďaka patrí organizačnému výboru, ktorý sa počas troch náročných rokov príprav nevzdal a dotiahol to do úspešného konca. Poďakovanie patrí aj vyše tisícke dobrovoľníkov, vďaka ktorým fungovalo na športoviskách a v uliciach nášho mesta všetko tak, ako malo. Ďakujem viac ako trom tisíckam športovcov a športovým výpravám zo 48 krajín za skvelé výkony v duchu olympizmu a fair play. Všetkým, aj tým, ktorí sa neumiestnili na stupni víťazov, ešte raz srdečne gratulujem. Ste našou športovou budúcnosťou a neskutočnou motiváciou pre všetky vekové kategórie. V neposlednom rade sa chcem poďakovať Banskobystričanom, ale aj návštevníkom z okolitých miest či obcí, ktorí EYOF otvorili svoje srdce i náruč. Mesto športu a olympijských víťazov, ale aj celý región ďakuje za splnenie tohto neopakovateľného športového sna. Verím, že nielen zahraniční hostia, ale aj my – domáci si z podujatia odnášame silné zážitky a nezabudnuteľné spomienky na celý život. Ďakujem za výnimočné chvíle a za to, že sme mohli zažiariť!”

Historické míľniky v Banskej Bystrici

Prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Spyros Capralos vyzdvihol, že Banská Bystrica posunula EYOF opäť na vyššiu úroveň. „Bola to pozoruhodná ukážka budúceho športového potenciálu Európy, ktorý podľa mňa skutočne zažiaril na kontinentálnej scéne. Boli sme svedkami prekonávania rekordov na športoviskách aj mimo nich, ako aj zápisov do histórie v podobe míľnikov, ako bola napríklad vôbec prvá medaila z EYOF pre Maltu. EYOF vždy úspešne prispieval k zjednocovaniu Európy prostredníctvom športu a propagácie olympijských hodnôt medzi mladými športovcami a fanúšikmi. Na tohtoročnom EYOF sme sa však dostali o krok ďalej. Počas celého týždňa išli zábery zo skvelých športových vystúpení do sveta prostredníctvom kanála streamingu EOV, pričom viac ako 100-tisíc jedinečných sledovateľov videlo 60-tisíc hodín živého vysielania. Vďaka tomu je tento EYOF vôbec najsledovanejším v histórii s viac ako pol miliónom pozretí. Sme veľmi hrdí na tento úspech a ďakujeme našim priateľom tu na Slovensku, že urobili z tohto EYOF podujatie, ktoré zanechá dlhotrvajúci vplyv na európsky šport,“ nešetril slovami chvály šéf EOV.

Vysoká úroveň výkonov

K bezproblémovému priebehu prispela aj pripravenosť športovísk v Banskej Bystrici, Zvolene, Detve, Badíne a Slovenskej Ľupči. “Sme prekvapení vysokou úrovňou výkonov športovcov. Zároveň nás zaujala súťaživosť a vzájomná tímová podpora s akou sa púšťali do súbojov. Mnohí si vylepšili svoje osobné maximá,“ informoval športový riaditeľ EYOF Marek Majerčák.

Čísla z EYOF 2022

Na EYOF 2022 sa predstavilo 2 300 športovcov zo 48 krajín sveta. Najväčšia výprava bola domáca slovenská so 149 športovcami. Za ňou nasledovala nemecká s 133 športovcami. Najmenšia výprava bola z Monaka, s 3 športovcami.

Na EYOF 2022 pomáhalo presne 1032 dobrovoľníkov, z toho bolo 425 mužov a 607 žien, ich vekový priemer bol 28 rokov.

Najmladší dobrovoľník mal 16 a najstarší 77 rokov. Z Banskej Bystrice a okolia bolo 352 dobrovoľníkov.

Na bezpečnosť účastníkov a divákov dohliadalo takmer 1200 ľudí bezpečnostných zložiek. Vydaných bolo bezmála 7800 akreditácií. Zápolenia EYOF 2022 na obrazovkách RTVS sledovalo okolo 600 000 ľudí. Celkovo o festivale informovalo 40 televízií.

Organizačný výbor mal 75 zasadnutí, využíval 42 áut, z toho 30 hybridných. Na kyvadlovú dopravu sa denne používalo 30 autobusov, pričom 15 jazdilo na plynový pohon. Obsluhovalo ich denne 50 šoférov.

Organizačný výbor EYOF 2022 dbal na prepojenie udržateľnosti a športu, čím chcel prispieť k ochrane životného prostredia. Rozmiestnených bolo 1000 zberných nádob, 50 nádob na zálohované obaly, použitých bolo 25 000 kusov vriec. Vytriedilo sa množstvo odpadu: bezmála 1,8 ton papiera, 0,35 ton plastov, bezmála 9 ton komunálneho odpadu a rovnaký objem bioodpadu.

Otvárací ceremoniál videlo naživo 7 500 divákov. Cez pódium prešlo 4 000 športovcov, členov výprav a účinkujúcich.

Na dejiskách jednotlivých športov bolo naťahaných 20 kilometrov káblov, z toho najviac, až 3 km na gymnastike. Využívalo sa 60 tlačiarní.

Pre návštevníkov Banskej Bystrice bola pripravená aj fanzóna s 15 stanovišťami pre rôzne športy (volejbal, florbal, lezenie, futbal a mnohé ďalšie), pred návštevníkmi sa vďaka programu SOŠV prezentovali deti zo slovenských, ale aj zahraničných škôl. Pre zahraničných návštevníkov boli taktiež k dispozícii stánky partnerov aj s propagovaním regionálneho cestovného ruchu.

Bránami fanzóny denne prešlo okolo 10-tisíc ľudí, pričom počas celého podujatia bola návštevnosť okolo 60-tisíc ľudí. Zámerom organizátorov bolo prepojenie športu a kultúry, preto pripravili aj bohatý kultúrny program. Fanzóna vrátane koncertov bola pre návštevníkov zdarma.

TS: Michaela Grendelova – Head of PR and Communication and Media Operations

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading