• Ne. máj 26th, 2024

Zvolenský Wi-Fi hotspot vhodný aj na Peer-to-peer

Autor IMG_1979

júl 7, 2015 ,
speed-test
Speedtest. Foto: ZV-podujatia

Internet zadarmo a pre všetkých a použiteľný doslova na všetko.

Takéto informácie, evokujúce praktiky marketingového oddelenia nejedného mobilného operátora si každý môže prečítať takmer denne a doslova všade naokolo. Možno sa však nájde niekto, kto vám dá ten internet naozaj zadarmo, ale ako sa povie dôveruj, ale preveruj.

Na stránke mesta Zvolen sa objavila informácia, že od 1.6.2015 funguje bezplatné pripojenie na mestskú wifi zónu a tak nám nedalo sa kuknúť ako to funguje a aká rýchlosť tam je dostupná.

Nedalo mi to a povedal som si, že sa tomu pozriem na zúbok a skúsim ako to rýchlo fičí a či to naozaj stojí za niečo alebo je to len marketingová stratégia.

Zobral som teda tablet s Androidom a nainštalovanou aplikáciou speedtesd od spoločnosti OOKLA a išiel merať nielen rýchlosť internetu, ale aj to, kde je možné na námestí sa pripojiť na bezplatnú free wifi zónu.

V prvom rade treba povedať, že pripojenie je realizované firmou Wifinet a celkovo je možné zamerať na námestí až dva Wi-Fi hotspoty 01 a 02.

Treba povedať, že hotspot vyhľadáte už pri Europe,  síce so slabším signálom, ale nie je to problém,  záleží od citlivosti Wi-Fi čipu v danom zariadení. Tak či onak, najlepší signál je priamo tam, kde sa nachádza Fun zóna a cca v 50 metrovom rádiuse od tohto miesta.

Meranie prebiehalo v troch cykloch a to o 5-tej ráno, poobede o 15-tej a večer o 20-tej na tom istom mieste a to priamo pri záchodoch a vždy sa robili 3 opakované testy a výsledky sú v tabuľke.

Musím povedať, že namerané hodnoty sú viac než zaujímavé, hlavne rýchlosť odosielania dát, ktorá je viac než vhodná na P2P alebo ak chcete Peer-to-peer pretože 10 Mbps rýchlosťou odosielať dáta je viac než slušné, ale malo to háčik (vid záver článku).

Skúsil som sťahovanie cez Peer-to-peer a to konkrétne uTorrent klient a sťahoval Linux distribúciu a to konkrétne Linux Mint 17 “Qiana” – Cinnamon (64-bit).

Po teste je jasné, že aj na toto sa dá použiť samozrejme na legálny materiál ako Linux, OS Win a ďalšie podobné veci. Jedno však treba povedať, že túto vec majú ošetrenú a aspoň počas testu to nestahovalo cez uTorrent viac ako 2 Mbps.

A ako to dopadlo?

Priemer merania bol zaokrúhlený nahor 

  • 5:00 hod – 20 Mbps sťahovanie a 20 Mbps odosielanie
  • 15:00 hod – 14 Mbps sťahovanie a 7 Mbps odosielanie
  • 20:00 hod – 12 Mbps sťahovanie a 12 Mbps odosielanie

Záverom dávame za Free internet mestu Zvolen palec hore, síce tá úvodná obrazovka pripojenia otravuje, ale rýchlosť pripojenia je viac než super 🙂

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading