• Št. apr 25th, 2024

Nádielka podujatí v septembri vo Zvolene

Autor IMG_1979

aug 16, 2011 , ,
parne-rusne-zvolen
Ilustračné foto. Foto: Ján Števonka.

Na začiatku mesiaca, presnejšie od 1. do 3., sa bude konať už desiaty ročník Cyklojazdy histórie. Cyklistický nadšenci a odvážlivci vyrážajú zo štyroch miest v Maďarsku, Poľsku, Česku a na Slovensku. Druhého septembra sa spoja pri kúpeľnom meste Sliač a spoločne dorazia do Zvolena na Námestie SNP, kde ich čaká privítanie s bohatým kultúrnym programom.

Na ďalší deň, 3. septembra, čaká Zvolenčanov Výstup na Pustý hrad, čo je sprievodná akcia Cyklojazdy histórie. Počas kultúrneho programu bude primátorovi odovzdaná symbolická štafeta z partnerských miest V4. Všetci účastníci ale i  návštevníci sa môžu zúčastniť tradičnej národopisnej túry so začiatkom o deviatej hodine v Parku Ľudovíta Štúra.

Deviateho septembra sa bude konať Spomienkový deň holokaustu. Začiatok je naplánovaný o desiatej hodine v aule TU vo Zvolene. Po prednáškach o holokauste na Slovensku, či konkrétne vo Zvolene, bude premietaný film Zapomenuté transporty. Nasleduje aj diskusia s autorom Lukášom Přibylom.

Na židovskom cintoríne bude o trinástej hodine odhalená druhá časť tabule s menami zavraždených a deportovaných židov. Potom sa účastníci premiestnia na zámok, kde bude vystupovať  Martin Budinský a jeho hostia. O sedemnástej hodine sa začne vernisáž výstavy Ľudmily Lakovej-Krausovej v Severozápadnej bašte zámku.

V ten istý deň sa rozbehnú aj parné rušne v medzinárodnej súťaži Grand Prix- Nostalgia v oblakoch pary. O desiatej hodine na Nákladnej železničnej stanici budú pretekať veteráni z rôznych kútov Slovenska, Česka ale aj Poľska, či Anglicka. Pripravené sú aj rôzne náročné disciplíny, ktoré budú musieť tímy zvládnuť. Samozrejme bude aj prehliadka, na ktorej si môžete mašinky vyfotografovať v plnej kráse.

Od 22. augusta do konca septembra si môžete pozrieť výstavu Daniel Ertl a jeho doba v Lesníckom a drevárskom múzeu. Daniel Ertl žil vo Zvolene, bol politik, pedagóg a časom aj starosta Zvolena. Výstava sa koná k 125 výročiu jeho narodenia. Môžete si týmto spôsobom  priblížiť všetko, o čo sa zaslúžil vo vašom meste.

Priaznivci dobrej hudby a koncertov si prídu na svoje v podniku Music Rock Café, kde prvého septembra vstúpi česká skupina De Ska Band.

Priaznivci športu si v septembri prídu na svoje a to hneď vo viacerých športových disciplínach. Po III. futbalovej lige (východ), ktorej sezóna sa začala už v auguste, sa v septembri rozbehne pod Pustím hradom basketbal aj ľadový hokej.

Basketbal sa tradične hrá na IX. ZŠ vo Zvolene na sídlisku Západ, v kategóriách počnúc žiačkami až k 1. lige. Pre najmladšie hráčky je pripravená palubovka na V. ZŠ v meste.

Ľadový hokej má taktiež svoje zastúpenie a to nielen v mužskej HKM a.s. Zvolen , ale aj ženskom ŽHKm Zvolen. Samozrejme nemôžu chýbať juniorské ako aj žiacke kategórie.

Nakoľko je športu neúrekom, je pripravená stránka s prehľadnými tabuľkami, kde okrem týchto športov nájdete aj volejbal. Štart je pripravený na mesiac október.

Tip na podujatie:

  • Irish Dance – Tornado – viac info na Facebooku
  • Close harmony friends – viac info na Facebooku

Podujatia, ktoré sa dopĺňajú priebežne nájdete aj na Facebooku ZV-podujatia a samozrejme aj v kalendári podujatí.

Článok: Silvia Kopčanová.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading