• Pi. apr 19th, 2024

SNG na Zvolenskom zámku oslavovala 45-ku

Autor IMG_1979

sep 16, 2014 , ,
bytom-zvolencan-45-sng-3
45 rokov SNG Zvolenský zámok. Foto: ZV-podujatia.

Oslavovať niečo celý rok by chcel hádam každý z nás, ale nie vždy je to možné a každému umožnené, avšak ak ste bytom Zvolenčan, (rozumej trvalý pobyt vo Zvolene), tak môžete za predpokladu, že máte radi umenie.

V sobotu 13-teho o 16-tej nastal ten čas, kedy ubehlo už 45 rokov odvtedy, čo boli prvýkrát sprístupnené  na Zvolenskom zámku návštevníkom  expozície.

Samozrejme sa to patrilo patrične osláviť a tak okrem bezplatného vstupu po 14-tej hodine bol až do neskorého večera pripravený pre všetkých, čo si našli sem cestu bohatý kultúrny program.

Všetko sa to začalo o 14-tej lektorským výkladom Márie Ťavodovej k súčasným expozíciám a histórii zámku. Začiatok mal byť pôvodne na zámockom nádvorí, ale nakoľko tam prebiehalo  fotenie svadobných hostí, prednáška začala v časti gotického umenia.

Postupne sa prechádzala miestnosť po miestnosti až na prvé poschodie, ktoré je obrazárňou Európskeho maliarstva 16. – 19. storočia a Ikony na Slovensku.

Pre deťúrence a nielen pre nich bolo pripravené zaujímavé bábkové predstavenie Divadla z domčeka pod názvom Kráľ Drozdia brada. Nakoľko tam aj po predstavení boli ešte deti prítomné,  tak pre nich bol pripravený aj tvorivý ateliér. Predtým, ako sa pustili do tvorby pohľadnice v severozápadnej bašte sa im venovala dostatočná pozornosť a plnili rôzne zaujímavé úlohy.

Predposledným bodom programu bolo naozaj pútavé rozprávanie Silvie Čatayovej, doplnené bohatou multimediálnou archívnou prílohou. Cesty k rekonštrukcii zámku a jeho adaptácia na vysunuté pracovisko SNG bolo to, o čom pojednávala táto prednáška a vskutku sa dalo dozvedieť o veciach, ktoré boli odkryté až tu.

Záver podujatia patril  fantastickému koncertu skupiny Komajota.

Bolo to teda príjemne strávené popoludnie až do neskorých hodín s bohatým programom, počas ktorého si každý našiel to svoje.

Najväčším bonusom  pre všetkých obyvateľov s trvalým pobytom na území mesta Zvolen je bezplatný  celoročný vstup do expozícií SNG na Zvolenskom zámku.

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading