• Št. apr 25th, 2024

Zámocké hry Zvolenské s rekordnou návštevnosťou i vrtochmi počasia

Autor IMG_1979

jún 22, 2016 , ,
zhz-43-zamok
Foto: Peter Zbončák.

TS: Aktuálne zavŕšený 43. ročník Medzinárodného letného divadelného festivalu ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ dosiahol rekordnú návštevnosť predbežne 5000 divákov. Potvrdil tak svoje motto „Hviezda v srdci Zvolena“.

Hviezdna atmosféra festivalu je vždy priamo úmerná počasiu. Organizátor festivalu, Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, preto každý rok verí v priazeň počasia a flexibilne presúva dažďom ohrozené predstavenie do sály divadla. Tento rok však bolo počasie poriadne vrtošivé a potrápilo nielen najstarší festival pod holým nebom, ale aj ďalšie exteriérové akcie v regióne.

Neočakávaný dážď sa citeľne podpísal na najnovšej inscenácii DJGT CHARLEYHO TETA v réžii Martina Kákoša. Nebolo jej dopriate ani jedno zámocké uvedenie. Predpremiéru zrušil neutíchajúci dážď, následná premiéra a prvá repríza sa odohrali v divadle. DJGT promptne zaradilo ďalšiu reprízu CHARLEYHO TETY na záverečný festivalový večer 19. júna. S úderom deviatej hodiny však čakalo hercov i divákov nemilé prekvapenie. Dážď, ktorý meteorológovia predpokladali až okolo polnoci, udrel plnou silou na nádvorie Zvolenského zámku a znemožnil odohranie inscenácie. Diváci, ktorým sa vracalo vstupné, budú mať možnosť vidieť úspešnú novú veselohru so živou kapelou až po letných prázdninách. Riaditeľka DJGT, Ing. Jana Raffajová, avizovala uvedenie titulu v krátkom čase po otvorení 68. divadelnej sezóny.

Festival ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ má stabilne vysokú návštevnosť. Aj tohtoročná  účasť divákov je potvrdením, že návštevníci zachovávajú priazeň festivalu a že dramaturgia ponúkla pútavé hosťujúce inscenácie. Veľký ohlas podčiarknutý hviezdnou letnou atmosférou zožali na vypredanom zámockom nádvorí Radošinci, Městské divadlo Brno, L+S, DAB Nitra aj DJZ Prešov. Pre nepriazeň počasia sa presúval do sály divadla Pražský komorní balet a muzikál Těšínskeho divadla. Úspech zožali aj hry a rozprávky plánovane zaradené do interiéru. Nielen diváci, ale aj hosťujúce divadlá sa na festival opakovane radi vracajú a vyzdvihujú jeho atmosféru. A tak je festival vzácnym priesečníkom stretnutí a výnimočným kultúrnym počinom v rámci regiónu Banskobystrického samosprávneho kraja. A už teraz organizátori myslia na ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ v roku 2017, ktorý bude mať v poradovom čísle magické dve štvorky.

TS: Mgr.art. Uršuľa Ferenčuková dramaturgička DJGT Zvolen. Foto: Peter Zbončák.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading