• Po. máj 20th, 2024

Projekt Nevyšliapanou cestou prinesie do Zvolena včely, záhrady a lokálnu menu Živec

891946_531638350263491_86770902_o
Plagát akcie.

V pondelok 11.11.2013 sa konala na Starej radnici séria prednášok, ktorú si pripravilo a prezentovalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Do Zvolena na Starú radnicu prišlo predstaviť projekt pod globálnym názvom Nevyšliapanou cestou. Partnerom projektu je švajčiarska organizácia Urban AgriCulture Netz Basel.

Cieľom projektu Nevyšliapanou cestou je preniesť úspešný model trvalo udržateľného spôsobu života v mestskom prostredí na základe know-how švajčiarskeho partnera Urban AgriCulture Netz Basela do dvoch vybraných miest, do Zvolena a Bratislavy. S využitím overeného modelu v meste Bazilej má projekt za cieľ posilniť slovenské eko-komunitné aktivity. V oboch mestách vyrastú komunitné záhrady na podporu komunitého pestovania, budú sa osádzať včelíny a taktiež vznikne lokálna doplnková mena, ktorá bude minimalizovať únik finančných tokov mimo komunitu. Koordinátorkou projektu je Lucia Lackovičová.

Program tohto večera bol viac než bohatý (viď zoznam) a z každej tejto časti (mestské včely, komunitné záhrady a lokálna mena) budeme publikovať samostatný článok a na videách aj záznamy z jednotlivých prednášok.

Program

  • Komunitné záhrady a včely (CEEV Živica)
  • Komunitné záhrady a včely vo švajčiarskom Bazileji (Isidor Wallimann, Bastiann Frich, Dominique Oser, Urban AgriCulture Netz Basel)
  • Dizajnovanie komunitných záhrad (Patrícia Černáková, permukultúrna dizajnérka)
  • Mestské včely (Pavel Fiľo, Centrum odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve) – Video
  • Juraj Hipš – Lokálna mena „Živec“ – článok a video 
  • Alternatívne meny vo svete (David Sulík, bankový expert)
  • Lokálna mena vo švajčiarskom Bazileji: Bon Netz Bon (Hans-Georg Heimann, Isidor Wallimann, UANB)

Po každom bloku sa konala verejná diskusia, ktorá priniesla otázky a odpovede na ne ako aj načrtla možné problémoví veci, ktoré bude potrebné ešte prediskutovať.

Otvorenie prednáškového večera 

Fotografie

Článok foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading