• Št. apr 25th, 2024

SĽUK predviedol na zámku fenomenálny tanečný výkon

sluk-65-zvolen-3
SĽUK. Foto: ZV-podujatia.

Tanec, hudba ba i spev bol na Zvolenskom zámku, nakoľko sa oslavovalo krásne jubileum – 65. výročie založenia  Slovenského ľudového umeleckého kolektívu alebo ak chcete aj SĽUKu.

Veru tak.  Je to už 65 rokov, čo po prvýkrát a rovno pod Zvolenským zámkom toto teleso odštartovalo svoju dlhú a bohatú cestu životom a práve toto výročie bolo treba patrične osláviť pred publikom a tento deň pripadol na  sobotu 30.8.2014.

V tento večer sa na nádvorí zišlo veľa ľudí a doslova si vychutnávali dve podoby umeleckej podoby Sľuk-u, ktoré sa dajú označiť ako tradícia a súčasnosť.

Mená ako Ondrej Pavlík, Juraj  Špitzer a Ľubo Ondrejov sú mená práve tých, u  ktorých sa zrodil nápad zorganizovať ľudový umelecký súbor tak, aby o rok v roku 1949 na 5. výročie SNP vo Zvolene vystúpil a vytvoril umeleckú časť programu slávností. ,,Táto slnečná a voňavá vzletná myšlienka sa dostala na pretras odborníkov a milovníkov ľudového umenia“ napísal vo svojich spomienkach Pavol Tonkovič, prvý umelecký vedúci Sľuku.

Prvým zámerom bolo sústrediť existujúce ľudovoumelecké súbory a pri príležitosti 5. výročia SNP pripraviť umeleckú časť slávností. Za výraznej podpory Ladislava Novomeského, vtedajšieho poverejníka informácií a osvety sa však zakrátko podarilo presadiť koncepčnú myšlienku vybudovať trvalý profesionálny súbor. Udalosti po tomto stretnutí na jeseň v roku 1948 nabrali rýchly spád a čas sa vtedy počítal na hodiny. 17. novembra 1948 dostal Emil Rusko, bývalý riaditeľ Bratislavského rozhlasu dekrét, ktorý ho postavil do pozície prvého zamestnanca a riaditeľa SĽUKu.

Dve podoby jednej tradície, v prvej časti vystúpenia z prvých desaťročí SĽUKu a potom tie posledné, predstavujúce súčasnosť, zastupujúcu v programe diela z najnovších opusov SĽUKu. Práve tento rukopis mladej generácie tvorcov poznačil ich osobný vzťah k tradícii, ktorý sa snažili artikulovať k hudbe a tancu. Avšak toto mladé cítenie pristúpilo k dielu svojich predchodcov s rešpektom a ukázalo sa, že tradícia a súčasnosť nemusia byť vždy v rozpore, ba naopak. Dokonca ani v tom prípade, keď účinkujúci na folklóre vôbec nevyrastali.

Program mal pod palcom autorský kolektív, ktorého námet a scenár skĺbil Juraj Hamar, dramaturgiu Stanislav Marišler a Vladimír Kyseľ, choreografiu – Juraj Kubánka, Stanislav Marišler, Ján Ševčík, Laco Cmorej, Barbora Morogová, Simona Machovičová a Peter Maťo. Hudbu – Ján Cikker, Tibor Andrašovan, Juraj Farkaš, Rinaldo Oláh, Svetozár Stračina, Stano Palúch a Ondrej Jarolín. Kostýmy – Katarína Holková a Zuzana Piešová. Režiu mal – Juraj Hamar a Stanislav Marišler.

Program uvádzal Marek Ťapák

Program 

  1. Hviezdnatá noc (1954) – choreografia Juraj Kubánka a hudba Ján Cikker
  2. Maľovaní zbojníci (1965) – choreografia Juraj Kubánka a hudba Tibor Andrašovan
  3. Na kysuckej bystrine (1974) – choreografia Juraj Kubánka a hudba Juraj Farkaš
  4. Pri goralskej muzike (1959) – hudba Rinaldo Oláh
  5. Tatranskí orli (1980) – choreografia Juraj Kubánka a hudba Svetozár Stračina
  6. Sem tam estam (2011) – choreografia Stanislav Marišler a hudba Commendant
  7. Chorea femina (2011) – choreografia Barbora Marongová, Simona Machovičová a hudba Stanislav Palúch
  8. Odzemky (2013) – choreografia Laco Cmorej, Stanislav Marišler, Ján Ševčík a hudba Stanislav Palúch
  9. Am dam des (2011) – réžia Peter Maťo a hudba Stanislav Palúch
  10. Zapletance (2013) – choreografia Laco Cmorej a hudba Stanislav Palúch
  11. Dve celé (štyri polky) (2011) – choreografia Laco Cmorej, Simona Machovičová  a hudba Stanislav Palúch
  12. Cimbal z Abova (2013) – hudba Andrej Jarolín
  13. Vyhadzovaná z Myjavska (2013) – choreografia Laco Cmorej, Stanislav Marišler, Ján Ševčík a hudba Stanislav Palúch

Nech sa páči, ponúkame Vám z tohto nevšedného zážitku aspoň pár fotografií a vrelo odporúčame zúčastniť sa vystúpenia Sľuk-u. Určite nezaváhajte a nenechajte si to ujsť.

Fotografie

Článok a foto: J Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading