• Po. jún 17th, 2024

Prekliaty básnik na Zámockých hrách zvolenských

i_1688479
Plagát: Prekliaty básnik.

Tento rok sa koná vo Zvolene v poradí už 40. ročník Medzinárodného letného divadelného a operného festivalu Zámocké hry zvolenské.

Jubilejný 40. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské odštartovalo 7. júna 2013 Divadlo J. G. Tajovského  premiérou muzikálu PREKLIATY BÁSNIK. Muzikál bol pripravovaný špeciálne pre zámocké nádvorie a navštíviť ho bolo možné do 11.6.2013.

Kvôli obavám z nepriaznivého počasia a technickým záležitostiam sa  muzikál a všetky jeho reprízy konali v sále divadla. Odohraním poslednej reprízy bude možné tento muzikál vidieť až v nadchádzajúcej divadelnej sezóne.

Prekliaty básnik je pôvodný slovenský muzikál o stredovekom básnikovi Francoisovi Villonovi a autorom libreta a textov piesní je Marek Maďarič, autor mnohých filmových scenárov, rozhlasových, divadelných a televíznych hier. Hudbu komponuje Henrich Leško, ktorý je okrem iných diel i autorom hudby k známemu muzikálu Báthoryčka. Choreografie sa ujal renomovaný slovenský choreograf Jaroslav Moravčík. Režisérom predstavenia je Martin Kákoš, režisér viacerých veľkých muzikálových projektov (Báthoryčka, František z Assisi, Quo vadis a iné).

François Villon (* 1431 Paríž; † niekedy po 5. januári, v roku 1463) bol francúzsky renesančný básnik, zlodej a povaľač. Jeho pravé meno bolo François de Montcorbier alebo François des Loges. Meno Villon si podľa všetkého osvojil od svojho strýka a dobrodinca, parížskeho kaplána Guillauma de Villon, pravdepodobne z vďačnosti. (Zdroj Wikipedia)

Hlavnú postavu Villona si zahral Pavol Plevčík a.h. v alternácii Tomáš Majláth a Izabelle Dominika Výrostek Misárová a okrem nich je možné napočítať ešte ďalších 27 účinkujúcich, ktorí sú v tejto hre niektorou z postáv obsadení.

To bolo zhrnutie, poďme si  opísať to,  čo bolo divákovi dopriate počas troch hodín trvania tohto  grandiózneho predstavenia.

Hudba a spev:

  • Rozhodne veľké prekvapenie a napriek tomu, že sme dejovo boli v stredoveku, konkrétne v 15-tom storočí,   hudobný moderný štýl bol prínosom pre toto predstavenie.  Dovolím si poznamenať, že z môjho pohľadu bol značný rozdiel pri hovorenom slove a speve, čo zapríčinila poloha zdroja zvuku, je to však len môj subjektívny názor.

Tanečná choreografia:

  • Bola pôsobivá a nakoľko sa stretlo na jednom pódiu niekoľko vekových generácií bolo pozoruhodné sledovať tanečné kreácie seniorov na modernú hudbu. Musím uznať, že všetci tanečníci podali bravúrny výkon.

Scéna

  • Bola dynamická, síce možno trošku sparťansky a chladno vyzerajúca, ale všetko malo svoj význam a medzi jednotlivými aktmi sa nečakalo a všetko išlo úplne hladko.

Doporučenie pre diváka

  • Netreba riešiť, či to bolo pre mňa, či sa mi to páčilo alebo nie, toto predstavenie Vás nudiť určite nebude. Nezaspíte ako ja – až dvakrát pri Tótovcoch, ale to bolo z iného dôvodu. Toto predstavenie Vás vtiahne od samého začiatku do deja a ste do neho ponorení až do samotného konca. Predstavenie končilo síce po polnoci a ja som ráno o štvrtej vstával, ale stálo to za to aj napriek očakávanej poznámke od môjho šéfa, kde som zasa žúroval…

Ale ja viem svoje.  Strávil som neskutočné tri hodiny na jednom fantastickom a kvalitne zvládnutom predstavení, ktoré všetkým vrelo odporúčam a zároveň sa skláňam pred tými, ktorí sa podieľali na tomto veľkom majstrovskom diele.

Kompletný program hier nájdete na www.zhz.sk.

Článok: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading