• Ne. máj 19th, 2024

Cantus Vocum zavŕšil sériu vystúpení zahraničných speváckych zborov

Autor IMG_1979

júl 11, 2016 ,
cantus-vocum-chamber-choir-3
Cantus Vocum Chamber Choir. Foto: ZV-podujatia

Fantasticky čistý, s obrovskou energiou, umocnený nielen priestorom, ale aj neskutočnou akustikou a na záver obrovský aplauz.

Toto všetko a ešte omnoho viac ponúkol návštevníkom, ktorí prišli v sobotu 9.7.2016 do kaplnky sv. Štefana Uhorského na Zvolenský zámok v poradí tretí a záverečný koncert zborového spevu.

Tento koncert bol zo série troch koncertov zahraničných speváckych zborov. Ten prvý sa konal v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku a po boku nášho zvolenského spevokolu vystúpil 25.5.2016 Schreiner University Choir (USA), o necelý mesiac prekvapil svojim podaním v kostole sv. Alžbety univerzitný Heartland Youth Choir (USA).

Túto sobotu 9.7.2016 prišiel kanadský Cantus Vocum Chamber Choir (St. John, provincia Newfoundland a Labrador) a vystúpil po prvých skladbách nášho najstaršieho speváckeho zboru na Slovensku (ZsZ), čo sa nepretržitého účinkovania týka. Predsedom nášho speváckeho zboru je Jaroslav Rašner a dirigentkou Martina Filkorová.

Náš Zvolenský spevácky zbor, ktorý je mimochodom so svojimi 133 rokmi nepretržitého vystupovania najstarší spevokol tu zaspieval celkovo 6 skladieb a to Alleluia, Sabat Mater, Jubilate, Haleluja a Ave Maria, ktorej sólo zaspievala Veronika Vágnerová a ďalšie.

Repertoár zboru tvoria skladby od obdobia renesancie po súčasnosť, nájdeme v ňom primárne klasickú hudbu, no zbor prezentuje aj spirituály, folkové či populárne skladby.

Cantus Vocum spieval poväčšine skladby cirkevného razenia, ale v závere ich vystúpenia sa blysol dvomi piesňami a jednu si môžete pozrieť na priloženom videu.

Cantus Vocum Chamber Choir (St. John, provincia Newfoundland a Labrador) vystúpil spoločne so zvolenským speváckym zborom.

Zbor nahral 6 CD a precestoval veľkú časť Európy – vystupoval v Škandinávii, Veľkej Británii, pobaltských krajinách a v Českej republike. Na Slovensko Cantus Vocum zavítal v rámci svojej 2-týždňovej cesty po strednej Európe pri príležitosti 20. výročia založenia zboru.

Video – Cantus Vocum Chamber Choir 

Foto

Článok, foto a video: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading